Összes oldalmegjelenítés

2016. október 25., kedd

Feketeerdő tál desszert

Feketeerdő desszert tálban
A készítés menetét már leírtam a  Feketeerdő-szerű tálas desszert  című bejegyzésben. Ez a mostani abban különbözik, hogy teljesen a feketeerdő torta összetevőiből készült. Kakaós piskóta kockák, tejszínes csokikrém, vaníliakrém és rumos meggy egy edégyben egymásra rétegezve, tetején édes tejszínhabbal, csokiforgáccsal díszítve.
Piskóta hozzávalói:
6 tojás
15 deka porcukor
12 deka rétesliszt
3 deka natúr kakaópor
1 zacskó sütőpor
fél deci étolaj
A lisztet, kakaóport és a sütőport szárazon összekevertem. A tojásokat egy tálba ütöttem, hozzáadtam a porcukrot és kemény habosra kevertem. (Fel lehet így is verni, kicsit talán tovább tart.) Hozzáöntöttem az étolajat, majd a lisztes elegyet apránként, többszörre, a  gépi habverő legkisebb fokozatával kevertem hozzá. A nagy gáztepsibe öntöttem a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem (kb. 20 perc). Miután kihűlt, felvagdostam 2 centis kockákra.
Közben elkészítettem a krémeket.
Csokikrém:
10 deka étcsokoládé
2,5 deci habtejszín
 A tejszínt melegedni tettem, és beletördeltem a tábla étcsokit. Kevergetés közben felforraltam, majd főztem 1-2 percig, hogy sűrűsödjön. Nem muszáj túl sűrűre főzni, mert hűlés közben még sűrűsödik. Félretettem, időnként megkevertem, hogy ne bőrösödjön.
Vaníliakrém:
1 zacskó főzős vaníliapuding
fél liter tej
5 evőkanál kristálycukor
Lábosba öntöttem a tasak pudingport, hozzákevertem a cukrot, és a tejjel felöntve kézi habverővel kevergetve megfőztem a pudingkrémet. Nem kell annyira sűrűre főzni, mintha tortakrémhez főznénk.
Locsolni, megszórni:
1 üveg magozott meggybefőtt
1 kisüveg rumaroma
A meggybefőttet leszűrtem, a levébe beleöntöttem egy kis rumot.Egy nagyobb üvegtál alját kiraktam piskótadarabokkal, és meglocsoltam a rumos meggylével. Rákerült egy réteg csokoládékrém, aztán újra piskóta, arra egy réteg vaníliakrém, megszórtam meggyszemekkel, és így folytattam tovább a rétegezést. Felső rétegnek vaníliaikrémet kentem, erre csokikrémet, és hűtőbe tettem néhány órára, hogy kicsit összeérjen.
Tetejére:
2,5 deci habtejszín
1-2 evőkanál porcukor
csokiforgács vagy csokidara
Tálalás előtt egy zacskó habtejszínt 1 púpozott kanál vaníliás cukorral kemény habbá vertem. Tettem bele egy zacskó  habfixálót.
Így készült
Ráöntöttem a felső rétegre, megszórtam csokiforgáccsal. Még egy születésnapos feliratos táblát kapott, mert a nővérem 74. születésnapjára készítettem. Két nappal az ünnepi ebéd előtt elkészítettem, mert nem voltam itthon néhány napig, így a keresztlányommal küldtem el az ünnepi alkalomra. Nagyon jól összeértek addigra az ízek. Átadáskor gyertya is került rá (ha kapok róla fotót, felteszem. Rendkívül megdicsérték - nagyon örülök neki.

