Összes oldalmegjelenítés

2016. június 28., kedd

Meggytorta születésnapra

Meggytorta
Citromhabnál  szerettem bele ebbe a tortába, és mivel meggyszezon van, ezt választottam a keresztlányom születésnapjára.
Hozzávalók:
Piskótalaphoz
4 kisebb tojás
8 dkg cukor
1 teáskanál kakaópor
2 evőkanál olaj
8 dkg liszt
fél kávéskanál sütőpor
Meggyes krémhez
50 dkg meggy
5 evőkanál cukor
1 teáskanál vanília aroma
1 teáskanál őrölt fahéj
15 g étkezési keményítő
25 dkg tejföl
2 dl tejszín
5 g zselatin
Díszíteni
50 ml tejszín
meggy
porcukor
A hozzávalókból a piskótát megsütöttem, ahogy a receptben van, a tojásokat  egészben hagyva kevertem ki. Hagytam kihűlni.
A krémhez 35 szemet kiválogattam a díszítéshez, a többit kifejtettem. A kimagozott meggyet egy lábosban tűzre tettem, rászórtam a cukrot, vanília aromát, felforraltam, és a tüzet csökkentve kb. 10 perc alatt összepároltam. Ezután a kevés hidegvízzel elkevert keményítővel besűrítettem.
A tejszínből kemény habot vertem, aztán kanalanként belekevertem előbb a tejfölt, majd a meggyet.
A zselatint annyi vízzel, ami épp ellepeli leöntöttem, felmelegítettem, és vékony sugárban állandó kevergetés közben a krémbe öntöttem. Mindent géppel kevertem, a tejszínhabba is, a legkisebb fokozaton.
A tálcára helyezett piskótalapot körbevettem tortagyűrűvel és a tetejére símítottam a krémet. Egy éjszakára hűtőbe tettem. Ezalatt kellően megszilárdult a krém, biztonságos volt levenni a tortagyűrűt.
Keményre vert tejszínhabbal és egész meggyszemekkel díszítettem.
Sajnos én nem értek a csillagcsöves habzsákhoz, csak nylonzacskó sarkából nyomtam köröket a torta tetejére, amit alaposan megmosott, leszárított meggyszemekkel kiraktam. Azért így se lett rossz, de aki tudja a csöves habzsákot kezelni, az látványra sokkal többet ki tud hozni belőle.
A keresztlányomat köszöntettem fel vele a születésnapján. És mivel nagyon megdícsérték, mennyire finom volt, merem ajánlani elkészítésre másoknak is.

Köszönöm Citromhabnak a receptet! :)

2016. június 27., hétfő

Garibaldi keksz

Garibaldi keksz
Dorka unokám katonai táborba ment. Útravalóul valami stílusos süteményt akartam neki sütni, így esett erre a kekszre a választásom.
Giuseppe Garibaldi (1807 - 1882)olasz hazafi és tábornok, az egységes Olaszországért harcoló hadsereg egyik vezére volt. Élete kalandos és érdekes volt, érdemes rákeresni. Népszerű volt már életében is, az emberek szerették, és neve összefonódik a gasztronómiával.
Neveztek el róla szószt, levest, és ezt a finom mazsolás kekszet.

Hozzávalók:
11 dkg porcukor
11 dkg puha vaj
1 tojás sárgája
22 dkg liszt
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola 
A tetejére:
1 tojás fehérje
kritálycukor (nádcukor)

A lágy vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra kevertem, majd hozzáadtam a lisztet és a jól megmosott, kis lisztbe forgatott mazsolát. Gyorsan meggyúrtam a tésztát és fóliába csomagolva hűtőbe tettem.
Két réteg sütőpapír között (kicsit azért lisztezve) kb. 3 mm vastagra kinyújtottam, és linzerkiszúróval különböző formákat vágtam ki. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. a tojásfehérjét enyhén felvertem, megkentem vele a kekszek tetejét, megszórtam nádcukorral és 160 fokos sütőbe tettem. Mivel lassan sült, később 180 fokra emeltem a sütő hőmérsékletét. szép pirosra sütöttem. egyet megfordítottam és mikor láttam, hogy az alja is jó, akkor kivettem.  Rácson hűtöttem ki, majd bedobozoltam, és elvittem a fiamékhoz, hogy legyen a "katonaleánynak" egy kis nassolnivaló. :)
Bedobozolva


Rá a tető
A receptet Kisildi blogján talaáltam, köszönöm neki! :)
Ildikó megjegyzése, hogy ha szükséges, 1 kanál vizet adjunk hozzá, hogy könnyebben összeálljon a tészta.

