Összes oldalmegjelenítés

2016. november 30., szerda

Sütőtökös kalács


Sütőtökös kalács

Vicuskánál
 tetszett meg ez a szép, és finomnak ígérkező kalács, és mivel éppen volt még sülttök, el is készítettem. Vicuska fázisfotókat is tett fel a készítésről, érdemes a linkre kattintani.
Tészta:
30 deka liszt 
6 deka cukor 
1  kiskanál só
1,5 teáskanál szárított élesztő vagy egy 50 g-os élesztő 1/3-a, 
1 deci tej
80 ml víz
30 g vaj
A hozzávalókat a megfelelő sorrendben a kenyérsütő tartályába tettem, dagasztás-kelesztés programot kapcsoltam, és a megkelt tésztát vettem ki a gépből. (Akinek nincs kenyérsütője, az a hagyományos dagasztással készítsen kelttésztát).
Töltelék:
20 deka sülttök püré
5 deka cukor
1,5 deka vaj
1,5 deka étkezési keményítő
30 ml tej
A tökpürét egy kisebb porcelán tálban villával megtörtem, majd hozzátettem a többi hozzávalót, összekevertem, és mikróba tettem rövid időre. Kivettem, megkevertem, majd ismét visszatettem - addig jártam el így, míg a vaj is szépen elolvadt, és egynemű lett a massza.
A megkelt tésztát  téglalappá nyújtottam úgy, hogy a hosszabb része kétszer hosszabb volt a rövidebb oldalánál. Rákentem a tölteléket a széleken 1 centi kihagyva, majd a klasszikus hajtogatás következett, úgyanúgy, mint a leveles tésztánál. Így összehajtva letakartam, és pihentettem néhány percig. A sütőformát kivajaztam, amibe sütni akartam(11x30 centis).
Majd a töltelékes tésztát olyan hosszúra, mint a sütőforma hossza, és olyan szélesre, amennyira csak bírtam. Ez elég nehéz volt nekem, és előfordult többször, hogy kiszakadt a tészta. Aztán hosszában 2 egyenlő részre vágtam, majd mindkét lapot 3 csíkba úgy, hogy a végén nem vágtam át teljesen. Mindkét tésztát megfontam, majd a formába helyeztem először egyiket, majd rá a másikat. Letakarva duplájára kelesztettem. Mire megkelt, előmelegítettem a sütőt 180 fokra, és kb. 35 perc alatt szép pirosra megsütöttem. Mikor megsült, azon forrón lekentem fél deci víz, 1 kanál porcukor keverékével. Rácson hűtöttem ki.



Nagyon kellemes illata volt már sütés közben is. Felvágva kellemes volt színre is, ízre pedig isteni. Köszönöm Vicuskának a receptet!

2016. november 28., hétfő

Gesztenyekocka tükörglazúrral

 Gesztenyekocka tükörglazúrral

 Az ősz, tél a gesztenyés édességek fő időszaka. Nálunk mindenki szereti. Most egy sütés nélküli  finomságot készítettem.

 Hozzávalók:(22x 22 centis tepsihez)

 Kakaós réteg (sütemény alja):
 25 deka darált háztartási keksz
12,5 deka vaj
12,5 deka porcukor
2 deka kakaópor
2 evőkanál rum
1 deci tej

Gesztenyés réteg:
50 deka gesztenymassza (mirelit)
10 deka darált háztartási keksz
3 deka porcukor
10 deka vaj.
2 evőkanál rumaroma
Tükörglazúrhoz:
1,2 dl víz
15 deka porcukor
5 deka natúr kakaópor
1 deci tejszín
7 gr porzselatin 
30 ml víz

