Összes oldalmegjelenítés

2017. december 29., péntek

Sajtos pite-lepény

Sajtos pite-lepény


Hozzávalók:
200 ml tej,
1,5 kávéskanál porélesztő,
170 gramm vaj,
1 egész tojás
fél teáskanál só,
fél teáskanál cukor,
350 gramm liszt,
200 gramm sajt
1 tojássárgája a tészta megkenéséhez

Tegyük a szárított élesztőt és a cukrot a meglangyosított tejbe. Adjunk hozzá 1 tojást, sót, 50 gramm vajat és  a 350gramm lisztet. Dolgozzuk jól össze, az így kapott tésztát pihentessük 40 -50 percig, szobahőmérsékleten.
Amikor a tészta megkelt, osszuk el 7 egyenlő részre. A sajtot reszeljük le, adjuk hozzá a 120 gramm vajat, és lassú tűzön folyamatosan kevergetve olvasszuk össze.
Egy 20 x 25 cm-s tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
Nyújtsuk ki az első darab tésztát, tegyük a tepsibe és kenjük meg a sajtos krémmel, ezután nyújtsuk el a második darab tésztát, tegyük rá a sajtrétegre, erre a tésztalapra is tegyünk az olvasztott sajtból.
Mindezt addig folytassuk, amíg a 7 egyenlő részre vágott tésztánk és az olvasztott sajt, el nem fogy. A legfelső lapot, kenjük meg a felvert tojássárgájával, takarjuk le egy fóliával, és pihentessük 20 percig. Melegítsük elő a sütőt és 35 – 40 percig süssük, 180 fokon.

A receptet Itt találtam, és mindent az előírás szerint csináltam. Az a tapasztalatom, hogy a sajtkrém elosztásával nagyon körültekintően kell eljárni, mert előfordulhat, hogy kevés lesz. Én legalábbis úgy jártam, hogy 2 lapra nem jutott, ezért gyorsan még olvasztottam vajat-sajtot. A tepsit sütőpapírral béleltem.
Mivel igazi megnevezése nem volt, és nehezen tudtam eldönteni, hogy melyik kategóriába soroljam, ezért nevezem pite-lepénynek.
Egészben sütés után

Tálaláskor

Langyosan szeleteltem, és már ettük is. Nagyon-nagyon finom volt, egykettőre elfogyott! 😉


2 megjegyzés:

  1. Kedves Marcsi, Nektek is boldog, szerencsés, egészségben gazdag új esztendőt kívánok! Süssél az új évben ilyen sok finomságot, családod és a mi örömünkre :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...