2016. június 23., csütörtök

Diabetikus Meggyes kekszes sütés nélkül

Diabetikus Meggyes kekszes sütés nélkül
Már fent van a blogon ennek a finomságnak a hagyományos  változata. Most a férjem cukorbeteg barátjának diabetikusan csináltam.
Hozzávalók:
20 deka Ligera diabetikus keksz
70 deka magozott meggy
20 deka nyírfacukor
20 deka teljes kiőrlésű tönköly búzadara
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kisebb vaníliarúd
1 liter víz
Diabetikus csokimáz:
2 evőkanál natúr kakaópor
10 deka nyírfacukor por
2,5 deka lágy vaj
2 evőkanál forróvíz


Kiraktam egész  kekszekkel egy 23 centi átmérőjű, folpackkal bélelt kerek kapcsos tortaforma alját.

A meggyet a vízzel, a nyírfacukorral és a vaníliarúddal feltettem főni. Forrás után még 5 percig főztem, majd belekevertem a búzadarát és együtt sűrűre főztem. Én most botmixerrel pürésítettem, de ez nem szükséges. A még forró meggyes krémet ráöntöttem a kekszalapra, majd a tetejét is kiraktam egész kekszekkel, és hagytam kihűlni, mielőtt rátettem a csokimázat.

Mozzanatok a készítésről
A csokimázhoz a kakaóporral együtt ledaráltam a nyírfacukrot, majd jól kikevertem előbb a forró vízzel, aztán a lágy vajjal. Kenhető állagú lett, késsel kentem a torta tetejére. Villával kicsit átfésültem, és fél kekszet rámorzsoltam díszítésnek. Tálalás előtt alaposan behűtöttem.

Nagyon ízlett a férjem barátjának, de mindenki másnak is.
A meggytöltelék állaga sűríthető, ha kicsit több grízt teszünk bele, vagy miután megfőtt, adunk hozzá valamennyi kekszdarát.

2016. június 21., kedd

Spenótos-mángoldos túrós kombe (töltött kenyér)

Spenótos-mángoldos túrós kombe

A Zöldspárgás kombe receptje már fenn van a blogon. A tésztája ugyanazon módon készült, csak most másfél adagból, mert sütöttem kettőt. 
Töltelék:
fél kiló félzsíros túró
2 deci tejföl
fél kiló friss spenót-mángold vegyesen
2 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
Kenni:
15 deka vaj
7 evőkanál olívaolaj
Tetejére:
2 felvert tojás
magvak(szezámmag)

Érdemes a töltelékkel kezdeni.
A töltelékhez a  túrót a tejföllel összekevertem.

A spenótot és a mángoldot egy percre lobogó forró sós vízbe dobtam, majd kivéve lecsepegtettem és összemetéltem. A 2 evőkanál olívaolajon megpároltam, hogy elfője a levét, belezúztam a 4 gerezd fokhagymát is.
Enyhén megsóztam, és őrölt fehérborsot is szórtam rá.
A  túrót-tejfölt sóval összekevertem és belevegyítettem a már kihűlt spenót-mángoldot is. Elfelejtettem zöldfűszereket használni, pedig minden szépen nő a kertemben - bazsalikom, kakuukfű,oregánó).

A tészta hozzávalóit a megfelelő sorrendben a kenyérsütő tartályába tettem és dagasztásra kapcsoltam a gépet. Ahogy összeállítottam a tésztát már ki is vettem, nem kell keleszteni. 
Ebből a tésztamennyiségből 6 gombócot formáztam, és az első gombócot kinyújtottam kb 30x35 centis téglalappá. Megkentem a felolvasztott vaj és a hozzáadott olívaolaj keverékével. Ugyanekkorára nyújtottam a második gombócot, amit a megkent tésztalapra ráborítottam, és erre kentem egyenletesen a töltelék felét. a harmadik kinyújtott gombóccal betakartam, és ismét megkentem. Ezután a tészta két hosszanti szélét középre hajtottam, majd a másik oldalról is középre hajtottam a tésztaszéleket. Ez a fele került alulra a sütőpapírral bélelt tepsibe. Kicsit meglapogattam és éles késsel nyolc cikkelyre bevágtam. Nem vágjuk teljesen át, csak hogy kicsit kibuggyanjon a töltelék.
Letakarva egy órát kelesztettem, majd lekenjtem felvert tojással, és fekete és fehér szezámmaggal megszórtam. 
Kétszáz fokra előmelegített sütőben kb. negyven perc alatt sült meg.
A tészta másik felével ugyanígy jártam el, arra már csak fehér szezámmag jutott.
A készítés menetéről ideteszem a zöldspárgás kombéről készült fázisfotókat a jobb érthetőség kedvéért:

Langyosan szeletelve tálaltam. Sikert aratott azok körében is, akik magában a spenótféle zöldnövényeket nem kedvelik.
Spenótos-mángoldos túrós kombe


2016. június 18., szombat

Eperfagyi fekete faeperrel

Eperfagyi fekete faeperrel
Ugyanúgy készítettem, mint a Homoktövis fagyit, csak fán termett fekete eperrel.
Nagyon finom, szinte mindennap készítek most ilyet, "eperszezonban".

