Összes oldalmegjelenítés

2016. július 29., péntek

Mostanában készült

Nutellás kalács teknősbékának álcázva
Mostanában is sokat sütök, de többnyire már fent van a blogon a recept, olyanokat. Azért mutatok néhányat.
Ezt a teknősbéka alakú kalácsot egy vendégkislánynak sütöttem, hogy kedveskedjek neki. A tészta a hagyományos kelttészta lehet, nálam most a Hruscsovi tészta volt, vagyis a hűtőben kelt csodatészta, amit édes vagy sós töltelékkel is lehet tölteni. Jelen esetben nutellás tölteléket kapott. A kalácsformázást valamikor régen a Яндекс orosz böngészőben találtam, de most a konkrét oldalra nem sikerült ráakadnom. Azért összehoztam az állatkát, és ha nem rohammunkában kellett volna csinálnom, szebb is lehetett volna. Azért így is kapott elég sok dícséretet! :)
Néhány fázis a készítésről
Liza kapta a teknőc kalácsot
A menyem születésnapi tortája a keresztlányomnak sütött "Meggytorta" módjára készült ribizlivel. A tortát elvitték keretben, így az utómunkálatokat Anna unokám végezte - hát még gyakorolni kell neki az ilyesmit. :)
Ribizlitorta


Látszik a tortán, hogy hűtést igényelt volna még, nem a legszebb az állaga, de azt mondták, nagyon finom volt.
A "Meggyes kekszes" szintén sütés nélküli gyors torta. Egy születésnapra készítettem, és nagy sikere volt.
Meggyes kekszes
Az ünnepelt a tortával

2016. július 26., kedd

Fordított barackos túrótorta

fordított barackos túrótorta

Ezt a videót megnézve kaptam kedvet ennek a tortának az elkészítéséhez.  Itt a recept leírva is.
Én persze némileg módosítottam rajta. Barackszezon lévén friss gyümölccsel készítettem (bár tudom, hogy befőttel mutatósabb), és mivel magasabb tortát szerettem volna, ezért a tölteléket dupla adagból csináltam. 
Egy kiló barackot leforráztam, lehúztam a héját, felszeleteltem,és kevés cukorral, kevés vízzel kompótot főztem belőle, majd ezt lecsepegtetve használtam a tortához. A kompót levét vízzel egészítettem ki a szükséges mennyiségre. Két szem barackot félretettem a díszítéshez. 
Néhány fotó készítés közben
Ezzel a tortával köszöntöttem Anna unokámat névnapján. Tényleg gyorsan elkészíthető, és finom, köszönöm ApróSéfnek a receptet! Nekem csak annyi észrevételem van a tortával kapcsolatban, hogy  kicsit lágy lett a töltelék, legközelebb talán kevesebb tejjel főzöm a pudingot...


Egy szelet finomság

2016. július 15., péntek

Spenótos panelrétes

Spenótos panelrétes
Az édes joghurtos meggyes panelrétes receptje már fenn van a blogon  ITT.
Most valami sósat akartam sütni, finom gyenge spenótom terem bőven - ha valami tésztafélébe sütve teszem asztalra, kelendőbb a spenót. Kreáltam hát a joghurtos rétesnek egy sós változatát.
A joghurtos pohár a mérce.
Hozzávalók:
8 db kész réteslap
Joghurttöltelék:
4 pohár 150 grammos natúr joghurt
2 joghurtos pohár búzadara (nálam teljes kiőrlésű)
1 zacskó sütőpor
3 db tojás
1 csapott teáskanál só

Spenóttöltelék:
fél kiló spenótlevél
4 nagy gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fehérbors
3 tojás

Lapokat megkenni.
1 kispohár tejföl
1 deci étolaj

A spenóttöltelékkel kezdtem, hogy legyen ideje elhűlni. A spenótleveleket forró vízbe dobtam kb. 2 percre, míg kicsit összeesett. Majd leszűrtem, kinyomkodtam és kicsit összemetéltem, és rádobtam 2 evőkanál olívaolajra párolni. Közben hozzáadtam a zúzott fokhagymagerezdeket, a fehérborsot, és  kicsit sóztam. Pár múlva elzártam alatta a tüzet és ekkor kevertem bele a csipet sóval felvert tojásokat.

A joghurtokat tálba öntöttem, hozzá ment a búzadara, sütőpor, só és a tojások. Mindezt jól összekevertem, és hagytam állni, hogy a búzadara megszívja magát.

