![]() |
Sajtkrémes kosárkák |
Tészta hozzávalói:
- 30 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 deka vaj
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál 10%-os ecet
- 1 csipet só
Krém hozzávalói:lett 28 db
- 20 deka + 10 deka reszelt sajt
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 deci tej
- 10 deka vaj
- 3 tojássárgája
- só
- őrölt fehérbors
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a vizet, az ecetet és egy nagyon pici sót. Összegyúrjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap lisztezett deszkán 3-5 mm vastagra kinyújtjuk és akkora korongokat szaggatunk belőle sima vagy virágforma kiszúróval, amelyekkel ki tudunk bélelni egy-egy muffinformát. A formát kicsit vajazzuk ki előtte, az óvatosan belenyomkodott tészták alját pedig 1-2 helyen villával szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel sütés közben. 180°C-ra előmelegített sütőben világosra sütjük (kb. 10-15 perc), majd ha picit hűlt a formában, a kosárkákat rácsra helyezzük teljesen kihűlni.
A krémhez a tojássárgákat és a lisztet a tejjel elkeverjükk, sűrű krémet főzünk belőle. A tűzről levéve belekeverjük a 20 deka reszelt sajtot. Ha szükséges, még adhatunk hozzá tejet. Amikor picit langyos még a massza, hozzáadjuk a vajat, jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Az így elkészült krémet belekanalazzuk, avagy nyomózsák segítségével töltjük a kosárkákba. Végül reszelt sajttal megszórjuk és tálaljuk.
Nekem szilikon muffinsütő formáim vannak, elég kis méretűek, a pogácsaszaggatóm pedig 7 centi átmérőjű. Teljes kiőrlésű lisztből, trappiata sajttal készítettem. Lett 28 db kosárkám.
Megtöltöttem a krémmel (csak úgy kanállal, nem használtam nyomózsákot).
Az egyik legkapósabb karácsonyi süteményünk volt! 😋
![]() |
A receptet Itt találtam, köszönöm szépen! :)
Tetszik a recept, listára tettem. Kellemes ünnepeket!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska! Kellemes Szilvesztert és Boldog Újévet kívánok Nektek!
TörlésKöszönjük szépen, viszont! :)
Törlés