Összes oldalmegjelenítés

2017. január 29., vasárnap

Hűtős express croissant

Express croissat
Reggelire frissen sütött kiflik.
Hozzávalók:
2 deci tej
140 gramm tejföl
2 teáskanál só
2 mokkáskanál cukor
2 tojás
70 deka finomliszt
5 deka élesztő
Kenni:
25 deka vaj
Megkenni:
1 tojás
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a kenyérsütőgép tartályába tettem, majd dagasztás programot kapcsoltam.
Miután megtörtént a dagasztás, a tésztát kivettem, és 1 órára hűtőbe tettem pihenni.
Az óra leteltével 2 cipót csináltam belőle. Mindkettőt 6 egyenlő részre osztottam, és lisztezett deszkán 6-6 tésztakorongot nyújtottam belőlük.  A fagyos vajat 10 egyenlő részre vágtam. Az első tésztakorongra almareszelőn vajat reszeltem, erre ráraktam a következő tésztalapot, melyre ismét vajat reszeltem, és így tovább, amíg az 5. tésztalapra reszelt vajat beboratottam a 6. tésztalappal. Tehát a felső tésztalapra nem kell vajat reszelni. A másik 6 tésztalappal ugyanígy jártam el.
Ezután fogtam az egyik hatlapos "tésztatornyot" és óvatosan nyújtani kezdtem. Amilyen nagy koronggá csak sikerült, addig nyújtottam. Rádlival 8 cikkre vágtam, a cikkeket egyenként a szélesebb felüknél kezdve lazán feltekertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra elhelyeztem őket, majd tepsistől a hűtőbe tettem 1 éjszakára.  A másik hat tésztalappal ugyanígy tettem, tehát összesen 16 kiflim várt hűtőben a reggeli sütésig.
Reggel akifliket felvert tojással megkentem, és a  tepsit HIDEG! sütőbe tettem. A sütési hőmérsékletet 180 fokra állítottam, és 25 perc alatt kisűltek a ropogós, leveles, finom kiflik.


A recept Hahopihe oldaláról származik, és tényleg nagy köszönettel tartozom neki érte, mert fázisfotókat is feltett a készítésről, ami nagyon megkönnyítette a dolgomat.
Még annyit elmondanék erről a tésztáról, hogy nem kötelező a hűtős pihentetés, hanem a hagyományos kelesztés-formázás-kelesztés móddal azonnal is süthető, ám ekkor melegítsük elő a sütőt. És természetesen tölthető is akár édes, akár sós töltelékkel, vagy reszelhető sajt a tetejére. Nekem most nem volt bele, vagy rá semmi, de így is nagyon finomak voltak! Ha édes töltelékkel akarjuk, akkor a tészta készítésekor kétszer annyi cukrot rakjunk, hogy inkább édes jellegű legyen, sós tölteléknél pedig a sós íz legyen a tésztában is kihangsúlyozva.
Finom leveles a bélzete

2017. január 20., péntek

Párna fánk

Párna fánk

Már sokféle fánkot sütöttem, receptjeik fenn vannak a blogon. Azért nézegettem a neten a fánk recepteket, hogy van-e olyan, amit még nem sütöttem?
Van. A Párna fánk eddig elkerülte a figyelmemet. Érdekes, mert hajtogatott tésztát kell hozzá készíteni, amit a leveles tészta szabályai szerint kell hajtogatni. Egyszerű elkészíteni, csak a hajtogatás pihentető ideje miatt kicsit hosszadalmas.
Az ITT talált recept szerint mindjárt neki is fogtam.
Hozzávalók:
70 deka liszt(fele finom, fele rétes)
1 csipet só
1 zacskó vaníliás cukor
4 deci tejföl
4 tojás
Mindössze ennyi a tészta hozzávalói. Hiányoltam ugyan, hogy sem élesztő, sem sütőpor nem kell bele, de ha nem,hát nem tettem.
A tejfölbe egyenként beledolgoztam a tojásokat, a sót és a vaníliás cukrot. Hozzáadtam az átszitált lisztet, először fakanállal jól összekevertem, majd kézzel néhány percig dagasztottam. Ezután alaposan meglisztezett deszkára tettem kinyújtani.
Megkenni:
10 deka vaj - felolvasztva, de kihűtve
A tésztát kb. 35x40 centis téglalappá nyújtottam, és ecsettel rákentem az olvasztott vajnak kb. egyharmadát. Ezután a hosszabb felének a bal oldalát behajtottam úgy, hogy  a jobboldalon egyharmad rész tészta kimaradjon. Ezt a kimaradt tésztarészt balra ráhajtottam a már dupla tésztarétegre. Majd ennek a tésztacsíknak a felső harmadát lehajtottam, hogy egyharmad rész maradjon ki alul, és ezt a kimaradt tésztarészt fölfelé ráhajtottam a többi tésztára. Megliszteztem és letakarva pihentettem fél óráig. Az idő letelte után ismét kinyújtottam, megkentem, hajtogattam és pihentettem. Az újabb félóra után újabb nyújtás, kenés, hajtogatás és pihentetés következett.
Végül 3-4 mm vastagságú téglalappá nyújtottam - én őszintén megmondom, hogy két darabban, mert egyszerre sok lett volna. A kinyújtott tésztát 5x5 centis négyzetekké feldaraboltam.
Sütéshez:
1 liter napraforgóolaj
A mérsékeltre forrósított olajban kisütöttem a fánkokat. Egyik felüket fedő alatt (3-4 perc alatt), majd megfordítottam és fedő nélkül. Sütés közben a fánkoknak párna formájúra fel kell dagadni, de van, amelyik kinyílik, vagy a "levelek" mentén el is válik ketté. Papírtörlőn lecsöpögtettem.
Párna fánk

