Összes oldalmegjelenítés

2016. augusztus 30., kedd

Háromcsokis mousse sajttorta az unokám szülinapjára

Háromcsokis mousse sajttorta
Láttam már hasonló tortákat, elolvastam a recepteket, de ezt mégis saját ötletből kreáltam meg
Izgultam is, hogy vajon hogy sikerül?
Először a krémek elkészítéséve kezdtem.
Hozzávalók:
20 deka étcsoki
20 deka tejcsoki
20 deka fehércsoki
3x2 deka vaj
3 zacskó 30%-os állati eredetű habtejszín
3 zacskó zselatin fix
90 deka házi mascarpone krémsajt
Az összetördelt csokoládét tálba tettem. (Én kockacsokikat vettem, amit már nem kellett tördelni).
A tejszínt a vajjal melegedni tettem és forrásig hevítettem. Nem kell felforralni. A forró vajas tejszínt a csokoládékockákra öntöttem. Kicsit vártam, míg olvadni kezd, majd fakanállal egyneművé kevertem. Ezt külö-külön megcsináltam a háromféle csokival. Az étcsokoládés egész sűrű krém lett. A tejcsokoládé és a fehércsokoládé hígabb állagú lett, ez gondot okozott nekem(de aztán ezek is jó állagúak lettek). Teljesen kihűtöttem, majd néhány órára hűtőbe tettem mindegyiket.
Megsütöttem a tortaalapot, Mint Itt, és kihűtöttem. Ráhelyeztem egy tálcára, körbefogtam állítható tortagyűrűvel.
Először az étcsokoládés krémet csináltam meg. A hűtőből kivett (elég sűrű)csokis tejszínt -amit egyébként csokiganázsnak is hívnak) gépi habverővel magas fokozaton jól felhabosítottam.Megkóstoltam, és mivel kicsit "keserűnek" gondoltam, beledolgoztam 1 evőkanál porcukrot.
A mascarponét 3 részre osztottam -tehát lett 3x30 deka.  Ebből az első 30 dekába belekevertem 1 zacskó zselatin fixet, majd ezt a kevereéket kanalanként hozzádolgoztam a felhabosított csokikrémhez gépi habverővel. Ráöntöttem a piskótakarikára, majd 2 órára hűtőbe tettem. 
Miután lejárt a 2 óra, a tejcsokis krémet készítettem el ugyanígy, azzal a különbséggel, hogy ebbe nem kellett cukrot tenni, mert a tejcsoki elég édes. (A fehércsokis krémbe se kellett plusz cukor). Ráöntöttem az étcsokis rétegre, és ismét 2 órára hűtőbe került, míg a 3. féle krémet is elkészítettem és ráöntöttem a tejcsokis rétegre.
a fehércsokis krém alig fért rá, olyan magas lett, mint a tortakarima, ezért középen kicsit felhalmoztam a krémet, és kanál hátuljával valami virágfélét próbáltam kialakítani, amit aztán nylon zacskó sarkából olvasztott csokival körbeírtam - ez lett a díszítése. Egy éjszakára hűtőbe került a torta, a tortagyűrűt csak tálalás előtt vettem le róla. 
Mutatok néhány fázist a készítésről.






















.
                                                                                                                                                               

Gyertyák, meg feliratos marcipán táblácska került még rá.
Annácskánk, az idősebb unokánk ma tölti a 14. életévét. Istenem, hogy elszaladt az idő! Most volt csecsemő....:) És íme, gyönyörű nagylány lett! :)