2016. június 13., hétfő

Epertorta fekete faeperrel

Epertorta fekete faeperrel

Mivel most van a faeper szezonja, és módomban áll mindennap szedni, ahogy érik, ezzel készítettem egy sütés nélküli gyors tortát. 
Pontos receptet nem is írok, annyira egyszerű.
250 gramm fekete eper, 250 gramm mascarpone,250 gramm natúr krémes joghurt, 250 ml habtejszín, 4-5 evőkanál porcukor.
A gyümölcsből 10 dekát félretettem a tetejére, 10 dekát kevés vízzel lemixeltem és átpasszíroztam - eennek a lének a fele a krémbe került, másik felében kis zselatint feloldottam és ez került a tetejére. Öt deka epret darabosan a krémbe kevertem. a torta alja egy sor babapiskóta egy 20 centis kapcsos tortaforma alján. A mascarponét, joghurtot,  fél citrom levét és az 5 deka epret 4 evőkanál porcukorral fakanállal összekevertem, és a kemény habbá vert tejszínt hozzávegyítettem. Most nem tettem a krémbe semmiféle fixálót, csak itthonra nekünk készült, de ha szállítani kell, vagy tartósabbra akarjuk, zselatin fix is kell bele. A tetejére a zselatinba is tettem pár csepp citromlét. Tálalásig hűtőben tartottam.
A megvágott torta

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ez a hétvége a jótékonykodásra is alkalom volt. Elálló, száraz süteményeket sütöttem, melyekből adtam a Kék Madár Fesztivál  ingyen fellépő művészei részére, Szabolcs fiamék osztálytalálkozójára, és az unokáim hittan évzárója utáni Szeretetvendégségre.
A jótékonysági sütemények egy része
Ezeknek a süteményeknek a receptje már fenn van a blogon, az elnevezés alapján megkereshető.

2016. június 11., szombat

Ecetes sós stangli

Ecetes sós stangli
Hozzávalók:
70 deka liszt
25 deka vaj
20 deka házi sertészsír
2 teáskanál só
1 csomag sütőpor
2 evőkanál 20%-os ecet
6 evőkanál víz
Lekenni:
1 tojássárgája elkeverve 1 teáskanál vízzel
Megszórni:
magvak - mák, szezámmag, lenmag,stb.
A lisztet,sót,sütőport szárazon összekevertem. Elmorzsoltam a zsiradékokkal, majd hozzáadtam az ecetet, és gyúrás közben  kanalanként a vizet. A víz lehet hogy nem kell mind, ahogy a tészta állaga megkívánja, annyit tegyünk.
Az összegyúrt tésztát folpackba csomagoltam, és egy éjszakára a hűtőbe tettem.
Kivéve kinyújtottam 3-4 mm vastagságú téglalappá. Könnyebb vele dolgozni, ha kétfelé vágjuk, és egymás után nyújtjuk ki. Tetejét lekentem a vízzel összekevert tojássárgájával, és derelyemetszővel máésfél centi széles, 7-8 centi hoszú rudakat vágtam. Megszórtam a magvakkal - lehet fajtánként, vagy keverve is. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem. Tepsinként kb. 25 perc alatt sült meg. Ebből a tésztamennyiségből 2 nagy gáztepsivel lett. 

A receptet Okkitól hoztam, ő pedig  Gerdinél talált rá. Mindkettőjüknek megköszönöm, mert nagyon finom, elálló sós ropogtatnivalónk lett. Illetve jótékonykodtam vele, de természetesen mi is megkóstoltuk.

