Összes oldalmegjelenítés

2017. december 14., csütörtök

"Poleno" - fatörzs torta leveles tésztából

Poleno
Több orosz oldalon is láttam ezt a tortát, sőt több videót megnéztem az elkészítéséről. Nagyon egyszerűnek tünt, így én is elkészítettem.
Hozzávalók:
500 gramm leveles tészta
350 gramm vaj
250 gramm sűrített tej
1-2 evőkanál konyak

A leveles tésztát 1 centi vastagságúra kinyújtottam, kb 2 centi széles, 22-24 centi hosszúságú csíkokra vágtam. Egymástól ks távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket, majd 200 fokos sütőben világosra megsütöttem (20-25 perc alatt). Amíg hűlt a kisűlt tészta, elkészítettem a krémet.
a szobahőmérsékletű vajat előbb önmagában kikevertem, majd fokozatosan hozzáadva a sűrített tejet jól felhabosítottam. Utoljára kevertem hozzá a 2 kanál konyakot.
A kihűlt tésztacsíkokból 3 darabot félretettem díszíteni
Összeállítás:
Frissentartó fóliát több rétegben gáztepsi nagyságúra kiterítettem az asztalra. Megkentem krémmel, és ráraktam 6 darab kisütött pálcikát. Ezeket megkentem krémmel, majd ismét pálcikák következtek, krém, és így összesen 3 réteget képeztem,. A hosszanti két oldalánál egymással szemben felhajtottam a fóliát, és összefogtam felül, így rúd formát képezve a süteményből. Jó szorosan betekertem a fóliába - ez fontos, mert különben szétesik - majd egy éjszakára hűtőbe tettem.
Reggel lefejtettem róla a fóliát. A félretett 3 sült tésztarudat összemorzsoltam, és ezzel szórtam meg a sütemény tetejét és oldalát.
Poleno egészben
Szeletelése meglepetést okozott, mert nem puhultak meg a tésztarudak, tehát jó éles kés kellett a szeleteléshez.
Eléggé vegyes volt a fogadtatása a család részéről.
Volt, akinek ízlett, volt aki ehetetlennek találta...😒
Én se voltam tőle elájulva. Túlságosan tömény volt - lehet, hogy valamit nem jól csináltam? 
Poleno szeletelve
Itt olvasható a recept fázis fotókkal, és video is megnézhető a készítésről.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Egy facebookos hozzászólásban megkaptam a választ, hogy mért maradtak nekem kemények a tésztarudak.
Tehát - a gépi fordításból számomra nem derült ki, hogy - az összeállított "fatörzset szorosan összekötve néhány órát hagyjuk szobahőmérsékleten. Ez idő alatt összegyengül a tészta. Csak ezután tegyük hűtőbe tálalás előtt legalább 12 órára.

4 megjegyzés:

  1. Remekül néz ki amúgy! Ez egy francia recept. Igen, szoba-hőmérsékleten kell hagyni pár órát, akkor átpuhulnak a leveles rudak a krémtől. Én biztos tettem volna bele kis pörkölt diót. A konyakot nem kedvelem a sütikben, sokkal jobb az aromája a rumnak vagy rum eszenciának.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! Majd legközelebb én is vagy őrölt kávét, vagy valamilyen pörkölt olajos magvat teszek bele. :)

      Törlés
  2. Hát pedig látványra és elképzelése nem rossz, én adnék neki meg egy esélyt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megkapja a még egy esélyt! Talán két ünnep között újra elkészítem. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...