Egy szelet torta - nagyon finom volt!
Így következnek a rétegek

2016. augusztus 28., vasárnap

Szilvalekváros kalács

Szilvalekváros kalács
Az idei első főzet szilvalekvárom kicsit lágyabb lett, mint amilyennek szeretem az állagát. Még fél óra kellett volna neki, de már nem volt türelmem virrasztani(majdnem éjfél volt tegnap, mikor kész lett), hanem lekapcsoltam a sütőt. Majd a következő két főzést keményebbre főzöm. Fél üvegnyi kimaradt, ezt gyorsan bele is sütöttm kalácsba, legalább megkóstoljuk. Most nem csak kifliket csináltam, abból nagyobb eséllyel kifolyik, ezért tekercset készítettem a tésztából.
A tészta  Savóval dagasztott kalács receptje szerint készült.
A megkelt kalácsot fél centi vékony téglalappá nyújtottam. A szilvalekvárba belekevertem 1evőkanál kekszdarát, hogy kevésbé legyen folyékony.  Rákentem a tésztára - a szélein kis helyet kihagytam, azt behajtottam, és feltekertem.
Egyik téglapaom nagyobb lett, azt kétoldalról szembe tekertem, a másik csak egy rúd. Felvert tojással megkentem, kötőtűvel megszúrkáltam, mint a bejglit szokás, hogy ki tudja engedni a gőzt. Előmelegített 200 fokios sütőben fél óra alatt megsütöttem, félidőben a tetejüket papírral letakartam. Mikor kisűltek, azon forrón egy kevés cukros vízzel átkentem őket, hogy szép fényesek legyenek.
Kisűlt a kalács
Langyosan metéltem. Nagyon finom volt, bár nekem kicsit savanyú a lekvár - cukrot nem tettem bele, de ez most egy keveset igényelt volna.
Dupla tekercses
Formáztam néhány kiflit is, meg pár sós sodrott rúdat, a férjem azt igen szereti.


2016. augusztus 26., péntek

Mary Berry citromos-lime-os sajttortája a 30. Blogkóstolóra

Citromos-lime-os sajttorta
A 30. Blogkóstoló háziasszonya  Ani (A parókia konyhájából)  játékostársamul Pitelányt,  a 
Tűpárna és habverő blog íróját sorsolta nekem. Pitelány nagyon vegyes blogot ír - az utazásaikról, melyeket úgy állítanak össze, hogy jelentős épületeket is látogatnak közben, melyeket "kielemez" építészeti szempontból. Pitelány nagyon ügyes kézműves - lakásdekorációt, ékszereket, egyéb kézműves ajándékokat készít.No, meg gasztroajándékokat! Hiszen a blog fő profilja azért a receptek. Mégpedig szépen kategorizálva a hagyományos, és a reform receptek - utóbbiban külön pontokba szedve a "mentes" receptek. Érdemes tehát ellátogatni hozzá, én is szívesen elidőztem nála, pedig csak egy gyorsan elkészíthető tortát kerestem. És persze találtam, ez a  

Mary Berry citromos-lime-os sajttortája

Én kicsit másképp csináltam, mint Pitelány, ide azt írom le, ahogy én készítettem.
Alap hozzávalói: 
20 deka zabkeksz
2 csapott evőkanál cukor
7 deka vaj
fél deci langyos tej
Krém hozzávalói:
40 deka mascarpone krémsajt
1 kis tubus  félzsíros cukrozott sűrített tej(170 grammos)
2 deci habtejszín(állati)
1 citrom leve és lereszelt héja
1 lime leve és héja
1 evőkanál porcukor
1 tasak étkezési zselatin (20 gramm)
A kekszet nylonzacskóba téve nyújtófával összetörtem, hozzávegyítettem a cukrot, és az olvasztott vajjal, meg néhány kanál tejjel összeállítottam a torta tésztáját(a tej nem kellett mind bele). Folpackkal bevontam egy tálcát, erre tettem 20 centisre méretezve az állítható tortakarimát. Az aljába nyomkodtam a tortatésztát - én nem hagytam peremet.
Hűtőszekrénybe raktam, míg elkészítettem a krémet.
A krémhez összekevertem a mascarponét és a sűrített tejet, beleadtam a citromok reszelt héját, és egyik citrom kifacsart levét is. Kemény habbá vertem a tejszínt a kanál porcukorral, majd apránként (kanalanként) adtam hozzá a mascarponés keveréket. Ha így , a habhoz adjuk a töményebb krémet, kevésbé törik össze, és nem lesz csomós.Gyengéden összekevertem. Selymes, könnyű krémet kaptam. De szerintem nem lett volna elég szilárd zselatin nélkül.
A zselatint már előzőleg leáztattam a lime kifacsart levébe. Most forráspontig felmelegítettem, majd 2 kanálnyit kivettem a krémből és belekevertem, aztán ezt a kevés zselatinos krémet vegyítettem el az összes krémbe. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ilyenkor könnyen megcsomósodik a krém.
Ráöntöttem a krémet a tortaalapra, elegyengettem a tetejét, lime héjjal és citromkarikával dekoráltam, és hűtőbe tettem. Legalább 6 órát hűljön tálalás előtt, de jobb ha egy éjszakát.
Nálam csak 6 óra várakozása volt, aztán levettem a tortakarikát.
Külföldön élő, éppen itthon nyaraló rokonaimnak kedveskedtem ezzel a tortával. Örültek neki. Mindjárt fel is vágták.

