Összes oldalmegjelenítés

2018. február 18., vasárnap

Kókuszos zebra kocka

Kókuszos zebra kocka
Egy gyors sütés nélküli desszert. Nagyon régen már csináltam ilyet, de a régi receptemet elővéve kicsit átírtam a hozzávalók arányát. Szerintem jól tettem, most jó lett. 😋
Lapok hozzávalói (20x30-as tepsihez):
50 deka darált háztartási keksz
5 evőkanál natúr kakaópor
3 evőkanál savanykás lekvár
1 evőkanál rum
5 deka vaj vagy margarin
5 evőkanál porcukor
kb. 3 deci tej

Krém hozzávalói:
fél liter tej
5 evőkanál sima liszt
1 tasak vaníliás cukor
5 evőkanál porcukor
10 deka vaj vagy margarin
20 deka kókuszreszelék

Máz a tetejére:
5 deka vaj vagy margarin
10 deka aprószemű kristálycukor
2 evőkanál natúr kakaópor
2 evőkanál víz
Először a krémet készítettem el, mert annak hűlni kell.
A lisztet elkevertem a porcukorral, vaníliás cukorral, fele kókuszreszelékkel, majd hozzáadtam a tejet és állandóan kevergetve közepes lángon sűrűre főztem. A tűzről lehúzva beletettem a a kockákra vágott vajat és a többi kókuszreszeléket, gyorsan jól összekevertem, és félretettem hűlni.

A lapokhoz felolvasztottam a vajat. A kekszdarát, porcukrot,kakaóport szárazon összekevertem. Beleadtam a 3 kanál lekvárt (én rebarbara lekvárt használtam), a rumot, a felolvasztott, de már nem meleg vajat, végül a tejet apránként hozzáöntve fakanállal keverni kezdtem. A tejet nem kell mindet hozzáönteni, csak amennyit megkíván.
Mikor kiséé összeállt a tészta, kézzel gyúrtam tovább, hozzáöntött tejjel szabályoztam az állagát. Nekem csak 2,5 deci tejet vett fel (ez a lekvár sűrűségétől is függ). Képlékeny, nyújtható masszát kell kapnunk. Mikor elkészültem vele, 3 egyenlő részre osztottam.
Egy állítható tortaformát 20x30-as méretűre állítottam, egy sütőpapírral bélelt tálcára tettem.  Egy nagy nylonzacskót elvágtam, rátettem az egyik tésztacipót, a zacskó másik felét ráhajtottam és a két nylon lap között kinyújtottam 20x30 centisre. Zacskófelső felét felhajtva átfordítottam a keretbe, eligazgattam. Néhol kicsit elszakadt, de ezt kézzel ki tudtam símára nyomkodni.
Erre a lapra rákentem a kihűlt kókuszkrém felét, majd az előző módon kinyújtottam és a krémre helyeztem a második lapot. Itt is kellett kicsit igazgatnom . 😉
Majd következett a krém másik fele, a harmadik kinyújtott lappal pedig betakartam.

A máz  hozzávalóit lábosban kis lángon állandó keverés mellett összeolvasztottam(addig kevergettem, míg elolvadt teljesen a cukor), majd bevontam vele a sütemény tetejét. Hideg helyen tartottam tálalásig.

Nagyon finom lett! És mutatós is, szépen szeletelhető. Előnye még, hogy kiadós. Bár ez a fajta csokimáz nem szilárdul meg teljesen keményre, ezért szállításnál óvatosan kell vele bánni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...