Összes oldalmegjelenítés

2018. október 3., szerda

Zabfalatok - tej és tojásmentesen

Zabfalatok tej és tojásmentes

Hozzávalók:


  • 30 deka finomliszt
  • 30 deka zabpehely
  • 20 deka cukor
  • 1 csipet só
  • 25 deka bio margarin(zöld dobozos)
  • 6 ek méz
  • 6 ek forró víz
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 10 deka durvára metélt dió, vagy sótlan mogyoró, csokidarabok, stb.



A szárazanyagokat összekevertem. A mézet és a margarint  összeolvasztottam.
A szódabikarbónát feloldottam  forró vízben, majd összekevertem a mézes margarinnal. Hozzáöntöttem a szárazanyagokhoz, és meggyúrtam belőle a tésztát. Mint általában a mézes tésztákat szoktuk, egy órára hűtőbe tettem (de szerintem lehet egy éjszakára is).
A tésztából vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formáltam, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam kis távolságra egymástól, mert sülés közben nőni fog.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 10 - 12 perc alatt megsütöttem. Figyelni kell, mert könnyen megég, és a mézes tészta akkor keserű lesz.

A tepsiben hagytam kihűlni, amikor szedtem tányérra, süteménylapáttal alá kellett nyúlni, mert a méztől kissé ragadós.
     


Ételallergiás unokámnak sütöttem, de ez a keksz annyira finom, hogy az egész család szívesen ette. Egyébként jó nagy adag, jut ott mindenkinek - 2 nagy gáztepsivel, összesen 48 darab  6-7 centi átmérőjű keksz lett ebből az adagból. 
       


Biztos, hogy a karácsonyi aprósütemények között heleye lesz! 😍
Az eredeti receptet egy facebookos gasztro csoportban találtam, és az enyém csupán annyiban különbözik attól, hogy bio(növényi) margarint használtam. 
Nagyon hálás vagyok a receptért Csiszárné Klárinak, és nagyon szépen köszönöm! 😍

2 megjegyzés:

  1. Annyira profi vagy már ezekkel a mentes receptekkel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! A "szükség" rávezet a jó megoldásokra. 😊

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...