Összes oldalmegjelenítés

2019. február 11., hétfő

Kovászos fonott kalács

 
Kovászos fonott kalács

Mióta kenyérsütéshez kovászt etetek, elhatároztam, hogy más tésztaféléket is kipróbálok kovásszal, azaz teljesen élesztő nélkül sütni. 😉
Bettynél több recept közül is válogathattam, elsőre ezt a fonott kalácsot készítettem el.
Hozzávalók:
180 gramm aktív kovász (nálam rozskovász)
1,7 deci langyos tej
80 gramm cukor
440 gramm liszt(nálam fele rétres, fele finomliszt)
1 csipet só
1 db tojás
70 gramm olvasztott vaj
Lekenni:
1 db tojás
Elkészítés.
A kimért kovászt alaposan kikevertem alangyos tejjel, majd beleadtam a cukrot, amivel még szintén alaposan kidolgoztam. Ment bele a tojás, só, majd apránként fakanállal a lisztet is belekevertem. Gép nélkül, csak fakanállal kezdtem a dagasztást - nem mertem a kovász miatt a kenyérsütőbe tenni. Az olvasztott vajat csak mikor már jól összeállt a tészta, akkor dolgoztam bele, apránként, ahogy felvette, és ekkor már kézzel dagasztottam.amikor már nem ragadt a tészta, akkor beliszteztem, és letakarva langyos helyen kelni hagytam.
Mikor duplájára kelt, három darabba vágtam, a szokásos módon megfontam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és letakarva éjszakára a hideg spájzba tettem.
Reggel bemelegítettem a sütőt 180 fokra, a kalácsot lekentem tojással, és kb. 40 percig sütöttem. Félidőben a tetejét letakartam fehér papírral.
Langyosan szeleteltem. Nagyon finom volt, bár kicsit töményebb, mint az élesztős, de ízre finom volt, semmiféle mellékíze vagy szaga nem volt. Vajjal megkenve ideális tízórai egy csésze tea mellé. 😋

   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...