Megdícsérték, milyen finom. Engem is megkínáltak.
Egy szelet citromos -lime-os torta

A torta tényleg finom volt. Állagra is épp megfelelő, az íze pedig kellemesen savanykás. Talán annyit jegyeznék meg, hogy a tortaalap nekem kicsit édes volt, a cukor elmaradhatott volna belőle.
Köszönöm Pitelánynak a receptet!

2016. augusztus 25., csütörtök

Tárkony lefagyasztása

Nagyon szeretjük a tárkonyt zöldfűszerként, ezért télire fagyasztással szoktam tartósítani. Ehhez lehúzom az ágakról a leveleket.
A tárkonyleveleket lehúzom a száráról
Ezután szódabikarbónás vízben kicsit áztatom, hogy leoldódjon róla minden szennyeződés. Alaposan leöblítem, majd szűrőn elterítve szikkasztom, mielőtt műanyag dobozokba rakva, felcímkézve a fagyasztóládába teszem.

A petrezselymet és a kaprot mosás után összemetélem apróra, szikkasztom, és ugyanígy járok el vele. 

2016. augusztus 24., szerda

Sáfrányos szeklice

Sáfrányos szeklice
Betakarítottam a sáfrányos szeklicét.
Néhány éve rendszeresen vetek a kertembe. Aki nem ismerné, ez  régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi időkben  olajos magvaiért is termesztik. Jó sok helyet foglal a kertben, mert másfél méter magasra is megnő egy növény , és 60-70 centi széles. "Térelválasztónak" szoktam vetni 10-15 tövet. Áprilisban kell elvetni, nem túl igényes, a meleget bírja, a szárazságot is jól tűri. Július-augusztus a virágzási ideje - akkor lehet szedni, ha a virágok citromsárga-narancssárga színből lángvörösre váltanak. 
Kezd "érni"
Megkezdődhet a szedés
Szedése több hétig is eltarthat. Óvatosan kell hozzányúlni, mert a levele és a virágzata szúrós. A szirmokat kicsipegetjük a fészkes virágzatból és megszárítjuk. Selyempapírral bélelt papírdobozban szoktam tárolni. 
Húsleves, vajas tortakrémek, tejszínes tortakrémek színezésére szoktam használni, de italok, pl. bor is festhető vele, vagy tésztafélék, rizs, mártások...Az utóbbi időben olajat is gyártanak belőle. A Wikipédia szerint a napraforgóolajjal megegyezően lehet felhasználni - de én még nem találkoztam vele.
Viszont láttam téli szárazvirág csokorban, tehát díszítésre is alkalmas.

