Összes oldalmegjelenítés

2018. december 7., péntek

Tej és tojásmentes mézeskalács

Tej és tojásmentes mézeskalács

Hozzávalók:
250 gramm méz
50 gramm mangalica zsír
10 deka barna nádcukor
1 deci víz
1 evőkanál almaecet
500 gramm liszt(fele durum, fele rétesliszt)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj

A lisztbe szárazon belekevertem a szódabikarbónát és az őrölt fahéjat.
A kimért mézet,cukrot kislángon melegedni tettem egy nagyobb inox tálban. Kevergettem, míg a cukor elolvadt. Akkor hozzáadtam az olvasztott zsírt, a vizet és az almaecetet. A tűzről félrehúzva ebbe az elegybe öntöttem bele a lisztes keveréket, és fakanállal összekevertem. Kissé lágy állagú tésztát kaptam, amit lefedve a hűvös spájzba tettem pihenni fél napra.
Pihentetés útán jól átgyúrtam lisztezett deszkán, majd 2-3 mm vastagságúra kinyújtottam és különböző formákra kiszaggattam. Tanácsos egyszerre kevesebb tésztával dolgozni, hogy a tészta ne lágyuljon el. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem a figurákat. Tetejüket megkentem szezámolajjal, és meghintettem durvára vágott dióva, és 150 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt sült meg egy tepsivel.
Az alaprecetet Itt találtam. Hálás vagyok érte, köszönöm! 😍

Némelyiket 90%-os csokit felolvasztva nylonzacskó sarkából díszítettem.
Ebből az adagból 3 nagy gáztesivel lett, darabszám függ a formák nagyságától - nekem több mint 60 db.
Nagyon finom, aki nem tudja hogy nem a hagyományos mézeskalács - nem veszi észre a különbséget. 😋

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...