Összes oldalmegjelenítés

2017. október 26., csütörtök

Zserbó torta születésnapra

Zserbó torta

  • Már van a blogomon zserbó torta recept, de az kicsit más recept szerint készült. Ezért beírom a mostanit is, amit egy kedves rokon születésnapjára sütöttem(kissé megkésve), és igen finom lett. 😋

Zserbó torta
  • Tészta hozzávalói:
  • 60 deka liszt
  • 20 deka margarin
  • 2 ek. zsír
  • 3 ek. porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 2 deka élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 ek. rum (ez most kimaradt)
  • Töltelék:
  • 40 deka darált dió
  • 20 deka kristálycukor
  • 1 üveg baracklekvár (7,8 decis)
  • Tetejére:
  • 15 deka étcsoki
  • 2-3 evőkanál tejszín 
  • darált dió
  • Az élesztőt 1 kanál cukorral langyos tejben felfuttattam, közben a lisztet elmorzsoltam a zsírral meg a margarinnal. Utána a többi hozzávalóval meggyúrtam a tésztát, majd 1 órára hűtőbe tettem.
  • Addig a darált diót összekevertem a cukorral. Egy 23 centi átmérőjű tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral.
  • A tésztát 6 egyenlő részre osztottam - dekára mértem. Minden cipót egyenként kör alakúra kinyújtottam. Úgy csináltam, hogy kerestem egy tányért, ami kicsit kisebb átmérőjű volt, mint a tortaforma, körberajzoltam egy sütőpapíron, és a sütőpapírt megfordítva (hogy ne szennyezzem a ceruzanyomával) minden  tésztalapot ezen nyújtottam(lisztezve) pont a körnek megfelelő nagyságúra. 
  • Azért kell kisebbnek lenni a lapoknak, mert a tészta megnő sütés közben.
  • Az első lapot a tortaformába tettem, megkentem lekvárral - nálam barack-rebarbara lekvár  volt - a lekvárra szórtam a cukros dióból, majd mehetett rá a követkző tésztalap, és így rétegeztem tovább. A lekvárt és a diót csak szemmértékkel próbáltam úgy elosztani, hogy az öt rétegbe kb. egyformán jusson. A hatodik tésztalappal betakartam, és egy kötőtűvel 10-15 helyen keresztülát megszúrkáltam, hogy a gőz távozhasson.
  • A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 óra a sütési ideje. Az utolsó negyed órára letakartam a tetejét papírral, hogy ne legyen túl sötét. Hagytam a formáben kihűlni.
  • Miután kivettem a formából tálcára tettem, de fordítva. Tehát ami eddig az az alja volt, az lett a torta teteje, mert a felső lap sütés közben kicsit összeugrott.
  • A csokit eltördeltem, gőz fölött felolvasztottam, elkevertem kevés tejszínnel, és először a torta oldalát kentem körbe késsel, és egyidőben már paníroztam is darált dióval. A maradék olvasztott csokit a tetejére kentem, megszórtam darált dióval. 
  • Fehércsokiból alakított számot, és készen vásárolt feliratot kapott, hogy az ünnepi alkalom hangsúlyozva legyen.
    Az ünnepelt a tortával
  • Három napig hideg helyen tartottam (nem hűtőben) átadás előtt. Ennyi idő kellett, hogy jól összeérjen a torta. Nagyon finom volt!

4 megjegyzés:

  1. Csodálatos, látom az ünnepelt arcán is az örömet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! Nagyon örült neki az ünnepelt, és mindenki nagyon finomnak találta. :)

      Törlés
  2. Nagy kedvencem a zserbó, én is szívesen elfogadnám tortának szülinapra, de nem csak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Okki! Elsősorban a szállíthatósága miatt választottam ezt a tortát - 170 kilómétert utazott - de szereti mindenki, és tényleg nagyon finom volt! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...