2016. október 21., péntek

Halva szelet a 31.Blogkóstolóra

Halva szelet
A mostani Blogkóstoló játék házigazdája  Serpenyővirtuóz (Görbe Pál). A játékra önként jelentkező gasztrobloggereket sorsolással a házigazda "párosít", így egymás blogjáról kell sütni-főzni. Nekem most Andi lett a párom, aki a Xsara konyha blog írója. Andi vegyes blogot ír - főtt sült ételek, kalácsok, sütemények - nem ismeretlen előttem a blogja, és ő is sütött már tőlem blogjátékra.
Én azért főleg a desszerteket tanulmányoztam, és a játék kezdetekor mindjárt ki is jelöltem egy sütés nélküli sütit, amit aztán hamarosan lecseréltem egy másikra, amit aztán hamarosan...:D Minél több receptjét olvastam el, annál több választottam lett, de mivel nem süthetem végig az egész "kínálatot", kiválasztottam a Halva szeletet. Mivel csak hallomásból ismertem eddig, annyit tudtam róla, hogy valami keleti édesség, igyekeztem más oldalakon is tanulmányozni.
A Wikipedia szerint a halva egy édesség, ami Indiából és Közép-Ázsiából ered. Ismert még Délnyugat-Ázsiában, Kelet- és Dél-Európában. Népszerű a Közel-Keleten és a Balkánon, de ismert a volt Szovjetunió egyes területein is. Ez az édesség rokonságban van a fehér nugáttal.
A lengyelek chałwa-nak mondják. A törökök helva-nak nevezik. Bulgáriában és Oroszországban chalwa-ként ismerik,nálunk HALVA.
És meglepetésemre, az összes elolvasott halva recept csak főzött és dermesztett édesség, ezzel szemben Andi meg is sütötte.
Anditól kóstolok, tehát én is megsütöttem.

Hozzávalók:
60gr szezámmag
30gr fehércsokoládé
20gr étcsokoládé
75gr nádcukor
200gr liszt átszitálva
1/4 tk só
1 tojás
120gr hideg vaj

Elkészítés:
A csokoládékatt összeaprítottam és a többi hozzávalókkal együtt gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Fóliába csomagolva fél órát a hűtőben pihentettem.
A kész tésztát vékonyra(3 mm) nyújtottam két szilikonos sütőpapír között. Elég nehéz művelet, mert nagyon ragadós a massza. A sütőpapírral együtt átemeltem egy tepsi hátuljára, és a tepsiben felszeleteltem, majd 180°-on előmelegített sütőben 14 percig sütöttem.
Tészta összeállítás 1., nyersen 2., kisülve 3.
Még langyosan megkóstoltuk - finom! Remélem, Andi nem haragszik meg, hogy én szószerint vettem, hogy "szelet". Köszönöm neki a receptet, Serpenyővirtuóznak pedig a játék lehetőségét! :)


2016. október 20., csütörtök

Rizslisztes háztartási kekszet sütöttem

Rizslisztes háztartási keksz
Hozzávalók:
  • 40 dkg rizsliszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kevés só
  • 2 db tojás
  • A lisztet szárazon elkevertem a sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval. A fagyos vajat almareszelőn belereszeltem, majd elmorzsoltam. Ezután beleöntöttem a villával felvert tojásokat, és először fakanállal összekevertem, majd kézzel meggyúrtam a keksztésztát. Sietni kell vele, mert a kézmelegtől ellágyul. Én így jártam vele, ezért 10 percre a hűtőszekrénybe tettem nyújtás előtt. A nyújtása 2 szilikonos sütőpapír között történt. A tésztát ekkor is 3 részre osztottam, és a többit addig hűtőbe tettem. Kevés rizslisztet is használtam a nyújtáshoz, kb. 3 mm-es vastagságúra nyújtottm, majd 5 centis linzerszaggatóval kiszaggattam. Szaggatással is sietni kell, és a biztonság kedvéért tortalapáttal emeltem a sütőpapírral bélelt tepsibe a kekszeket, mert ismét gyorsan ellágyult a tészta. kis távolságot kell köztük hagyni, mert kicsit megnőnek. Villával mindegyiket megszurkáltam, majd 180 fokosra előmelegített sütőben sütöttem 10 percig, aztán elzártam a sütőt és még benn hagytam 5 percig. Melegen még képlékeny, ezért a  tepsiben hűtöttem ki. Ebből az adagból 2 gáztepsivel, 60 darab kekszem lett.
    Tepsiben hűtöttem ki
  • Nagyon finom, kellemes teasütemény. 
    Háztartási keksz
  • A receptet Itt találtam, nagyon örülök neki!
  • Természetesen hagyományos lisztből is elkészíthető.

