Összes oldalmegjelenítés

2017. május 7., vasárnap

Diabetikus mákos zserbó

Diabetikus mákoszserbó

Eléggé határértéken van a férjem vércukra, fogynia is kell, ezért igyekszem olyan étrendet összeállítani, hogy megelőzzünk egy cukorbetegséget. Mivel "édesszájú", süteményeket továbbra is sütök, de az összetevőket megváltoztattam. A durumliszt keményítőjét lassaban tudja lebontani a szervezet, tehát lassabban emelkedik a vércukorszint. Értékes fehérjéi, vitaminjai, ásványi anyagai és emésztést segítő rostjai miatt esett rá a választásom.
Tészta hozzávalói:
60 deka durumliszt
20 deka mangalica zsír
2 tojás sárgája
1,5 deka élesztő
1,5 deci tej
15 deka nyírfacukor por
késhegynyi szódabikarbóna
A lisztet elmorzsoltam a zsírral, összekevertem a darált nyírfacukorral, a szódabikarbónával, kis mélyedést csnáltam benne a 2 tojássárgának, ide öntöttem a tejjel símára kevert élesztőt.Fakanállal összedolgoztam, majd kézzel meggyúrtam a tésztát. Letakarva 1 órát hideg helyen pihentettem.
Máktöltelék:
15deka mák
15 deka nyírfacukor
Összekevertem és ledaráltam.
Lekvár:
tetszés szerinti sűrűbb állagú lekvár
Én frissen főztem rebarbara lekvárt. A mennyiségeket nem mértem, gondolomra, meg kóstolással tettem bele nyírfacukrot, nem sokat, csak hogy kellemesen savanykás legyen. Mivel a zserbóhoz kicsit folyósnak találtam, kevertem bele 2 evőkanál aprószemű zabpelyhet.

A sütemény összeállítása.
A nagy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral. Egy másik sütőpapírból kivágtam egy 28x32 centis téglalapot. A tésztát 4 egyenlő részre elosztottam, és az első gombócot a kivágott sütőpapíron kinyújtottam. Nyújtáshoz szükség szerint liszteztem. A kinyújtott tészta akkora legyen, mint a kivágott sütőpapír, mert ezzel felemelve bele tudtam fordítani a nagy gáztepsibe úgy, hogy minden oldalról maradt ki kis hely, hogy a tészta tudjon növekedni. 
A tepsibe helyezett tésztalapot félujjnyi vastagon megkentem lekvárral, majd rászórtam a cukros mák egyharmadát. Erre borítottam a második kinyújtott tésztalapot, amit az iménti módon lekvároztam és mákoztam. Így jártam el még kétszer. Az utolsó tésztalapot kicsit nagyobbra nyújtottam, mint a kivágott sütőpapír, ezzel beborítottam úgy, hogy körben ráhajtottam a széleire is. Előmelegített 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütöttem.  
A tepsiben hagytam kihűlni, és a mázat csak hidegen kentem rá.
Máz:
15 deka cukormentes étcsoki
3 evőkanál étolaj
Az étolajjal felolvasztott csoki a sütemény tetejére kentem. Néhány óra állás után lehetett szeletelni. Szeleteléskor kicsit morzsálódott a sütemény tésztája, de nem vészesen.
Nagyon finom volt, aki nem tudta, nem mondta volna meg, hogy nem hagyományos alapanyagokból készült.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...