Összes oldalmegjelenítés

2017. január 2., hétfő

Hercegnő kalács

Hercegnő kalács

Most csak ketten voltunk a férjemmel Szilveszterkor és Újévkor is. Ezért csak valami egyszerűbb sütit szerettem volna. Így esett a választásom a Hercegnő kalácsra. Ami az egyszerűséget illeti, nekem nem volt egyszerű elkészíteni. Addig minden símán ment, hogy a tésztát megsütöttem és kihűtöttem. Ám az elvágás nehéz volt - a süti morzsálódott, egyik csík el is törött. Aztán meg kenés után nem jó sorrendben raktam össze...
No de menjünk sorban.
Hozzávalók:
18 dkg vaj
15 dkg cukor
3 tojás
2 narancs lereszelt héja
2 csapott teáskanál sütőpor
18 dkg liszt
6 dkg étkezési keményítő

0,5 dl narancslé
0,5 dl narancslikőr - nálam vodka

20 dkg bevonó étcsoki
5 dkg tejcsoki

A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot habosra kevertem kézi mixerrel, egyenként hozzáadtam a tojásokat is, és bele kellett volna reszelni a narancsok héját, de én azt kifelejtettem. Hozzászitáltam a sütőporral és az étkezési keményítővel elkevert lisztet és már csak fakanállal egyneművé kevertem a tésztát. Elég sűrű, de ilyennek kell lennie.
Egy 28x10 centis őzgerinc formát vajjal kikentem, beliszteztem, és ebbe belesímítottam a masszát. 
A sütőt előmelegítettem 200 fokra és az alsó rácsra betettem. Kb. 20 perc múlva mérsékeltem a sütő hőjét 170 fokra, a sütemény tetejét pedig fehér papírral letakartam, mert nagyon pirult. Tűpróbát végeztem, kb. 50 perc alatt sült meg. Miután kivettem, kicsit hűlt a formában, majd rácsra borítva teljesen kihűtöttem. Hidegen hosszában 5 csíkra vágtam. Az elején írtam, hogy ez kicsit bonyolult volt.

A fél deci frissen facsart narancsléhez öntöttem fél deci vodkát, és ezzel meglocsoltam a lapok mindkét felét.

Egy tábla étcsokit (10 deka) és fél tábla tejcsokit (5 deka)apró kockákra törtem. Egy dekányi vajat kislángon felolvasztottam, ebbe dobtam a csokikockákat, majd kevergetve, időnként félrehúzva a lángról felolvasztottam. Én egy fél tonkababot is reszeltem bele, bár ez nincs a receptben, de nagyon jó ízt a csokoládénak. A süticsíkokat megkentem az olvasztott csokival, aztán egymáshoz illesztve létre kellett volna hozni az eredeti formát, ami nekem nem akart sikerülni, mert kevésnek gondoltam az olvasztott csokit, ezért olvasztottam még. Nem kellett volna, mert ebben a sütiben nem vastag a töltelék - nálam az lett, ami persze nem rontott rajta, sőt...! Aztán meg eltévesztettem a sorrendet. 
Eléggé tört a tészta, ezért ahogy sikerült, úgy összenyomkodtam a lapokat egymáshozz, és folpackkal összeszorítottam, majd hűtőbe tettem egy éjszakára.
Reggel diónyi vajjal felolvasztottam egy újabb tábla étcsokit és rákentem a külsejére. Hááááááááát...... Nem lett szép! Az egyenetlen helyeken befolyt a csoki az üregekbe. Olyan sehogyan se nézett ki. :(
Ezért úgy döntöttem, hogy teszek rá még egy réteg bevonatot. Csakhogy nem találtam itthon több csokit (még a dugi helyeken se). Na, akkor csinálok kakaóból hideg mázat.
Hidegmáz:
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál natúr kakaópor
diónyi vaj
3 evőkanál forróvíz
A hozzávalókat egy kis tálba tenni, és mindent gyorsan összekeverni. a forró víz felolvasztja a vajat, elég sűrű lesz az állaga, és azonnal önthető a süteményre.
Amikor mindent összekevertem, úgy döntöttem, egy kanálnyi rumot is teszek a mázba. Csak úgy az üvegből akartam önteni, de meglódult a kezem, és elég nagy löttyintésnyi sikerült. Ami leginkább azért lett baj, mert nagyon felhígította a mázat. Nem akartam már porcukrot hozzátenni, kakaóm nem is volt több, úgy gondoltam, hideg helyen állva majd besűrűsödik. Kicsit be is sűrűsödött, de nem eléggé! Ez akkor derült ki, amikor ráöntöttem a kalács tetejére, és az oldaláról is folyt le az alatta lévő sütőpapírra.
Nem volt mit tenni, fűtetlen helyiségbe tettem, remélve, hogy tálalásig kellően megdermed. Nem dermedt meg! Igazából csak másnapra dermedt meg rajta. Akkor már szépen lehetett szelni is.
Néhány fázisfotó a készítésről
Még mielőtt rákötött volna a máz, megszórtam a reszelt narancshéjjal, amit a tésztából kifelejtettem.
Nagyon finom ez a sütemény! A narancs meg a csokoládé együtt különlegesen jó ízt ad neki! És az is csak javított rajta, hogy nálam több csokoládé került belülre is, kívülre is, mint az előírt.
                                                         


Én Piszke blogján akadtam a receptre, és nagyon megköszönöm neki, mert a "nehézségek" ellenére nagyon finom sütikét ehettünk.

                       

2 megjegyzés:

  1. A képeket nézve nem is gondolnám, milyen viszontagságok értek a bevonat készitése közben. 😀 De előtted nincs akadály! BUEK! Zs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Zsuzsi! Nektek is BÚÉK! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...