2016. október 19., szerda

Feketeerdő -szerű tálas desszert

Feketeerdő -szerű tálas desszert
A Feketeerdő torta újragondolt változata a tálas, vagy pohárdesszert. Ekkor nem tortának készítjük el, de a hozzávalók ugyan azok: kakaós piskóta kockák, tejszínes csokikrém, vaníliakrém és rumos meggy egy edégyben egymásra rétegezve, tetején édes tejszínhabbal, csokiforgáccsal díszítve.
Az én mostani desszertem azért "Feketeerdő szerű", mert a kakaós piskóta helyett bolti babapiskótát használtam. Szóval nem az igazi, de így is nagyon finom volt! :)
Hozzávalók:
40 deka babapiskóta
1 üveg magozott meggybefőtt
1 kisüveg rumaroma
Csokikrémhez:
10 deka étcsokoládé
2,5 deci habtejszín
Vaníliakrémhez:
1 zacskó főzős vaníliapuding
fél liter tej
5 evőkanál kristálycukor
Tetejére:
2,5 deci habtejszín
1-2 evőkanál porcukor
csokiforgács vagy csokidara
Elkészítés:
A babapiskótákat egyenként 3 darabba törtem. A meggybefőttet leszűrtem, a levébe beleöntöttem a rumaromát(lehet valódi rum, de én most gyerekeknek is adtam belőle).
A csokikrémhez 2,5 deci (1 zacskó 30%-os) tejszínt melegedni tettem, és beletördeltem a tábla étcsokit. Kevergetés közben felforraltam, majd főztem 1-2 percig, hogy sűrűsödjön. Nem muszáj túl sűrűre főzni, mert hűlés közben még sűrűsödik. Félretettem, időnként megkevertem, hogy ne bőrösödjön.
A vaníliakrémhez egy lábosba öntöttem a tasak pudingport, hozzákevertem a cukrot, és a tejjel felöntve kézi habverővel kevergetve megfőztem a pudingkrémet. Nem kell annyira sűrűre főzni, mintha tortakrémhez főznénk.
Egy nagyobb üvegtál alját kiraktam bvabapiskótadarabokkal, és meglocsoltam a rumaromás meggylével. Rákerült egy réteg csokoládékrém, aztán újra babapiskóta, arra egy réteg vaníliakrém, megszórtam meggyszemekkel, és így foltattam tovább a rétegezést. Felső rétegnek csokikrémet kentem, erre vaníliakrémet, és hűtőbe tettem néhány órára, hogy kicsit összeérjen.
Tálalás előtt a másik zacskó habtejszínt 1 púpozott kanál vaníliás cukorral kemény habbá vertem. Nem tettem bele semmi habfixáló. Ráöntöttem a felső rétegre, megszórtam csokidarával, és tálaltam.
Lehetett volna még díszíten - meggyszemekkel, menta levelekkel, csokiba mártott ostyarúddal - de most siettem. Majd legközelebb...
Így készült
Finom volt, de másnap még finomabb volt, amikor összeértek az ízek.

2016. október 15., szombat

Rebarbarás mazsolás muffin

Rebarbarás mazsolás muffin
Nem vagyunk cukorbetegek, de egyre gyakrabban publikálják mindenűtt a répacukor káros voltát, ezért időnként más édesítőszert használok, most éppen nyírfacukrot. Sok muffin van már a blogomon, szeretem, mert pillanatok alatt, és nagyon változatosan elkészíthető. Most is az éppen itthon fellelhető hozzávalókból csináltam. Akármilyen gyümölccsel finom, én most még találtam a kertben friss rebarbarát.
Hozzávalók:
2 tojás
5 deka nyírfacukor
5 deka olvasztott vaj
5 deka mazsola
1 kispohár kefír (150 gramm)
20 deka liszt - nálam most rétesliszt
1 teáskanál sütőpor
2 szál rebarbara szár (vagy alma, körte, egyéb gyümölcs)
A rebarbara szárakat megtisztítottam, 2 centisre összemetéltem. A mazsolát forró vízben megmostam, hagytam kicsit ázni, majd kinyomkodtam, és lisztbe forgattam. A tojásokat habosra kevertem a nyírfacukorral, majd belekerült a kefír, és az olvasztott vaj is. Ezután a száraz hozzávalókkal összekevertem, beletettem a mazsolát is,  és szilikon muffinformákat 3/4 részig   megtöltöttem a masszával. Mindegyikbe enyhén belenyomkodtam 4 kocka rebarbarát, majd a maradék masszát a tetejükre kanalaztam. Előre bemelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem - kb.25 perc alatt.