Az elkészítést érdemes a glazúrral kezdeni. A 30 ml vízbe beáztatjuk a zselatint. A porcukrot, kakaóport, tejszínt és a többi vizet egy kislábosban összekeverjük, és tűzre tesszük. Forrás után kislángra vesszük, és még 4-5 percig lassan főzzük, épp csak gyöngyözzön. Időnként megkeverjük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk (8-10 perc). A leáztatott zselatint forrásig hevítjük (én mikróban), és beleöntjük a csokis elegybe, jól elkeverjük, és átszűrjük. Ezzel kész is.Időnként bele-bele keverünk, hogy ne bőrösödjön be a teteje, 

A kakaós réteghez a vajat felolvasztjuk, majd hozzá adjuk egymás után a többi összetevőt, és kézzel összegyúrjuk. A tej mennyiségével szabályozhatjuk a massza képlékenységét.
Egy kis tepsit kibélelünk folpackkal, és az aljára belenyomkodjuk a masszát, a süteményünk alapját.

A gesztenyekrémhez a gesztemasszát félig fagyos állapotban sajtreszelőn lereszeljük, utána tesszük hozzá a többi hozzávalót - a vajat felolvasztva. Fakanállal alaposan elkeverjük, egyneműre. Ezt rátesszük a kekszalapra a tepsibe, tetejét elsímítjuk. 
Mostanra a glazúr megfelelő hőmérsékletűre hűlt, tehát mehet rá a sütemény tetejére. Ha szükséges késsel elsímázzuk, és néhány órára hűtőbe tesszük felmetélés előtt.

A felvágása forró, száraz késsel történjen. Mivel ez elég tömény édesség, kis , 2-3 centis kockákra metéljük fel.
A recept Citromhab blogján volt található, nagyon hálás vagyok érte neki.


2016. november 22., kedd

Mákos zserebó

Mákos zserbó

Hozzávalók:
380 gramm liszt
150 gramm zsír(mangalica)
1 egész tojás + egynek a sárgája
50 gramm cukor
1 deci tej
10 gramm élesztő
1 csipet só
1 csipet sütőpor
Töltelék:
160 gramm mák
160 gramm cukor
1 üveg házi szilvalekvár
Tetejére:
50 gramm vaj
100 gramm cukor
2 evőkanál natúr kakaópor
2 evőkanál víz

A tésztához az élesztőt cukros langyos tejben feldobattam. A lisztet elmorzsoltam a zsírral (mangalica zsírt használtam), majd a többi hozzávalóval meggyúrtam a tésztát.
a mákot a cukorral ledaráltam, én egy citrom héját is belereszeltem, de ez opcionális.
A nagy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral. Egy másik sütőpapírból kivágtam egy 28x32 centis téglalapot. A tésztát három egyenlő részre elosztottam, és az első gombócot a kivágott sütőpapíron kinyújtottam. Nyújtáshoz szükség szerint liszteztem. A kinyújtott tészta akkora legyen, mint a kivágott sütőpapír, mert ezzel felemelve bele tudtam fordítani a nagy gáztepsibe úgy, hogy minden oldalról maradt ki kis hely, hogy a tészta tudjon növekedni.
A tepsibe helyezett tésztalapot félujjnyi vastagon megkentem szilvalekvárral, majd rászórtam a cukros mák felét. Erre borítottam a második kinyújtott tésztalapot, amit az iménti módon lekvároztam és mákoztam. Végül a harmadik tésztalapot kicsit nagyobbra nyújtottam, mint a kivágott sütőpapír, ezzel beborítottam úgy, hogy körben ráhajtottam a széleire is. 
Letakarva a langyos konyhában kelesztettem 1 órát, majd 180 fokra előmelegített sütőben jó fél óra alatt szép pirosra megsütöttem. Hagytam kihűlni.
A máz  hozzávalóit lábosban kis lángon állandó keverés mellett összeolvasztottam, majd bevontam vele a sütemény tetejét. Hideg helyen tartottam tálalásig.
Szeletelése forró vízbe mártott késsel történjen.
Felirat hozzáadása

A receptet Barbitól hoztam, nagyon megköszönöm neki! Nagy siker volt - a menyem nagymamájának vittem Erzsébet napra. Nagyon finomnak találta a nagymama.

