Összes oldalmegjelenítés

2017. január 9., hétfő

Nagymacs mákos bélese Blogkóstolóra

Mákos béles


Pammer Lívia a
Simone gasztroságai blog tulajdonosa  a háziasszonya a 32. Blogkóstolónak.

A Blogkóstoló egy általam (is) nagyon kedvelt blogjáték, melynek lényege, hogy a jelentkezőket a játék háziasszonya párokba sorsolja, így egymás blogjáról kell egy szabadon választott ételt, vagy süteményt elkészíteni. A mostani fordulóban Andi lett a párom, a Sherpa Konyhája blog írója.
Andit már régóta ismerem, egy bloggertalálkozó révén személyesen is. Figyelemreméltó "vegyes blogot" ír, vagyis ételeket,italokat,süteményeket,stb. Személyes történetekkel teszi színesebbé a bejegyzéseit, amelyek a remek fotóktól is "színesek", de tüneményes a stílusa is, trehát érdemes hozzá ellátogatni. :)
Amit most választottam tőle,  a "Nagymacs mákos bélese".
Tészta hozzávalói:                                                            

40 deka liszt,
20 deka margarin                                                                                                           
 1/2 cs sütőpor,
 10 deka cukor,
 1 tojás
 kis tejföl  (1 kanál)  
     
Töltelék hozzávalói:    
                                                                              
25 deka darált mák, 
20 deka cukor
5 deka dara, 
3 deci tej,
5-10 deka mazsola,
1/2 citrom reszelt héja
 2 tojásfehérje,
10 deka baracklekvár,
1-2 alma 
  
Először a tölteléket készítjük el. A tejet a cukorral felforraljuk, belefőzzük a darát és a mákot. Kihűlés után hozzáadjuk a citromhéjat, mazsolát, 1-2 reszelt almát és a két tojás felvert habját.

A tésztához valókat összegyúrjuk, két lapba nyújtjuk. Az alsó lapot a tepsiben megkenjük lekvárral, rá a mákos töltelék és a másik lap. Felvert tojással megkenjük, megszurkáljuk és megsütjük.
Annyiban tértem el az eredeti recepttől, hogy én rebarbara lekvárral kentem meg a tésztát.
Mehetett volna rá több, mert sütés közben beszívta , de az íze isteni finom!
A tepsi mérete 20x30 centis,  sütési hőmérséklet 200 fokon az első 10 percben, majd 180 fokra csökkentve még 25 percig. Félidőben a tetejét letakartam. A tepsiben hagytam kihűlni.
Nekem jó vastag lett benne a töltelék.

                  ,  
Vastag töltelék réteg
Kimetélve porcukorral meghintve tálaltam.


A körben  levágott széleit gyömbéres citromos teával tízóraira fogyasztottam. Ezt szeretem legjobban! :)
A széleit tízóraira fogyasztottam
Köszönöm Líviának a játék lehetőségét, Andinak pedig a receptet! Tényleg finom volt!

4 megjegyzés:

  1. De jó vastag a tölteléke- így a legfinomabb! Diósan is szuper.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! Lehet, hogy a diós változata is sorra kerül. :)

      Törlés
  2. Helyes! Ja, a széleket én is nagyon szeretem :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...