2016. október 13., csütörtök

Diabetikus sárgabarackos édesburgonya gombóc

Diabetikus sárgabarackos édesburgonya gombóc
Egyik barátnőm 2-es típusú cukorbeteg. Ezeket a gombócokat neki főztem, de persze mi is megkóstoltuk, és finom volt.
A gombóc tésztáját lényegében úgy csináltam, mint a krumplis gombócot, csak édesburgonyából, és ch csökkentett lisztből. Az ötletet a Nosalty-ról hoztam, de persze átvariáltam. Most azt írom le, ahogy én készítettem.
Hozzávalók:
20 deka főtt édesburgonya
6 deka 50 % Ch csökkentett liszt(Diawelness)
6 deka rizsliszt
1 tojás
5 deka kókuszzsír
Töltelék:
Fél sárgabarack minden gombócba(nálam mirelit)
1 evőkanál eritrit
1 deka őrölt fahéj
1 bögrényi zsemlemorzsa(nálam graham)
1 evőkanál eritrit
A meghámozott kockákra vágott édesburgonyát enyhén sós vízben megfőztem. Én most nagyobb mennyiséget főztem, és ebből mértem ki a gombóc tésztájához 20 dekát. Még forrón hozzáadtam a kókuszzsírt és jól elkeverve összetörtem. Miután teljesen kihűlt, beleszitáltam a liszteket, beleütöttem a tojást, és először fakanállal összekevertem, majd kézzel meggyúrtam a gombóctésztát. Mivel ezzel a lisztmennyiséggel nagyon lágy volt, szórtam még bele lisztet annyit, hogy az állaga se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Annyit, hogy  nyújtható állagú legyen a tészta. Pihentettem a tésztát, amíg egy diónyi kókuszzsíron megpirítottam a morzsát, odatettem a gombóc főző vizét, összekevertem a fahéjat az eritrittel.
Ez kb. 20 percet vett igénybe, és lisztezett deszkán ki akartam nyújtani a tésztát. De az állásidő alatt annyira elgyengült, hogy nagyon ragadt, meg szakadt, ezért inkább kanálnyi darabokat téptem belőlel, amit a tenyeremben ellapogattam, közepükbe tettem a fél barackokat, amelyeknek az üregébe mokkáskanálnyi édesített fahéjat tettem, majd összedolgoztam és gombóccá gömbölygettem őket. Mikor felforrt a víz, egy kiskanál sót és egy kanál olajat raktam bele, majd óvatosan egyenként beleeresztettem a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, még 3 percig főztem, majd szűrőkanállal langyos vízbe szedtem őket. Öblítés után lecsorgattam, és a  morzsába forgattam őket. 

Ebből a mennyiségből nekem 12 gombócom lett(elég nagyok, mert nagyok voltak a barackok). Éppen volt darált mákom is, néhányat abba forgattam bele. A mákos nekem jobban ízlett, mint a morzsás. Még annyi megjegyzésem lenne, hogy frissen, melegen nagyon finom volt, mikor már kihűlt, kissé jobban megkeményedett a tésztája, mint a hagyományos krumplis gombócé. A férjem egyébként azt hitte  a sárga színe miatt, hogy kukoricaliszttel készült a tésztája. 

2016. október 11., kedd

Betakarítottam a batátát (édesburgonyát)

