Összes oldalmegjelenítés

2018. április 11., szerda

Marlenka torta születésnapra

Marlenka torta - diós

Még egyszer a télen "pedzegette" a fiam, hogy születésnapjára marlenka tortát szeretne.
Nem felejtettem ám el! 😖
Van ugyan már két marlenka recept is fenn a blogomon, de most kerestem egy harmadik receptet.
Tészta hozzávalói:
90 deka liszt
20 deka vaj
6 evőkanál méz
30 deka cukor(barna nádcukrot használtam)
2 evőkanál szódabikarbóna
2 kávéskanál ecet(20 %-os)
4 egész tojás
3 evőkanál tejföl
Krém hozzávalói:
3 tubus sűrített tej (3x170 grammos)
30 deka vaj
15 deka darált dió
Fél deci konyak vagy rum
További őrölt dió a szóráshoz
Elkészítés:
Először a karamellt készítettem el. A tubusokból egy 7 decis befőttes üvegbe kinyomtam a sűrített tejet (jó félig lett az üveg). Az üvegtetőt rácsavartam, egy kisebb fazékba tettem és annyi hideg vizet öntöttem rá, ami feljebb ért, mint az üvegben lévő sűrített tej. Alacsony lángra tűzre tettem, és forrástól számított 3 óráig főztem, éppen csak bugyborékolva. Az üveget a fazékban hagytam, míg kihűlt. Ezt előző nap elkészítettem.
A tésztához egy inox tálba tettem a mézet, a cukrot, a vajat, a tojásokat . A fémtálat ráhelyeztem egy vízzel félig töltött lábosra és tűzre tettem. A gőz fölött állandó kevergetés közben besűrítettem. A langymeleg sziruphoz tettem az ecetben feloldott szódabikarbónát. Beledolgoztam a  lisztet és nekem nem volt szükség rá, hogy tejfölt adjak hozzá, anélkül is meg tudtam gyúrni a tésztát.Gondolom a tojások nagysága, méz sűrűsége befolyásolja, hogy szükség van-e tejfölre.
Kicsit pihentettem, közben sütőpapírra kirajzoltam 8 darab 28 centi átmérőjű kört, és ezeket kivágtam.  A tésztamennyiséget 8 egyenlő részre osztottam (mértem) és a kivágott sütőpapíron mindegyiket kis lisztezéssel a sütőpapír nagyságára nyújtottam.
Eddigre már előmelegítettem a sütőt 180 fokosra, és tepsi hátán a körlapokat (a sütőpapírral húztam át) egyenként megsütöttem. Vigyázni kell, mert gyorsan sül! Amint kezd színesedni, már jó! Az első lap 7 perc alatt sült meg, a többinek elég volt szűk 5 perc! A sütőpapírt még melegen lehúztam róluk, és én sima felületen egymás mellé téve hűtöttem ki őket. Kihűthetjük rácson, egymásra helyezve, de tegyünk közéjük papírt.
Míg hűltek a mézeslapok, elkészítettem a krémet.
A vajat a konyakkal habosra kevertem, majd beledolgoztam a darált diót, végül pedig a karamellizált sűrített tejet. 
Az első tésztalapot egy tepsibe tettem, és köré helyeztem egy fém tortakarimát. A lapokra rákentem a krémet - igyekeztem úgy elosztani, hogy mindegyikre jusson, meg még a külsejét is ezzel kellett volna bekenni - de nekem kevés lett a krém. Összesen 7 lapból áll a tortám(tehát 1 lap kimaradt), és nem juttott krém a külsejére. Ezért kellett még kikavarnom egy diós krémet.
Külsejére diós krém:
2 deci tej
fél tasak (20 gramm) vanília pudingpor
15 deka vaj
2 evőkanál porcukor
1 marék darált dió
A tejben sűrűre főztem a pudingport, és amíg hűlt, addig habosra kevertem a vajat a porcukorral, majd ebbe kanalanként dolgoztam bele a hideg pudingot, utoljára pedig a belekevertem a darált diót.
A tortakarikát levéve kívül és a tetején is körbekentem a tortát. Épp elég lett ez a krém mennyiség, de kellett is ennyi, mert az egyenetlen széleket ezzel tudtam egyformára igazítani.
Az oldalát és a tetejét is meghintettem darált dióval, és egy napra hűtőszekrénybe tettem, hogy érjen össze.
Kész csokiszívekkel és csokilencsével dekoráltam.
Egy éjszakára hűtőbe került
Az eredeti recept itt található, én kicsit módosítottam rajta.
Szeletben

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...