Összes oldalmegjelenítés

2017. november 26., vasárnap

Moszkauer

Mandulás moszkauer
Már van a blogomon Moszkauer, amit évek óta nagy sikerrel sütök, de most más recept szerint csináltam. Ezt a receptet ITT találtam, és nagyon hálás vagyok érte, mert más lesz a sütemény íze, ha mogyoró és más, ha mandula vagy dió képezi az alapját, vagy bármelyik olajos mag. Ez tehát a mandulás változat. 😉
Hozzávalók:
15 deka darált mandula
15 deka procukor
5 deka vaj
1 deci habtejszín
1 csapott evőkanál finomliszt (2 deka)
7-8 deka egészen finomra aprított kandírozott narancshéj
Bevonat:
10 deka étcsokoládé
2 deka vaj
A hozzávalókat - a liszt kivételével - tapadásmentes lábosba mérjük, alaposan elkeverjük, majd közepes erősségű lángon felforraljuk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és azonnal hozzákeverjük az átszitált lisztet. Kissé hűlni hagyjuk.
Addig a  sütőt 170 fokra előmelegítjük. Két nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A már langyos masszából vízbe mártott teáskanál segítségével nagyjából diónyi halmokat porciózunk az előkészített tepsire, egymástól legalább 3-4 cm távolságra. A kanál vízbe mártott hátával kissé elegyengetjük. Nagyjából 12-15 perc alatt világosra sütjük. Akkor készült el, ha a halmok szépen elterültek, a szélük csipkézett mintázatot ölt.
A még meleg moszkauerek könnyen hajlíthatók, így ha nem lettek volna szabályosak, a szélein óvatosan kicsit igazíthatunk is, de óvatosan, mert könnyen törik.
A kissé megszilárdult lapokat leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra emeljük őket úgy, hogy mindegyiket megfordítjuk. A lapos, egyenes felük nézzen felfelé. Amikor kihűltek és megszilárdultak, a csokoládét a vajjal gőz felett felolvasztjuk. Mindegyik lapocska tetejét bevonjuk a csokoládéval. Ha kedvünk van, egy villa hátuljával hullámvonalakat rajzolhatunk bele, így nyerik el jellegzetes mintázatukat.
Ha a csokoládé is megszilárdult, jól záródó fémdobozba helyezzük, az egyes rétegeket sütőpapírral elválasztjuk egymástól.

Természetesen a gyümölcsökből is választhatunk más aszalt, vagy kandírozott gyümölcsöt, a csokoládé is lehet tej, vagy fehércsokoládé. Mindegyikkel más ízű, de nagyon finom teasüteményt kapunk. 😋

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...