Batáta (édesburgony) termés
A multik magyarországi megjelenésével ismerkedtem meg ezzel a növénnyel. Eleinte csak kisebb mennyiséget vásároltam (aranyáron) kipróbálni, és mivel megszerettük, később rendszeresen vettem, persze akkor se sokat egyszerre, hiszen nálunk nagyon drága. Még most is 8-900.-Ft kilója, pedig már a piacokon is beszerezhető, hiszen az utóbbi 20 évben nálunk is elterjedt a termesztése. Először az Ásotthalmi batáta vált országos hírűvé, majd az évek során egyre többen kezdtek a termesztésébe. És mivel azt olvastam róla, hogy nem túl bonyolult házilag se termeszteni, így május végén mikor megláttam a kalocsai piacon a batáta palántákat, elhatároztam, hogy próbálkozom vele én is.
Csak 4 tövet vettem, még annak volt egy kis üres földterületem.
Az árus annyit mondott hozzá, hogy jó mélyre ültessem a földbe úgy, hogy csak a felső két levél legyen ki a földből. Úgy emlékszem, 6 levél volt egy-egy palántán - nem is fotóztam le, őszintén mondva nemigem bíztam hozzá, hogy tényleg sikerül. A talaj is olyan homokosféle volt, ahová kerültek, trágyát a kert ezen része régen kapott. A töveket egymástól 30 centi távolságra, jól belocsolva ültettem el. Ha több sorba kerül, akkor a sortávolság 1 méter legyen. Még annyit tanácsolt az árus, hogy locsoljam gyakran, mert a vizet nagyon szereti. Ültetés után 1 hónapig nem tapasztaltam különösebb változást a palántákon, pedig locsoltam becsülettel. Aztán egyszer csak növekedésnek indultak, és rövid idő alatt befutották a számukra kijelölt területet. Gazolni se kellett.
Úgy szeptember közepén vettem észre rajta néhány Hajnalkához hasonlatos tölcsérvirágot. Másutt meg azt olvastam, hogy már elkezdték felszedni. Utánajártam, és nem fontos a terméshez a virágzás, a mi éghajlatunkon nem is mindegyik fajtája virágzik. Ekkor tudtam meg azt is, hogy a szétfutott hajtások legyökerezését mozgatással meg kellett volna akadályozni. Én ezt elmulasztottam, már több helyen a földbe gyökereztek, de ezeket most feltéptem. Erősek az indák, nem szakadnak el, de ez a művelet szükséges, hogy a növény a föld alatti gumón keresztül vegye fel a tápanyagot.
Néhány virág mindegyik tövön volt
Ekkor én is felszedtem egy tövet. Mikor kicsit megemelkedik a föld a növény tövénél, akkor már alkalmas a felszedésre. A termés maga a módosult gyökérzet, és nem egy bokorban vannak, mint a hagyományos burgonyánál, hanem szerteágaznak a talajban, 60-80 centire is a tőtől.  Az első felszedett tő alatt 1,36 kiló batátám termett, ami jó eredménynek mondható!
Az első batáta termésem - 1 tő alól
A másik 3 tövet még hagytam, most (okt. 10-én) szedtem fel őket, mert már fagyok várhatók az időjósok szerint. Az első fagy elviszi a levelét, és akkor már mindenféleképpen fel kell szedni, mert a gumók fagyérzékenyek! A többi tő alatt nem volt ennyi, de ott is volt 1-2 szép nagy. A képeken látszik, hogy megsérült egyik-másik felszedéskor. Ezért megmosás után meleg helyen kell tartani néhány napig, hogy ezek a sebek begyógyuljanak, felszáradjon. Utána pedig egy papírdobozban kb. 15 fokon a pincében fogom tárolni. Felhívják a tapasztaltabb termesztők a figyelmet rá, hogy 10 fok alatt ne tároljuk, ezért hűtőszekrényben se tartsuk, mert a benne lévő cukor keményítővé alakul.
Néhány szót ejtek erről a növényről. Neve ellenére nem a burgonyafélék családjába tartozik, hanem a hajnalkafélék családjába. Az íze se a burgonyáé, hanem édeskés, a színe pedig külsőleg- belsőleg változó, fajtától függően - van fehérhúsú, narancssárga és lila húsú - ezek ízre sem teljesen egyformák.
Az enyém belseje narancssárga, a pontos fajtáját nem ismerem. Ezen a linken rajta vannak a jelenlegi nálunk termeszthető batáta fajták: http://www.batata.hu/fajtakfotok/fajtak-2014.html
A vágási felület levegőn elszíneződik(oxidálódik), ezért tegyük vízbe
A batáta  gazdag B6 vitaminban, rostban, vasban és káliumban, nagyon kevés zsiradékot és nátriumot tartalmaz.   Egyetlen közepes méretű édesburgonya szervezetünk számára biztosítja a napi A és C vitamint, valamint magas rost tartalom mellett a kálium, magnézium, réz és mangán szükségletét. A batáta nemcsak, hogy jó hatással van a szervezetünkre, de ez az egyik legtáplálóbb zöldség, és  cukorbetegek is fogyaszthatják. Sütőben megsütva nagyon hasonlatos az íze a sülttökéhez. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Az interneten már nagyon sok recept található az elkészítéséről (az én blogomban is van). A mi klímánkon is termeszthető (90-100 nap a tenyészideje). Palántája már egyre több helyen beszerezhető, de házilag magunk is hajtathatunk otthon, amihez egyetlen közepes nagyságú gumó is elég. Én is azt tervezem, hogy a következő évben magam állítom elő a palántákat, ehhez számos útmutató van az interneten. A szára levele is hasznos állati takarmány, az én csirkéim is nagyon szerették.
Akinek van rá módja, és teheti, arra bíztatom, hogy próbálkozzon meg saját termesztéssel!


