Összes oldalmegjelenítés

2018. január 19., péntek

Hólabda, avagy Kozáksapka

kozáksapka
Középen hólabda, a csokis tetejű kozáksapka
Igazi retro süteményt készítettem a szülők-nevelők báljára, amelyet most tartottak Dorka unokám iskolájában. Annakidején - vagy 30 éve - búcsúra, lakodalomba mindig ezt sütöttük. Vagyis akkor még csak Hólabda volt, tehát a tetejét is megkentük krémmel és kókuszreszelékbe mártottuk.Később csokival a tetején már Kozáksapkának nevezték. Én ezt nem csináltam, és Hólabdát is talán 20 éve utoljára, de csak a hozzávalók pontosítása végett kellett elővennem a szakácskönyvet.
Tészta hozzávalói:
8 tojás
8 evőkanál forró víz
25 deka finomliszt
2 evőkanál natúr kakaópor
1 zacskó sütőpor
25 deka kristálycukor
Krém hozzávalói:
fél liter tej
5 evőkanál finomliszt
20 deka porcukor
2 zacskó vaníliás cukor
25 deka Ráma margarin
3 cent rum
Oldalára:
10 deka kókuszreszelék
Tetejére.
10 deka olvasztott csoki
A lisztet, sütőport, kakaóport szárazon összekevertem.
A tojásokat szétválasztottam, és a fehérjékből a cukor egyharmadával kemény habot vertem.
A tojássárgákat a többi cukorral és a forró vízzel jól felhabosítottam. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvadt, a színe kivilágosodott, a térfogata jól megnőtt. Ezután a lisztes keveréket a habverő legkisebb fokozatával belekevertem, időnként egy-egy kanál tojáshabbal lazítva. A többi tojáshabot már fakanállal, óvatosan kevertem bele. A nagy gáztepsit sütőpapírral béleltem, ebbe öntöttem a masszát, és a 170 fokosra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem. Nálam kb. fél óra volt.

A krémhez a lisztet csomómentesre kevertem hideg tejjel. A többi tejet tűzre tettem, és mikor forrt, hozzáöntöttem a lisztes masszát. Állandóan kevergetve sűrű krémmé főztem.
A szobahőmérsékletű margarint önmagában jól kikevertem, majd a porcukorral habosra kevertem.
A kihűlt lisztes masszát kanalanként adtam hozzá, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós. Végül beleadtam a rumot is.
A teljesen kihűlt piskótát 5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóvak kivágtam. Lett 30 darab. A piskótának elég sok esedéke maradt, de ebből feketeerdő  tálas desszertetet csináltam, így nem vész kárba.
Ennyi maradt a piskótából

Minden piskótakorongot keresztben kettőbe vágtam, és megkentem krémmel, majd ezzel összeragasztottam. Célszerű azt tenni a tetejére, amelyik fele egyenletesebb a piskótának, tehát ha szükséges, fordítsuk meg, és a piskóta alja legyen a sütemény teteje. Kívül az oldalukat is bevontam krémmel, és beleforgattam kókuszreszelékbe.

Így készült
Utolsó teendő a csoki a tetejére. Az igazság az, hogy ez most nem a legjobban sikerült, de ettől eltekintve nagy tetszést aratott ez a süti.
Elég munkaigényes, de annyira mutatós és finom, hogy megéri a fáradságot.


8 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem ezt a sütit, igazi retro darab, csak kicsit macerás a készítése. (http://habtejszin.blogspot.hu/2013/01/kozaksapka-holabda-cossak-hats-snowball.html - az enyém itt található:))
    Nagyon szép a sokféle verzió az utolsó képen!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Habocska! Megnéztem a blogodat, a te kozáksapkáid ugyanilyen szépek, vagy még szebbek! :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Én is megsütöttem, milyen jó, hogy eszembe juttattad! A saját, régi receptem szerint, így legalább elővettem a megsárgult receptes füzetemet... Nosztalgiáztunk egyet, hiszen régebben gyakran készült :) A maradék piskótát összemorzsoltam és lekvárral, rummal kikeverve és kakaóba forgatva labdacsokat formáztam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, örülök, hogy tudtam tippet adni. :) Egy régi receptkömvemben úgy van, hogy az esedék piskótát összemorzsoltuk és a krém felébe belekevertük, ezzel a krémmel történt a két korong összeragasztása. Valamint a tetejét is piskótamorzsával szórtuk meg.

      Törlés
    2. Én köszönöm neked :) Az is jó ötlet, a korongok közé kenni, van pár variációja a hólabdának. A feketeerdő desszerted is tetsző megoldás. Ahogy haladnak az évek, egyre inkább felmerül valamelyik régi sütirecept felelevenítése. Abban az időben mindenkinél ugyanazok a sütemények készültek, nem szívesen újítottak az emberek.

      Törlés
    3. Köszönöm Vicuska! Régen nem volt ennyi lehetőség, vidéki boltokban főleg nem. Már asszony voltam, amikor a pudingport megismertem, tejszínt pedig a házi tej tetejéről leszedve magunk csináltuk. Ma kitágult a világ ezen a téren is. :)

      Törlés
  5. Ez valami fenomenálisra sikeredett :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...