Összes oldalmegjelenítés

2016. szeptember 17., szombat

Villámgyors kevert almás pitetorta diabetikusan

Diabetikus kevert almás

A barátnőm idős anyukájánál voltam látogatóban, aki most jött haza másfél hónap után a kórházból.
Mivel cukorbeteg is, egy gyorsan elkészíthető diabetikus tortaféleséget sütöttem neki.
Hozzávalók:
2 egész tojás
7 deka nyírfacukor
1 bögre tej
fél bögre étolaj
2 bögre 50%-os Ch csökkentett liszt
1 tasak sütőpor
40 deka savanykás alma
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
1 citrom leve
A mérőedény mindenhez ugyanaz a 2 decis bögre volt.
A tojásokat leütöttem egy tálba, hozzáadtam a nyírfacukrot és jó alaposan kikevertem elektromos keverővel. Beleöntöttem a tejet, majd az olajat és ezekkel tovább kevertem. A lisztbe belevegyítettem a sütőport, és a legkisebb fokozaton géppel beledolgoztam a tojásos elegybe. Egy sütőpapírral bélelt 23 centi átmérőjű tortaformába öntöttem a masszát. Az almákat alapos mosás után szárazra töröltem, majd héjastól vékony cikkekre vágtam. Közben meglocsoltam citromlével, hogy ne barnuljanak meg.Kiraktam velük a torta tetejét,  ráhintettem a fahéjat, és a már 180 fokosra előmelegített sütőbe tettem a tortát. 35-40 perc alatt sül meg. Én 20 perc után megszórtam egy kanálnyi nyírfacukorral, és rálocsoltam a maradék citrolevet, ettől kicsit megkaramellizálódott a teteje. Amikor kivettem (előtte tűpróbát végeztem) ráborítottam egy nagy bádogtálat 5 percre, ezután késsel kicsit körbevágtam a szélét, majd lekapcsoltam a tortakarimát.
Anna Záležáková receptjét alakítottam át kicsit. Ő másfajta liszttel, más édesítővel, és szilvabefőttel készítette. Köszönöm a receptet! 
Finom volt a torta, Maris néni nagyon örült neki.
Egy szelet torta

2016. szeptember 5., hétfő

Szilvalikőr házilag

Szilvalikőr
Hozzávalók:

15 szem  magozott szilva
fél liter házi szilvapálinka
3 rúd fahéj
1 rúd vanília
fél kg cukor
4 dl víz


Elkészítés:A szilvát dunsztos üvegbe tettem és felöntöttem a pálinkával. Beletettem a fahéjat és a vaníliarudat.Csavaros tetővel lezártam, majd napos helyre tettem 10 napra.
Napoztattam
Minden nap kicsit felráztam (maceráltam). A napoztatás után elkészítettem belőle a likőrt.A cukrot megkaramellizáltam, felöntöttem a vízzel.Összemelegítettem, amíg a karamell elolvadt, majd hagytam kihűlni.A szilvás pálinkához hozzáöntöttem a kihűlt cukros levet, és ismét lezártam az üveget. További egy hétig kellett érlelni lezárt üvegben.Majd leszűrtem és jól záródó üvegben várja az e lfogyasztását. Talán karácsonykor...:)
Két hétdecis üveget tudtam megtölteni ezzel a mennyiséggel, + 1 decire való kimaradt. A "szilvaágyat" majd süteménybe fogom elhasználni - nem tanácsos így megenni, mert be lehet tőle rúgni. :)

A receptet Zsuzsitól hoztam, köszönöm szépen! :)

2016. szeptember 2., péntek

Padlizsános húsos pite a SAD. 33. fordulójára

Padlizsános húsos pite

A SAD - Süss! Alkoss! Díszíts! - egy több éve folyó blogjáték, melynek lényege, hogy a játék háziasszonya megjelöl egy témát, amit a játékos kedvű bloggerek megadott határidőre teljesítenek.
A mostani játék háziasszonya Zsuzsi, a Táncoló fakanál blog tulajdonosa, a mostani téma pedig a PITE. Vagyis - édes, sós,gyümölcsös....bármilyen pite elkészítése , posztolása és a szeptembet 15-i határidőre való elküldése a feladat.
Ez alkalomra  is - no meg ebédre, a fejtett bableves után második fogásnak - sütöttem a Padlizsános húsos pitét. A dolog pikantériája, hogy ezzel a pitével ketten is nevezünk a SAD-ra, de amikor megláttam a receptet Ani blogján, rögtön elhatároztam, hogy ezt kipróbálom, mert igen bőséges nálunk az idén a padlizsán termés, és minél változatosabban szeretném felhasználni.
Persze nem "szószerint" vettem át a receptet, a magam képéra formáltam, de az alapokat megtartottam, és köszönöm Aninak, az útmutatásokat is.
Tehát én így csináltam.
Tészta hozzávalói:

25 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás
1.5 evőkanál víz
1 tk só

Húsos krém hozzávalói:
25 deka darált sertéshús
10 deka apróra vágott vöröshagyma
15 deka apróra vágott padlizsán
3 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors,őrölt kömény
10-15 bazsalikomlevél
5-6 ág kakukkfű
2 ek olívaolaj
1 kispohár natúr joghurt
1 tojás
Feltét:
7 karika padlizsán
7 karika paradicsom
5 deka reszelt sajt

Az alapanyagokból gyorsan összeállítottam a tésztát, és a hűtőbe tettem, amíg a húsos krémet elkészítettem.

A krémhez az olívaolajon kicsit megfuttattam a vöröshagymát, később hozzátettem a padlizsánt és együtt sütöttem, kicsit pirosra. Ekkor belekevertem a darált húst, és fedő alatt összerottyantottam. Beletettem a fokhagymát, a sót, a fűszereket és összepároltam . A zöldfűszeket csak utoljára, egyet kevertem rajta, és már le is vettem a tűzről, hagytam kihűlni. Közben megkóstolgattam, és sót még tettem bele. Miután kihűlt, belekevertem a joghurtot, és a tojást is.
A  sütéshez egy piteformát kibéleltem sütőpapírral, mégpedig úgy, hogy az oldalára is felérjen. Ezen a sütőpapíron nyújtottam kerekre a tésztát, és a papírral megfogva helyeztem a formába. Megszúrkáltam több helyen villával, és 200 fokosra előmelegített sütőbe toltam kb. negyed órára - elősütöttem. Utána elterítettem rajta a tölteléket, a tetejére raktam a padlizsánkarikákat - melyeket előzőleg kissé besóztam, és csorgattam rájuk citromlevet. Ezekre kerültek a paradicsom karikák, majd az egészet meghintettem reszelt sajttal.  A sütőt 220 fokra állítottam, és kb. 40 perc alatt megsütöttem. Félidőben papírral letakartam, hogy az alja is kellően átsűljön.
Néhány mozzanat a készítésről
Nagyon finom volt bár én más tésztával fogom legközelebb sütni, talán olajos kelt tésztával. Finom ez az omlós sós tészta is, de nekem az omlóshoz inkább gyümölcs kívánatos.
Köszönöm a receptet Aninak! Remélem, Zsuzsinak nem jelent problémát, hogy én is olyasmi pitét sütöttem, mint Ani.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...