Összes oldalmegjelenítés

2018. május 21., hétfő

Eperkrémes-mákos torta

Eperkrémes-mákos torta maltitollal

Ismét ételallergiás személynek sütöttem, egyúttal cukorbeteg ismerősömnek is juttattam belőle.     

     Tészta hozzávalói:
10 deka darált mák                                                     
10 deka teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csipet só
10 deka maltitol
10 deka puha vaj
1 biocitrom reszelt héja (most kimaradt)
2 tojás
1 deci tej
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor

Krém hozzávalói:                                                                                     20 deka eper (lehet fagyasztott is)        
35 deka mascarpone
10 deka maltitol
1/2 biocitrom(most kimaradt)
4-5 evőkanál cukormentes eperlekvár (elhagyható)- most kimaradt
2 teáskanál zselatinpor -nálam Zselatin fix
1 deci víz (most kimaradt)                                                                                    
A piskótához a mákot ledaráltam a fele maltitollal, majd összekevertem a liszttel, szódabikarbónával meg a sütőporral. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjékből csipet sóval kemény habot vertem. A tojássárgákat a lágy vajjal meg a többi maltitollal jól kikevertem, utoljára a tejet is hozzáadtam apránként. Több részletben hozzákevertem a lisztes elegyet, majd óvatosan a tojáshabot. Szilikon formába öntöttem a masszát(20 centi átmérőjű), és 170 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöttem (tűpróbát végeztem). A formában hűtöttem ki.
A krémhez az eperre rászórtam a maltitolt, kicsit összetörtem egy villával, majd kislángon tűzre tettem. Mikor felforrt, le is kapcsoltam alatta a lángot, majd botmixerrel pürésítettem és hagytam kihűlni. Aztán hozzákevertem a mascarponét, végül pedig belekevertem fél zacskó Zselatin fixet. Kicsit hűtőbe tettem dermedni.
Torta összeállítása.
A kihűlt piskótát lapjában kettévágtam, az alsó lapra rákentem a krém felét, ráborítottam a másik lapot majd kívül is körbekentem.
Elosztottam a tortát egy ételallergiás, és egy cukorbeteg személynek, de természetesen én is megkóstoltam - nagyon finom volt! 😋 Semmilyen mellékíze nem volt, aki nem tudta miből készült, nem mondta volna meg, hogy nem egészen hagyományos.

                                                                   


Az eredeti receptet Itt találtam, amit átalakítottam, de nagyon hálás vagyok érte.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép tortát sütöttél, és biztos nagyon finom is volt. Az eper és a mascarpone jó párosításnak tűnik.
    Nagyon rendes, körültekintő vagy, hogy gondolsz azokra is, akik nem ehetnek meg mindent...
    Bocsi, de a krémnél lemaradt, hogy mennyi eper kell hozzá :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszönöm a figyelmeztetést! Javítottam -puszi! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...