2016. augusztus 21., vasárnap

Mascarponés ribizlis torta


Ribizlis mascarponés torta

Mascarponés ribizlis torta. Egy 4 tojásos kakaós-olajos piskóta a tortaforma aljára helyezve, rá a mascarpone-tejföl-túró-ribizli-tejszín keverékéből készült krém, tetején keményítős ribizli zselével.
Tulajdonképpen EZ vagy Ez a torta a kiindulási alap, aztán az alapanyagokat szoktam időnként variálni.
Most 30 deka házi mascarponét, 20 deka tejfölt, 25 deka krémes túrót és 30 deka fagyasztott  ribizlit kevertem krémmé 2,5 deci tejszínt is beleadva, valamint egy zacskó ribizlilében feloldott étkezési zselatint. A tetejére felfőztem 10 dekányi ribizlit 2 deci vízzel meg 2 kanál porcukorral, majd átpasszíroztam, és ezt a lét a tűzre visszatéve 2 kanál étkezési keményítővel besűrítettem, majd kicsit hűlni hagytam és ráöntöttem a krém tetejére. Tálalásig hűtőben tartottam. A virágdísz élő mályva virága, ami ehető - bár nálunk nem ette meg senki. A ribizliszemeket passzírozás nélkül kevertem a krémbe, nem voltak zavaróak a magjai. A torta nemcsak mutatós volt, de finom is! Nagyon sok dícséretet kaptam érte. :)


Felirat hozzáadása

2016. augusztus 17., szerda

Túrós rizsfelfújt barnarizzsel

Túrós rizsfelfújt barnarizzsel
Pitelánynál akadtam a túrós rizsfelfújt receptjére. Minimális módosításokkal elkészítettem.
Hozzávalók:
10 deka barnarizs
25 deka tehéntúró
1,5 deka kókuszszsír
5 deka nyírfacukor
2 tojás
1 citrom leve és héja

A barnarizst egy éjszakára hideg vízben leáztattam, majd másnap bő vízben (kb.háromszoros a víz mennyisége, mint a rizs) megfőztem, ez kb. fél óráig tartott. Hagytam teljesen kihűlni.
A tojások fehérjét a fele nyírfacukorral, pár csepp citromlével kemény habbá  habbá vertem.
A tojások sárgáját a maradék nyírfacukorral habosra kevertem, majd beledolgoztam a lágy kókuszzsírt, beleadtam a túrót, a citromlét és a citrom lereszelt héját, valamint a kihűlt rizst.Gépi habverővel mindent jól összekevertem, utoljára pedig a kemény tojáshabot csak fakanállal óvatosan.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntöttem a masszát - 18-20 centi átmérőjűben magasabb lett volna, de nekem most 23 centis volt.
Előmelegített 180 fokos sütőben sütöttem 35 percig. Mivel a teteje egyáltalán nem pirult, ezért grill üzemóddal kicsit rásegítettem. Miután kivettem, lecsíptem alulról egy falatkát és megkóstoltam. Ráéreztem, hogy a férjemnek nem lesz elég édes. Ezen segítendő még azon forrón öntöttem rá 2-3 evőkanálnyi juharszirupot. Tetejére pár szem fekete szőlőt tettem.
Egészben

Finom volt és egészségesebb, mintha fehér rizzsel, répacukorral készült volna. Köszönöm Pitelánynak a receptet!
Feketeszőlő szemekkel kínáltam

2016. augusztus 10., szerda

Áfonyatorta bodzával kombinálva

Felirat hozzáadása

Hétvégi tortánk csak annyiban újdonság, hogy kékáfonyával készült, amit a jobb színhatás kedvéért némi bodzalével kiegészítettem. Az alap 4 tojásos kakaós olajos piskóta, mint ITT, a krémje is az a mascarponés tejszínes - most áfonyával, de más gyümölccsel is készíthető. A nagy hőségre tekintettel a tetejére nem tejszínhabot tettem, hanem gyümölcszselét, ami gyümölcslé némi cukorral, és étkezési keményítővel felfőzve.

Az utolsó szelet
Nagyon kapós volt, mert nagyon finomak ám az ilyen jellegű torták! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...