Összes oldalmegjelenítés

2017. május 8., hétfő

Diabetikus születésnapi ribizli torta

Diabetikus ribizli torta
Férjem diétájában mellőzzük a répacukrot, igyekszünk lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasztani, ezért törekedtem a férjem születésnapi tortáját a hagyományosnál egészségesebb hozzávalókból elkészíteni. 
Durumlisztes piskóta:
4 db  közepes méretű tojás
7 deka nyírfacukor
8 deka durumliszt
fél sütőpor (6 gramm)
késhegynyi szódabikarbóna
A tojásfehérjékből csipet sóval a nyírfacukrot apránként hozzáadagolva fényes, kemény habot vertem a gépihabverő legmagasabb fokozatán. A tojássárgákat egyenként, a legkisebb fokozaton dolgoztam bele a habba. Ezután a sütőporral és szódabikarbónával elvegyített lisztet csak fakanállal óvatosan (a fakanalat alulról felfelé félköröket leírva emelgettem) kevertem bele. Sütőpapírrl bélelt 23 centis kerek tortasütőbe egyengettem a masszát, majd 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 20-22 percig sütőttem, tűpróbát végeztem. Félidőben fehér papírral le kellett takarni, mert nagyon színesedett a teteje. Lehet, hogy a sütőnyitás miatt, de nekem kicsit összeesett kivétel után. Nem tudtam volna 3 lapba vágni, ezért még egy adagot sütöttem.
A receptet Itt találtam, köszönöm! 😊
A krémet már meglévő receptjeim alapján kalkuláltam.
Ribizlikrém:
60 deka ribizli(fagyasztott)
2 evőkanál nyírfacukor
2 deci víz
fél citrom leve
2 zacskó vaníliás pudingpor
25 deka vaj + 4 evőkanál nyírfacukor por
A fagyos ribizlire rászórtam a nyírfacukrot, ráöntöttem a vizet és tűzre tettem. Forrás után 1-2 perc alatt megfő. Ekkor szűrtem le a levéből1 decit, a többit turmixgépbe tettem és összemixeltem, majd visszatettem az edénybe, amiben főtt, és visszatettem a tűzre. A kivett lével smára kevertem a pudingport, majd ráöntöttem a ribizlipépre és kevergetve sűrűre főztem. Belekevertem a citromlét is, és hagytam langyosra kihűlni.
Közben a vajat a nyírfacukorporral jól kikevertem, és a már éppencsak langyos állapotban kanalanként hozzáadtam a ribizlipépet. 
Mindkét tortalapot kettőbe vágtam, így 4 tortakarikám lett, amit 3 helyen töltöttem a krémmel, valamint a torta külsejét is ezzel kentem körbe. Ribizliszemekkel díszítettem.
Egy éjszakát hűtőben töltött, és bár hétköznap van, azért délben elszaladtak a gyerekek is - akkor vágtuk meg.
Fele mindjárt el is fogyott - finom volt!
Megvágva

Az ünnepelt a tortával
Összegezve - a durumliszt nagyon alkalmas sütemények sütésére (is). A nyírfacukornak semmi mellékíze nincs, használata teljesen megegyezik a répacukoréval. A ribizlit főzés után nem passzíroztam át, minket nem zavar, hogy magjai bekerültek a krémbe. Persze, aki selymesebb krémet akar, az passzírozza át a magtól és a héjtól.


4 megjegyzés:

  1. Isten éltesse a ház -büszke- urát és csodás háziasszonyát is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Zsuzsa, köszönjük szépen! :)

      Törlés
  2. Isten éltesse az ünnepeltet! Szép lett a torta, és biztos nagyon finom is! Jó egészséget és jó étvágyat hozzá mindkettőtöknek :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a jókívánságokat és a dicséretet! Tényleg finom volt a torta! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...