Összes oldalmegjelenítés

2017. január 20., péntek

Párna fánk

Párna fánk

Már sokféle fánkot sütöttem, receptjeik fenn vannak a blogon. Azért nézegettem a neten a fánk recepteket, hogy van-e olyan, amit még nem sütöttem?
Van. A Párna fánk eddig elkerülte a figyelmemet. Érdekes, mert hajtogatott tésztát kell hozzá készíteni, amit a leveles tészta szabályai szerint kell hajtogatni. Egyszerű elkészíteni, csak a hajtogatás pihentető ideje miatt kicsit hosszadalmas.
Az ITT talált recept szerint mindjárt neki is fogtam.
Hozzávalók:
70 deka liszt(fele finom, fele rétes)
1 csipet só
1 zacskó vaníliás cukor
4 deci tejföl
4 tojás
Mindössze ennyi a tészta hozzávalói. Hiányoltam ugyan, hogy sem élesztő, sem sütőpor nem kell bele, de ha nem,hát nem tettem.
A tejfölbe egyenként beledolgoztam a tojásokat, a sót és a vaníliás cukrot. Hozzáadtam az átszitált lisztet, először fakanállal jól összekevertem, majd kézzel néhány percig dagasztottam. Ezután alaposan meglisztezett deszkára tettem kinyújtani.
Megkenni:
10 deka vaj - felolvasztva, de kihűtve
A tésztát kb. 35x40 centis téglalappá nyújtottam, és ecsettel rákentem az olvasztott vajnak kb. egyharmadát. Ezután a hosszabb felének a bal oldalát behajtottam úgy, hogy  a jobboldalon egyharmad rész tészta kimaradjon. Ezt a kimaradt tésztarészt balra ráhajtottam a már dupla tésztarétegre. Majd ennek a tésztacsíknak a felső harmadát lehajtottam, hogy egyharmad rész maradjon ki alul, és ezt a kimaradt tésztarészt fölfelé ráhajtottam a többi tésztára. Megliszteztem és letakarva pihentettem fél óráig. Az idő letelte után ismét kinyújtottam, megkentem, hajtogattam és pihentettem. Az újabb félóra után újabb nyújtás, kenés, hajtogatás és pihentetés következett.
Végül 3-4 mm vastagságú téglalappá nyújtottam - én őszintén megmondom, hogy két darabban, mert egyszerre sok lett volna. A kinyújtott tésztát 5x5 centis négyzetekké feldaraboltam.
Sütéshez:
1 liter napraforgóolaj
A mérsékeltre forrósított olajban kisütöttem a fánkokat. Egyik felüket fedő alatt (3-4 perc alatt), majd megfordítottam és fedő nélkül. Sütés közben a fánkoknak párna formájúra fel kell dagadni, de van, amelyik kinyílik, vagy a "levelek" mentén el is válik ketté. Papírtörlőn lecsöpögtettem.
Párna fánk

Porcukor, lekvár  
vagy    gyümölcsöntet kell a tálaláshoz.
Alaposan beporcukroztam, mivel a tésztája nem édes, és a juharsziruppal, chiamaggal készült eperdzsem - amit adtam hozzá - sem túl édes.
A kritikával  őszinte leszek - nem voltam tőle elájulva. Jó volt, elfogyott (pedig elég sok lett), de igazából nem arányos a ráfordított idő a finomságával. Azért köszönöm a receptet - egy próbát megért! :)
Lekvárral fogyasztottuk

10 megjegyzés:

  1. Jó nagy adag!Nem fontos hajtogatni, Én feltekerem, mint a bejglit, ezt háromszor ismétlem. Tepertős poginál is csinálom, egyszerűbb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tippet, Olgis! Ki fogom próbálni! :)

      Törlés
  2. Tényleg olyanok, mint a párna!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Rajtam kívül mindenki nagyon dícsérte (barátnőm, gyerekek), én egy kicsit mást vártam...

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akarom mondani, Marisz! Ez a ..... javítóprogram.... 🙂

      Törlés
    2. Szóval újra.... nagyon érdekes recept ès gyönyörű.

      Törlés
  4. Ezek nagyon kis helyeskék. Gondolom bolti tésztával is működik...? (lusta vagyok:)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Habocska! Bizonyára bolti tèsztával is jó. Ki kell próbálni.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...