Összes oldalmegjelenítés

2017. december 18., hétfő

Panforte - olasz karácsonyi desszert

Panforte - olasz karácsonyi desszert

Panforte egy hagyományos olasz, gyümölcsöt és csonthéjasakat tartalmazó, erősen fűszeres karácsonyi  desszert. A toszkánai Siena város környékéről származik, eredete a 13. századig visszanyúlik. Jelenleg is nagyon népszerű Olaszországban, több üzletben kapható különféle csomagolásban, az összetevők szerinti többféle változatban. Ezek az üzletek a recepteket titkosan kezelik. Van olyan nézet, mely szerint az igazi Panforte 17 összetevőt tartalmaz (állítólag Siena város 17 kerületére utalnak ezzel). Persze azért otthon is süthető ez a finom sütemény,  egyszerű elkészíteni. Én Chilii receptje alapján sütöttem, és ha a mézeskalács fűszerkeverék alkotóelemeit is beszámítjuk, akkor bőven megvolt a 17 hozzávaló. 😃

Hozzávalók:
75 gramm mogyoró
75 gramm mandula
175 gramm kandírozott narancs és citromhéj (összesen a kettő)
50 gramm búzaliszt
10 gramm natúr kakaópor
1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 mokkáskanál őrölt fahéj
100 gramm cukor
100 gramm méz
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítottam és konyharuhába téve ledörzsöltem a vékony héját. a mandulával nem volt ilyen teendőm, mert szeletelt hámozott mandulát vásároltam. Mindkét féle olajos magvat apróra összemetéltem. Az összemetélt magvakat egy mélyebb tálba öntöttem, rászórtam a kandírozott citrushéjakat, a kakaót, a lisztet és mind a fűszereket. A cukrot a mézzel tűzre tettem és  kevergetveösszeolvasztottam. Mihelyt elolvadt a cukor, azonnal ráöntöttem a tálban lévő hozzávalókra és mindent jól összekevertem. Sütőpapírral bélelt 22x18 centis tepsibe beleigazgattam, kb. 1 centi magasságú volt a massza a tepsiben. (Az eredeti recept 20 cm átmérőjű kerek formát ajánl). Eddigre előmelegítettem a sütőt 150 fokosra, és 30 perc alatt megsütöttem. Kivéve rácson hűtöttem ki. 

Miután kihűlt, szeletelhető- Porcukorral megszórva kell tálalni. Bedobozolva eláll - hogy meddig, azt nem tudom...😉
Mivel nem túl nagy mennyiség ez az adag, nálunk biztos nem lesz "hosszúéletű" .  😂
Én nem szórtam meg porcukorral, mert nekem így is elég édes.
Egyébként nagyon finom, köszönöm Chilii-nek a receptet! 😍

4 megjegyzés:

  1. Akkor most kérnek 17 darabot, hogy meg tudjam alaposan kóstolni.... 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éppen annyi van a 22-ből, a többit már én elkóstolgattam. :D
      Csomagolom, és máris potára adom...:D

      Törlés
  2. Az olaszok tudnak élni! 17féle fűszer egy desszertben? Biztos finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Habocska! Igen, nagyon finom! Nem zavaró a sokféle fűszer, hiszen kis mennyiség van mindegyikből.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...