2016. november 18., péntek

Tejszínes-mascarponés túróhabos torta

Tejszínes-mascarponés túróhabos tort

Piskóta hozzávalói:
2 db tojás
2 evőkanál víz
4 deka finomliszt
4 deka kukoricakeményítő
fél csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg cukor
1 csom. vaníliáscukor
Túrókrém hozzávalói:
50 deka túró
25 deka mascarpone
2,5 deci tejszín
15 deka porcukor
1 citrom 
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag  Zselatinfix

A piskótához a cukor kivételével a száraz hozzávalókat összekevertem. A tojásokat leütöttem, majd a cukorral jól felhabosítottam (gépi habverővel), hozzáadtam a vizet is, ezután a legkisebb fokozaton apránként belekevertem a lisztes elegyet. Sütőpapírral bélelt kerek(23 centi átmérőjű) formába öntöttem a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöttem (tűpróbát is végeztem). Hagytam teljesen kihűlni.

A túróhabos krémhez a túrót átpasszíroztam - ez nálam nagyon "nemszeretem munka", de most fontos a könnyű krémhez, hogy ne legyen morzsalékos a túró. Hozzákevertem a mascarponét, belereszeltem a citrom héját, beleöntöttem fél citrom levét, majd a zacskó zselatinfixet. A porcukrot és a vaníliás cukrot csak ezután kevertem bele (tehát ha zselatinfixet használunk, a cukrot csak a zselatinfix után tegyük bele).
A jól lehűtött tejszínt 1 kanál porcukorral kemény habbá vertem és utoljára ezt kevertem óvatosan fakanállal a túrós krémhez. A végeredmény finom, könnyű, habos állagú, de jó tartású krém lett.

A piskótát két lapba vágtam és az egyik karikát tálcára tettem, körbefogtam állítható tortakarimával. Ráhalmoztam a krémet, elsímogattam, majd beborítottam a másik piskótalappal.Néhány órára hűtőbe tettem.
Tetejére:
1 citrom leve
porcukor
Egy citrom kifacsart levéhez annyi porcukrot kevertem, hogy tapétaragasztó állagú legyen. Ezt öntöttem a tortára, majd menta leveéekkel és citromkarikákkal díszítettem.

Kedvenc sógornőmet köszöntöttem vele születésnapján.
A torta magassága 7 centi volt
Kedvenc sógornőm :)
Nagyon finom volt!

A recept Marianna blogjáról származik. Nagyon köszönöm neki, mert gyorsan finom tortát tudtam készíteni a kedvenc sógornőm születésnapjára.



2016. november 17., csütörtök

Joghurtos kakaós sütemény

Joghurtos kakaós sütemény

Hozzávalók:
250 gramm natúr joghurt
2 tojás
3 deci kristálycukor
4 deci liszt
1 deci étolaj
1 evőkanál natúr kakaópor
fél zacskó sütőpor
csipetnyi só
Tetejére:
10 deka étcsokoládé
2 deka vaj
Egy mély tálban először a nedves hozzávalókat kevertem ki, majd beleadtam az összes többi hozzávalót, és a gépi habverő legkisebb fokozatán összevegyítettem.
Egy közepes méretű tepsit olajjal kikentem, liszttel beszórtam és beleöntöttem a masszát.
Ekkorra már előmelegítettem a sütőt 170 fokra, és tűpróbáig (25-30 perc) sütöttem.
A tepsiben hagytam kihűlni.
A vajat egy kislábosban alacsony fokozaton felolvasztottam, majd belekevertem a kockákra tördelt csokoládét, és rásímítottam a sütemény tetejére. Miután kihűlt, a tepsiben metéltem ki.
Bár nem kimondottan teasütemény, nekem legjobban tea mellé "jött be".