Bekapcsoltam a sütőt 200 fokosra.
Egy 35x20 centis belméretű   tepsit kiolajoztam, majd kibéleltem 2 réteslappal. Egyenként megkentem őket olajos tejföllel, és helyenként eltéptem, hogy jusson a tepsi oldalára is. Beleöntöttem a joghurtos-grízes elegy felét - ez szépen elterült a lapokon, majd ismét két megkent lap, amivel betakartam. Következő réteg a spenóttöltelék, szép egyenletesen elkentem a lapokon, majd ezt is beborítottam két megkent lappal, amire ráöntöttem a joghurtos-grízes elegy másik felét. a grízes töltelék elég híg állagú, de nem kell tőle megijedni. Az utolsó két megkent lappal beborítottam, és a tetejét alaposan megkentem olajos tejföllel. (Ehhez még kellett bekevernem egy kis tejfölt meg olajat).
Betettem a forró sütőbe, és  kb. fél óra alatt szép pirosra megsütöttem.

Langyosan vágtam kockákra. Nekünk nagyon finom volt! Főleg melegen nagyon jó. Mikor kihűl, akkor a grízes töltelék megkeményedik benne. Legközelebb kipróbálom brokkolival, cukkinivel, mángolddal is.


2016. július 11., hétfő

Mama féle Pozsonyi kifli

Pozsonyi kifli - egyik tálban szilvalekváros, másikban diós
Nekem persze nem teljesen olyan lett, mint hajdanában a mamának (anyósom), de azért formázott rá, az íz pedig olyan volt.
Hozzávalók:
1 kiló finomliszt
18 deka sertészsír
18 deka Ráma margarin
15 deka porcukor
6 tojás sárgája
3 deci tej
1 cs élesztő(5 deka)
1 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál só
Diótöltelék:(fele mennyiséghez)
25 deka darált dió
30 deka porcukor
1 deci tej
1 citrom lereszelt héja
Hempergetni:
porcukor 
Szilvalekvár töltelék

A tésztához másfél deci meglangyosított tejbe belekevertem  az evőkanál kristálycukrot és felfuttattam benne az élesztőt. Az átszitált lisztbe belekevertem a sót, majd elmorzsoltam benne a zsírt és a margarint. A tojások sárgáját , a porcukrot és a másfél deci tejet összekevertem és a lisztre öntöttem, az időközben felfutott élesztővel együtt. Először fakanállal összedolgoztam, majd kézzel meggyúrtam a tésztát. Lemértem - a kész tészta bőven 2 kiló lett. Ezt most 10 felé vágtam, tehát az egyenként 20 dekás tésztadarabokat cipóvá formáltam, és fél órát letakarva pihentettem.
Addig elkészítettem a diótölteléket. A tejet felfőztem a porcukorral majd belekevertem a darált diót és a reszelt citromhéjat.
A megkelt tésztacipók mindegyikét vékony körré nyújtottam- kellett kicsit lisztezni. Minden kört 8 körcikkre vágtam, tehát összesen 80 darab kiflim lett. Minden körcikk szélesebb felére egy teáskanálnyi tölteléket tettem - fele mennyiség diótölteléket kapott, fele mennyiség kemény szilvalekvár tölteléket. A töltelékre visszhajtottam a tésztát, majd feltekertem, kicsit meghajlítottam kifli formára. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam őket, egymástól kicsit távolabb, hogy tudjanak "nőni".Nem kentem meg semmivel.Kicsit keleszteni kell a tepsiben, ilyenkor nyáron elég annyi, míg a sütő bemelegszik. Előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben kell sütni, ez nálam 170 fokos volt, kb. 25-30 perc alatt sült meg egy tepsivel.
Amint kisült, még forrón porcukorba hencsergettem őket egyenként.
A kiflik nagyon finomak lettek. Bár kínáláéskor megtudtam, hogy a Szakál mamáé azért annyiban más volt, hogy ő lekente a nyers kifliket tojással, és megszórta a tetejüket darált dióval, ekkor nem kell porcukorba forgatni. No, majd legközelebb így csinálom!
Már van a blogomon pozsonyi kifli recept. a tésztája hasonló, viszont a bejglihez hasonló módon kell megkenni és keleszteni, hogy "térképes" külsőt kapjon.
Pozsonyi kifli és bejgli- ahogy én szoktam
Mama féle Pozsonyi kifli
Nekem mindkettő nagyon finom! 
Most azért a mama féle kifliket sütöttem, mert a hétvégén családi találkozót szervezett a nagyobbik fiam, ahol az apai ági rokonokkal találkoztunk. Bár nem volt teljes a létszám, azért 27-en összejöttünk. Bográcsban főztünk marhalábszár pörköltet, szarvacska tésztával, kovászos uborkával kiadós ebéd volt.
A hőségre való tekintettel én most semmi krémes tortafélét nem készítettem, hanem a pozsonyi kiflin kívül kórházi kiflit,Stál judit féle zabpelyhes kekszet, házi ropit,kétféle édes diabetikus kekszet, és a nehéz sós teasüteményt diabester lisztből, így a cukorbeteg rokonok is tudtak nasizni. De a vendégek is hoztak süteményfélét bőven - sajtos rudat, diós, mákos, túrós,almás és meggyes rétest - mindegyik nagyon finom volt!
De a kedvencem egy mákos krémes-habos torta volt, amit egyik fiatalka unokahúg (15 éves) teljesen önállóan készített:
Anett tortája