Porcukor, lekvár  
vagy    gyümölcsöntet kell a tálaláshoz.
Alaposan beporcukroztam, mivel a tésztája nem édes, és a juharsziruppal, chiamaggal készült eperdzsem - amit adtam hozzá - sem túl édes.
A kritikával  őszinte leszek - nem voltam tőle elájulva. Jó volt, elfogyott (pedig elég sok lett), de igazából nem arányos a ráfordított idő a finomságával. Azért köszönöm a receptet - egy próbát megért! :)
Lekvárral fogyasztottuk

2017. január 9., hétfő

Nagymacs mákos bélese Blogkóstolóra

Mákos béles


Pammer Lívia a
Simone gasztroságai blog tulajdonosa  a háziasszonya a 32. Blogkóstolónak.

A Blogkóstoló egy általam (is) nagyon kedvelt blogjáték, melynek lényege, hogy a jelentkezőket a játék háziasszonya párokba sorsolja, így egymás blogjáról kell egy szabadon választott ételt, vagy süteményt elkészíteni. A mostani fordulóban Andi lett a párom, a Sherpa Konyhája blog írója.
Andit már régóta ismerem, egy bloggertalálkozó révén személyesen is. Figyelemreméltó "vegyes blogot" ír, vagyis ételeket,italokat,süteményeket,stb. Személyes történetekkel teszi színesebbé a bejegyzéseit, amelyek a remek fotóktól is "színesek", de tüneményes a stílusa is, trehát érdemes hozzá ellátogatni. :)
Amit most választottam tőle,  a "Nagymacs mákos bélese".
Tészta hozzávalói:                                                            

40 deka liszt,
20 deka margarin                                                                                                           
 1/2 cs sütőpor,
 10 deka cukor,
 1 tojás
 kis tejföl  (1 kanál)  
     
Töltelék hozzávalói:    
                                                                              
25 deka darált mák, 
20 deka cukor
5 deka dara, 
3 deci tej,
5-10 deka mazsola,
1/2 citrom reszelt héja
 2 tojásfehérje,
10 deka baracklekvár,
1-2 alma 
  
Először a tölteléket készítjük el. A tejet a cukorral felforraljuk, belefőzzük a darát és a mákot. Kihűlés után hozzáadjuk a citromhéjat, mazsolát, 1-2 reszelt almát és a két tojás felvert habját.

A tésztához valókat összegyúrjuk, két lapba nyújtjuk. Az alsó lapot a tepsiben megkenjük lekvárral, rá a mákos töltelék és a másik lap. Felvert tojással megkenjük, megszurkáljuk és megsütjük.
Annyiban tértem el az eredeti recepttől, hogy én rebarbara lekvárral kentem meg a tésztát.
Mehetett volna rá több, mert sütés közben beszívta , de az íze isteni finom!
A tepsi mérete 20x30 centis,  sütési hőmérséklet 200 fokon az első 10 percben, majd 180 fokra csökkentve még 25 percig. Félidőben a tetejét letakartam. A tepsiben hagytam kihűlni.
Nekem jó vastag lett benne a töltelék.

                  ,  
Vastag töltelék réteg
Kimetélve porcukorral meghintve tálaltam.


A körben  levágott széleit gyömbéres citromos teával tízóraira fogyasztottam. Ezt szeretem legjobban! :)
A széleit tízóraira fogyasztottam
Köszönöm Líviának a játék lehetőségét, Andinak pedig a receptet! Tényleg finom volt!