2016. október 9., vasárnap

Diabetikus diótorta születésnapra

Diabetikus diótorta
Piskóta hozzávalói:
6 tojás
10 evőkanál eritrit
2 evőkanál étolaj
6 evőkanál rizsliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 marék darált dió (kb.10 deka)

A tojásokat szétválasztottam, és a fehérjéket robotgéppel elkezdtem verni. Az eritritet kanalanként adtam hozzá, és mikor kemény lett a tojáshab, egyenként belekevertem a robotgép legkisebb fokozatán a tojássárgákat is, utoljára pedig az étolajat. A rizslisztet szárazon összevegyítettem a szódabikarbónával és a darált dióval, majd óvatosan, fakanállal kevertem a felvert tojáshoz. Sütőpapírral bélelt 23 centi átmérőjű kapcsos tortaformába öntöttem a masszát, és 200 fokra előmelegített sütőbe tettem. Kicsit tovább sül, mint a hagyományos piskóta, de itt is jó szolgálatot tesz a tűpróba. Nálam 40 perc alatt sült meg teljesen, félidőben letakartam, hogy ne égjen meg a teteje. A sütőpapírt levéve rácson hűtöttem ki.

Rizslisztből eritrittel készített piskóta
Krém hozzávalói:
25 deka vaj
22,5 deka eritrit
10 deka darált dió
1 evőkanál rumaroma
fél liter tej
5 evőkanál Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez

Először a besamelt készítettem el. A lisztet a tejjel csomómentesre kevertem, majd állandó kevergetés mellett sűrűre főztem, és hagytam kihűlni. A szobahőmérsékletű vajat a porított (ledarált) eritrittel habosra kevertem, majd a már teljesen kihűlt besamelt kanalanként hozzáadva dolgoztam bele. Utoljára a darált dióval, rumaromával kevertem át. 
A három lapba vágott piskótát megkentem a krémmel, és kívülről is teljesen bekentem a tortát. Díszítésnek félbevágott diószemeket alkalmaztam.
A kész diótorta
Az édesítőt cukorbetegek számára választottam ki, a lisztet pedig a gluténérzékenységre.
A piskóta receptjét Innen  hoztam, a krémét pedig Innen  - köszönet értük.. Minimálisat változtattam mindkettőn - én eritrittel édesítettem.
Volt osztályfőnökünket köszöntöttem fel ezzel a tortával a 78. születésnapján. A Tanár Úr nagyon meghatódott, és nagyon örült a tortának. Remélem, még sok hasonló születésnapi tortát készíthetek neki.

2016. október 1., szombat

Sörös kenyér

Sörös kenyér
Finom, kellemes ízű gyors kenyér

Mikor megláttam ezt a receptet, mindenképpen ki akartam próbálni. Az egyszerűsége, gyors elkészítése fogott meg, hogy vészhelyzetekben szinte azonnal(kb. 2 óra múlva) megoldható vele a "kenyérprobléma"...Még akkor is kenyér, ha nem az igazi... 
Úgy kezdjünk neki, hogy bekapcsoljuk a sütőt légkeverésre 180 fokra. Aztán egy nagyobb tálban összekeverjük az alkotórészeket.
Hozzávalók:
fél kiló liszt -35 deka síma,15 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 zacskó sütőpor
1 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
fél liter világos sör(dobozos, mert abban több a szénsav)
1-2 marék napraforgó, tök, dió, vagy egyéb mag
A felsorolt sorrendben a tálba tesszük az összetevőket, és összekeverjük. A lisztet tanácsos átszitálni, hogy ezzel is lazítsuk, a sör szobahőmérsékletű legyen. Kézi habverővel, vagy fakanállal óvatosan keverjük, hogy minél több szénsavbenne maradjon. Elég híg állagú, folyós tésztát kapunk, de nem kell tőle megijedni. Egy hosszúkás formát kikenünk zsírral, beleöntjük a masszát, elegyengetjük, és mehet a sütőbe. Az első 8-10 perc után a tészta kezd megemelkedni, utána visszavesszük a sütőhőt 160 fokra, és még kb.80 perc kell, hogy megsüljön, ezt tűpróbával lehet ellenőrizni.
Miután megsült, kivesszük a formából és rácson hűtjük ki. Hidegen szeleteljük.
Én most hántolt napraforgómagvakat tettem bele.




A receptet Fűszermánia Gabitól hoztam, köszönöm neki! Biztos, hogy vészhelyzet esetén nálam ez a recept a nyerő!

UI. Egyik kedves olvasóm figyelmeztetett, hogy a képen Tönköly étkezési búzadara van. Valóban, és a kenyér is azzal készült a tönkölyliszt helyett. Nem vettem észre a tévedésemet (szemüveg nélkül), egyébként a tönköly búzadara erősen liszt állagú a sima búzadarához képest. Tehát ezzel készült a kenyér, de természetesen Tönkölyliszt  van a receptben - legközelebb figyelmesebb leszek, és azzal készítem. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...