Összes oldalmegjelenítés

2018. április 28., szombat

Vaníliás vajas csiga

Vaníliás vajas csiga

Ferdinánd tekercsnek is nevezik ezt a finom, könnyű kelt tésztát.
Tészta hozzávalói:
fél kiló liszt
3 deci tej
8 deka cukor
2,5 deka élesztő
2 tojássárgája
1 csipet só
7 deka olvasztott vaj
Krémhez:
15 deka vaj
15 deka porcukor
Locsolni:
1 deci tej
1 zacskó vaníliás cukor

A kelttésztát a szokásos módon bedagasztjuk - én a kenyérsütő gép tartályában készítettem.
Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkán fél ujjnyi vastag téglalappá nyújtotta.
A krémhez a szobahőmérsékletű lágy vajat a porcukorral kikevertem, és ezzel megkentem a nyers tésztát. Nekem maradt ki ebből a krémből, ehhez az adaghoz 10 deka vaj, 10 deka porcukor is elég lett volna. Bejgliszerűen feltekertem, és ujjnyi vékony szeletekre vágtam. Egy sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe tettem őket egymástól kis távolságra. Egy nagy gáztepsibe nem fért bele mind, ezért egy kerek pitesütőben sütöttem ki a többit. Az oldalukat kicsit megkentem olajjal, hogy ne ragadjanak össze kelés közben. A pitesütőben nem kentem meg az oldalukat olajjal, azok mindenképpen össze keltek. Letakarva duplájára kelesztettem, majd 200 fokos sütőbe tettem. Mikor kicsit színesedni kezdettt a tetejük, meglocsoltam a langyos vaníliás tejjel, és készre sütöttem.
Elég hamar sül, összesen 20-25 perc elég neki. 
Kerek pitesütőben

Nagyon finom volt! 😋
A receptet Itt találtam, köszönöm szépen! 

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...