A recept Innen származik, köszönöm szépen! :)

2016. november 14., hétfő

Diabetikus mákos szilvalekváros pitetorta

Diabetikus mákos szilvalekváros pitetorta
Bár tudom, hogy a szilva fogyasztása nem ajánlott cukorbetegek számára, a mi szilvánk és a belőle főzött (cukor nélküli) lekvár olyan kevés cukrot tartalmazott - magyarul annyira savanyú volt - hogy mertem belőle nyírfacukorral diabetikus tortát készíteni.
          Hozzávalók:
  • 1 nagy tojás
  • 80 gramm nyírfacukor
  • 0,75 deci tej
  • 80 gramm darált mák
  • 50 gramm rizsliszt
  • 50 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • reszelt citromhéj
  • Tetejére:
  • 6 evőkanál házi szilvalekvár
  • 10 fél mirelit szilva
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 2 deka vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • A nyírfacukrot összekevertem a mákkal, és együtt ledaráltam, majd hozzámértem a liszteket, valamint belekevertem a sütőport és reszelt citromhéjat.
  • A tojást a tejet apránként hozzáöntve felhabosítottam, ezután belekevertem a lisztes elegyet.
  • Egy 20 centi átmérőjű szilikon sütőformába öntöttem a masszát, és 160 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem. Tűpróbát végeztem!
  • Miután kivettem a sütőből, kicsit vártam, aztrán óvatosan kiborítottam a formából, de mindjárt vissza is fordítottam egy sütőpapírra. Azon forrón rákentem a tetejére a szilvalekvárt, és fűtetlen helyiségbe tettem egy éjszakára.
  • "Díszítéshez" 10-12 fél mirelit szilvát serpenyőben  a vajon kicsit megpároltam, rászórtam a fahéjjal összekevert nyírfacukrot, egyet összerottyantottam és hagytam kihűlni.
  • Szűrőn átpasszíroztam, a szirupot pedig a torta tetejére öntöttem.
  • A díszítés végső fázisai
  • A férjem cukorbeteg barátjának sütöttem ezt a tortát.
  • A receptet Itt találtam, ezt alakítottam diabetikus receptté.
  • A torta tetszést aratott - egyáltalán nem volt túl édes, hanem kellemesen savanyú.
  • Egy szelet
    Horváth Ilona szakácskönyvében "Máklepény" az eredeti recept.

2016. november 7., hétfő

Kinder pingui torta



Kinder pingui torta
Születésnapomra leptem meg magamat ezzel a tortával.
Tészta hozzávalói:
6 tojás
6 ek cukor
6 ek liszt (fele sima, fele grízes)
6 ek meleg víz
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 cs sütőpor
A tojások fehérjét fele cukorral kemény habbá vertem. A többi cukorral meg a meleg vízzel jól kikevertem a tojássárgákat. A lisztet, kakaóport és a sütőport szárazon összekevertem, majd a tojáshabbal felváltva a kikevert tojássárgához vegyítettem. Sütőpapírral bélelt 24 centis kerek tortaformába öntöttem a masszát, és 180 fokosra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem (kb.20 perc).Miután kivettem és teljesen kihűlt, két karikába vágtam.

Tejszínes krémhez: 
fél liter habtejszín
2-3 evőkanál porcukor
1 zacskó étkezési zselatin
2 zacskó vaníliás cukor
6 evőkanál víz
A zselatinport leáztattam a 6 kanál vízben, kicsit hagytam dagadni, majd forrásig hevítettem, és amíg hűlt felvertem a tejszínt a vaníliáscukorral és 3 evőkanál porcukorral. Mikor kemény lett az állaga, kivettem egy keveset, amibe belekevertem a feloldott zselatint, és ezt kevertem hozzá az összes tejszínhabhoz.
Az egyik piskótalapot egy tálcára helyezett állítható tortakarimába helyeztem, és rákentem a tejszínhab felét. Hűtőbe tettem kb. 20 percre dermedni - addig hűtőbe tettem a tejszínhab másik felét is.
Csokoládés krémhez: 
15 dkg étcsokoládé
10 deka vaj
2 ek napraforgó olaj
A hozzávalókat összeolvasztottam, krémesre kevertem, és a hűtőből kivett tortán a lehűlt tejszínhab rétegen elsímítottam, és visszatettem a hűtőbe, hogy a csokiréteg is megdermedjen.
Miután eléggé megszilárdult a csokiréteg, rásímítottam a maradék tejszínhabot és ismét hűtőbe tettem.
Kicsit hagytam szilárdulni, aztán ráhelyeztem a másik piskótalapot, majd éjszakára hűtőbe került.
Reggel lekapcsoltam róla a tortakarimát, és elkészítettem a bevonót.
Kinder pingui torta

