Összes oldalmegjelenítés

2017. március 23., csütörtök

Éjjel kelesztett hűtős kalács

Éjjel kelesztett mazsolás kalács
Este el kell készíteni, a tésztát a formába tenni, majd éjszakára a hűtőszekrénybe. Reggel a hideg sütőbe, és ahogy melegszik a sütő, még kel és egyúttal sül is. Reggelire fogyasztható a friss kalács!

Hozzávalók:
300 gramm finomliszt
1 db tojássárgája
60 gramm barnacukor
1,5 deci tej
5 gramm instant élesztő
2 teáskanál vaníliaaroma
4 evőkanál olvasztott vaj
5 deka mazsola

Kenni:
fél deci meleg tej
1 teáskanál nádcukor
1 teáskanál olvasztott vaj

  1. Az olvasztott vajon és a mazsolán kívül mindent berakunk a kenyérsütőgép üstjébe, majd összegyúratjuk a tésztát (akinek nincs gépe, az kézzel készítse el). Sípszó után belecsurgatjuk az olvasztott vajat, majd tovább dolgoztatjuk a gépet.
  2. Ezután lazán még egyszer átgyúratjuk a géppel, és most a kelesztés előtt kivesszük a tésztát.
  3. Lisztezett deszkán rúd formára nyújtjuk , majd elfelezzük. Összefonjuk, a végeit összecsippentjük, hogy ne nyíljon szét.
  4. Egy gömbölyű (kb. 22cm), alacsonyabb kerek formába helyezzük körbetekerve. Letakarjuk, és   berakjuk a hűtőbe reggelig.
  5. Másnap kivesszük a tésztát, megkenjük  meleg cukros tejjel (a tejet felmelegítjük, és belekeverjük a cukrot, vajat) ,majd berakjuk 100 fokra állított sütőbe kb. 20 percre, aztán 170 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. A megsült kalácsot újra megkenjük a megmaradt cukros tejjel, és hagyjuk kihűlni.
A receptet a Nosaltyn találtam, ahol kakaós kalácsként szerepelt, de én a kakaót kihagytam, és mazsolát tettem bele. Tényleg nagyon hamar elkészült, és reggelire gyorsan meg is sült. két személynek elegendő.


4 megjegyzés:

  1. Guszta! Nagyon jó kis recept!Kifogom próbálni tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Tényleg finom, már majdnem kuglóf. :)

      Törlés
  2. Mekkora ez a forma, Mariszom? Én elég madárétkű vagyok, ami a reggelit illeti, úgyhogy biztos kiporcióznám...amúgy szuperül néz ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tejszínhab! A kuglófsütő forma teljes átmérője 26 cm, a középen lévő lyuk átmérője 8 centi. szerintem ebbe a formába dupla mennyiségű tészta is belefért volna. Tehát kisebb formában nyugodtan süthető, legfeljebb jobban kitölti. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...