2017. január 2., hétfő

Hercegnő kalács

Hercegnő kalács

Most csak ketten voltunk a férjemmel Szilveszterkor és Újévkor is. Ezért csak valami egyszerűbb sütit szerettem volna. Így esett a választásom a Hercegnő kalácsra. Ami az egyszerűséget illeti, nekem nem volt egyszerű elkészíteni. Addig minden símán ment, hogy a tésztát megsütöttem és kihűtöttem. Ám az elvágás nehéz volt - a süti morzsálódott, egyik csík el is törött. Aztán meg kenés után nem jó sorrendben raktam össze...
No de menjünk sorban.
Hozzávalók:
18 dkg vaj
15 dkg cukor
3 tojás
2 narancs lereszelt héja
2 csapott teáskanál sütőpor
18 dkg liszt
6 dkg étkezési keményítő

0,5 dl narancslé
0,5 dl narancslikőr - nálam vodka

20 dkg bevonó étcsoki
5 dkg tejcsoki

A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot habosra kevertem kézi mixerrel, egyenként hozzáadtam a tojásokat is, és bele kellett volna reszelni a narancsok héját, de én azt kifelejtettem. Hozzászitáltam a sütőporral és az étkezési keményítővel elkevert lisztet és már csak fakanállal egyneművé kevertem a tésztát. Elég sűrű, de ilyennek kell lennie.
Egy 28x10 centis őzgerinc formát vajjal kikentem, beliszteztem, és ebbe belesímítottam a masszát. 
A sütőt előmelegítettem 200 fokra és az alsó rácsra betettem. Kb. 20 perc múlva mérsékeltem a sütő hőjét 170 fokra, a sütemény tetejét pedig fehér papírral letakartam, mert nagyon pirult. Tűpróbát végeztem, kb. 50 perc alatt sült meg. Miután kivettem, kicsit hűlt a formában, majd rácsra borítva teljesen kihűtöttem. Hidegen hosszában 5 csíkra vágtam. Az elején írtam, hogy ez kicsit bonyolult volt.

A fél deci frissen facsart narancsléhez öntöttem fél deci vodkát, és ezzel meglocsoltam a lapok mindkét felét.

Egy tábla étcsokit (10 deka) és fél tábla tejcsokit (5 deka)apró kockákra törtem. Egy dekányi vajat kislángon felolvasztottam, ebbe dobtam a csokikockákat, majd kevergetve, időnként félrehúzva a lángról felolvasztottam. Én egy fél tonkababot is reszeltem bele, bár ez nincs a receptben, de nagyon jó ízt a csokoládénak. A süticsíkokat megkentem az olvasztott csokival, aztán egymáshoz illesztve létre kellett volna hozni az eredeti formát, ami nekem nem akart sikerülni, mert kevésnek gondoltam az olvasztott csokit, ezért olvasztottam még. Nem kellett volna, mert ebben a sütiben nem vastag a töltelék - nálam az lett, ami persze nem rontott rajta, sőt...! Aztán meg eltévesztettem a sorrendet. 
Eléggé tört a tészta, ezért ahogy sikerült, úgy összenyomkodtam a lapokat egymáshozz, és folpackkal összeszorítottam, majd hűtőbe tettem egy éjszakára.
Reggel diónyi vajjal felolvasztottam egy újabb tábla étcsokit és rákentem a külsejére. Hááááááááát...... Nem lett szép! Az egyenetlen helyeken befolyt a csoki az üregekbe. Olyan sehogyan se nézett ki. :(
Ezért úgy döntöttem, hogy teszek rá még egy réteg bevonatot. Csakhogy nem találtam itthon több csokit (még a dugi helyeken se). Na, akkor csinálok kakaóból hideg mázat.
Hidegmáz:
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál natúr kakaópor
diónyi vaj
3 evőkanál forróvíz
A hozzávalókat egy kis tálba tenni, és mindent gyorsan összekeverni. a forró víz felolvasztja a vajat, elég sűrű lesz az állaga, és azonnal önthető a süteményre.
Amikor mindent összekevertem, úgy döntöttem, egy kanálnyi rumot is teszek a mázba. Csak úgy az üvegből akartam önteni, de meglódult a kezem, és elég nagy löttyintésnyi sikerült. Ami leginkább azért lett baj, mert nagyon felhígította a mázat. Nem akartam már porcukrot hozzátenni, kakaóm nem is volt több, úgy gondoltam, hideg helyen állva majd besűrűsödik. Kicsit be is sűrűsödött, de nem eléggé! Ez akkor derült ki, amikor ráöntöttem a kalács tetejére, és az oldaláról is folyt le az alatta lévő sütőpapírra.
Nem volt mit tenni, fűtetlen helyiségbe tettem, remélve, hogy tálalásig kellően megdermed. Nem dermedt meg! Igazából csak másnapra dermedt meg rajta. Akkor már szépen lehetett szelni is.
Néhány fázisfotó a készítésről
Még mielőtt rákötött volna a máz, megszórtam a reszelt narancshéjjal, amit a tésztából kifelejtettem.
Nagyon finom ez a sütemény! A narancs meg a csokoládé együtt különlegesen jó ízt ad neki! És az is csak javított rajta, hogy nálam több csokoládé került belülre is, kívülre is, mint az előírt.
                                                         


Én Piszke blogján akadtam a receptre, és nagyon megköszönöm neki, mert a "nehézségek" ellenére nagyon finom sütikét ehettünk.

                       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...