Bevonáshoz: 

15 dkg étcsokoládé
10 deka vaj
3 ek napraforgó olaj
Az iménti módon készítettem el a bevonót, de nem a teljes tortát vontam be vele, csak a tetejét, és kicsit lecsorgattam körben.
Piskótalap - tejszínkrém - csokiréteg - tejszínkrém - piskótalap - csokibevonat
A recept eredetileg Csiszárik Máriáé,  minimális változtatásokkal csináltam meg. Én nem margarint, hanem vajat használtam, zacskós állati tejszínt, valamint az összeállításnál én így rétegeztem. A lényeg azonban nem változott.Nagyon köszönöm Máriának a receptet!
Egy szelet Kinder pingui torta
A torta nagyon finom volt! Bár én megjegyeztem, hogy talán még egy zacskó tejszín kellett volna, hogy magasabb legyen - családtagjaim lehurrogtak, hogy ez így jó, ahogy van!  :D

2016. november 3., csütörtök

Kókuszos fakanalas sütemény

Több gasztroblogban találkoztam a "fakanalas" sütivel, amit a "csúnya, finom", valamint a "gyorsan elkészíthető" kategóriába sorolnék. Végül OKKI blogjáról készítettem el.
Kókuszos fakanalas süti

   Tészta hozzávalói:
   2 tojás
   14 deka porcukor
   6 deka olvasztott vaj
   2 deci tej
   25 deka liszt
   5 deka kókuszreszelék
   1 csipet só
   1 zacskó sütőpor
   Máz hozzávalói:
   10 deka vaj
   10 deka cukor(lehet kristálycukor)
   2 deka natúr kakaópor
   0,25 deci tej
  A kókuszreszeléket kávéőrlőn ledaráltam, majd szárazon összekevertem a liszttel, sóval, sütőporral.
  A  tojásokat habosra kevertem a több részletben hozzáadott porcukorral, majd hozzáadtam az    olvasztott, de már kihűlt    vajat, végül váltakozva a tejet és a lisztkeveréket. Mindezt gépi habverővel,   az utolsó fázisokat a legkisebb fokozaton. 
  Egy 25x30 centis tepsit sütőpapírral kibéleltem, beleigazítottam a masszát, és a 180 fokosra    előmelegített sütőbe toltam. Nálam 20 percig így sült, majd a sütőt lekapcsolva még 5 percig benthagytam. Tűpróbát végeztem.
A sütőből kivett süteménybe azon forrón egy fakanál nyelével lyukakat nyomkodtam. Ezért fakanalas süti!  Ezután hagytam teljesen kihűlni.
A máz hozzávalóit egy lábosba tettem és kislángon, kevergetve összemelegítettem, kis ideig egyet forraltam rajta . Ráöntöttem a sütemény tetejére eligazgatva, hogy mindenhova jusson, belefolyjon a lyukakba. Végül megszórtam kókuszreszelékkel.
A készítés mozzanatai
Miután kicsit megdermedt, lehetett szeletelni.
Csúnya, de finom!
Köszönöm Okkinak a receptet! Nagyon gyorsan elkészült és nagyon finom volt (bár nekem kicsit édes), akik kóstolták, igen dícsérték.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...