A teraszomon erkélyládákban fehér muskátlik virágoznak, amelyek őse még a mama teraszát díszítette - a mama már 17 éve nincs köztünk, de a muskátlikat stufferolással azóta is szaporítom, ezekből tettem vázába.
Nagyon kellemes délutánt töltött együtt a rokonság. Régi családi fotókat nézegettünk, anekdotáztunk, közben fagyit ettünk, meg gyümölcsöt. Öt órakor előállt a pónifogat, és sétakocsikázásra vitte a Szelidi tó körül a társaság egy részét.

Elhatároztuk, hogy 1-2 évente szervezünk ilyen találkozókat, ahol közösen emlékezünk a "gyökereinkre", és örülünk egymásnak.
Ezen a fotón mindenki ugyanazt a nevet viseli

2016. július 7., csütörtök

Diabetikus bazsalikomos-zöldcitromos keksz

Diabetikus bazsalikomos-zöldcitromos keksz
Ez már hagyományos hozzávalókból fenn van a blogon ITT, most cukorbetegek részére készítettem.
Hozzávalók:
20 deka Diabastar süteményliszt
5 deka zabpehely(aprószemű)
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
10 deka nyírfacukor + egy kevés megszórni
12deka vaj
1 kis méretű tojás
1 zöldcitrom leve és héja
25-30 bazsalikom levél
A lisztbe belekevertem a sót, sütőport, zabpelyhet, nyírfacukrot. Sajtreszelőn belereszeltem a hideg vajat és elmorzsoltam. Belevegyítettem a zöldcitrom lereszelt héját is, valamint az apróra összemetélt bazsalikom leveleket. A tojást kikevertem fele citromlével, a liszthez öntöttem, és ezzel állítottam össze a tésztát. Azért csak fele citromlevet kevertem ki a tojással, mert nem biztos, hogy kell bele mind. Nekem most még kellett bele a másik feléből is. Az összeállított tésztát pihentetés nélkül azonnal lehet nyújtani. Én két réteg szilikonos sütőpapír között nyújtottam, lisztezni se kellett. A kb. fél centi vastagra nyújtott tésztát 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam, és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe tettem. Tetejüket szilikonecsettel megkentem citromlével, és megszórtam nyírfacukorral, majd a 220 fokra előmelegített sütőbe tettem. Nálam jó 20 perc alatt sültek meg.

A tészta állaga nyersen is, sülve is megfelelő a diabetikus liszttel is. Finom, bár nekem egy kicsit lehetett volna édesebb. Javaslom, hogy aki édesebb szájú, az tegyen bele több nyírfacukrot!



2016. július 6., szerda

Diabetikus kakaós-kókuszos keksz

Diabetikus kakós-kókuszos keksz
Hozzávalók:
1/2 bögre szénhidrát csökkentett liszt
1/4 bögre kókuszreszelék
2 evőkanál natúr kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1/2 bögre nyírfacukor por
1 tojás sárgája
2 evőkanál kókuszolaj
csipet só

A tojássárgáját a nyírfacukor porral, csipet sóval és a kókuszolajjal gépi habverővel jól kikevertem. 
A lisztet, kókuszreszeléket, kakaóport, sütőport szárazon összekevertem, majd hozzáadtam a tojásos elegyhez, és kézzel meggyúrtam a tésztát. Nehezen akart összeállni, ezért 1 evőkanál vizet is beleadtam. Fél órára folpackba csomagolva hűtőben pihentettem, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formáztam, melyeket kerekre lapogatva sütőpapíros tepsibe raktam. Kétszáz fokra előmelegített tepsiben 10-15 perc alatt sülnek meg.
A bögre kétdecis volt, a darabszám pedig attól is függ, mekkora gombócokat formázunk. Nekem 16 darab lett.
A receptet Itt találtam, köszönet érte.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...