2016. június 9., csütörtök

Chia­pa­la­csinta

Chia­pa­la­csinta

Mivel a chia pudig és chiamagos lekvár bevált, kipróbáltam a chiapalacsintát is. Nem mintha nekem diétáznom, vagy fogyókúráznom kellene, de a férjemnek jobban oda kell figyelni az étkezésére, ezért egyre több ilyen és hasonló "reform" nasit iktatok be. A receptet ITT találtam, de nem követtem teljesen, hanem összehoztam magamnak egyet.
Hozzávalók:
25 gramm chia mag
250 ml tej
1 tojás
1 evőkanál kókuszliszt
kisütni pár kanál kókuszolaj
tölteni lekvár, gyümölcs,őrölt fahéj, stb
A tejbe leáztattam a chia magot egy éjszakára. Hozzáadtam a tojást, a lisztet, jól elkevertem és hagytam pihenni vagy 2 órát.
A palacsintasütőt ecsettel megkentem kókuszolajjal, felforrósítottam és kisütöttem a palacsintákat.
Jóval nehezebb ezt a masszát kezelni, mint a hagyományos palacsinta tésztát. Az első három össze is szakadt, aztán rájöttem, hogy több kisebb kört kell egyidőben a palacsintasütőben sütni. Megfordítani minden esetben meg kell, az is nehezebb, mint a hagyományosnál, teljesen alá kell nyúlni lapáttal.
Én most fahéjas porcukorral hintettem meg, cseresznyét is adtam hozzá. Két személynek elegendő ez a mennyiség egyszerre desszertnek.
Chia­pa­la­csinta

Mi csülkös bableves után ettük, nem is fogyott el mind. A férjem szerint tojásrántotta állaga van a tésztájának.
Erről jutott eszembe, hogy hagymásan, gombával is meg kellene próbálni...

2016. június 6., hétfő

Kekszes sárgarépa tekercs

Kekszes sárgarépa tekercs
Egy török oldalon találtam a receptet, ahol "sárgarépa piramis" volt az elnevezése, mert háromszög formára volt a rúd kialakítva. Én egyelőre tekercsnek formáztam, nem voltam biztos a hozzávalók mennyiségében se, egyrészt a gépi fordítás miatt, másrészt  a Petit beurre keksz nálunk többféle csomagolásban kapható, így ez most inkább kísérlet volt, és én lemértem a hozzávalókat. Dió vagy mandula helyett aszalt vörösáfonyát és mazsolát tettem. Ahogy én készítettem.
Hozzávalók:
4 közepes sárgarépa - nálam 70 deka
1 csomag petit buerre keksz - nálam 15 deka
4 evőkanál nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 deka vaj
5 deka aszalt vörösáfonya
5 deka mazsola
A megtisztított répákat sajtreszelőn lereszeltem. Egy edényben tűzre tettem, hozzáadva a cukrokat, és időnként megkeverve elpároltam a levét. Ezután belekockáztam a vajat, elkevertem benne és le is vettem a tűzről.
A kekszeket durvára összetörtem, hozzáadtam a jól megmosott aszalványokat, ráöntöttem a vajas répát és mindent alaposan összekevertem.
Kicsit vártam míg hűlik, majd fóliára halmoztam és tekerccsé formáztam. Becsomagoltam a fóliába és hűtőszekrénybe tettem a rudat. Pár óra múlva kivettem és egy kis olvasztott fehércsokival dekoráltam nylonzacskó sarkából. A díszítés akár el is hagyható, nélküle is elég dekoratív a rúd.

A készítés mozzanatai
Nem mondom, hogy minden családtagnak maradéktalanul elnyerte a tetszését, de néhányan nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel. Ilyet biztosan máskor is csinálok. a mostani tapasztalataim alapján legközelebb több kekszet teszek bele -akár kétszer ennyit is lehet ennyi répához, és nagyobb darabokban hagyom a kekszeket, úgy mutatósabb lesz a vágási felülete. Előnye még hogy gyorsan, könnyen elkészíthető az év bármely szakában, hiszen sárgarépa minden évszakban rendelkezésünkre áll.

A receptet ITT találtam, köszönöm szépen! :)

2016. június 4., szombat

Eperbőr

Eperbőr
Mivel a szilvabőr nálunk nagyon bevált - szezonban minden évben többször is kell csinálnom - most elhatároztam, hogy eperbőrt is "sütök". a készítés folyamata ugyanaz.

Hozzávalók:
60 deka eper
3 evőkanál méz

A megtisztított feldarabolt epret a mézzel egy edényben tűzre tettem, forrás után még kb. 10 percig főztem, amíg összeesik és levet ereszt. Ezután leturmixoltam, és egy sütőpapírral bélelt 25x35 -ös tepsibe öntöttem:
Leturmixolt eper a tepsiben
A sütőben szárítottam alacsony hőfokon - nálam ez 50 fok. A sütő ajtaját fakanál nyelével kitámasztottam, hogy a fölösleges pára távozni tudjon. Ez a szárítás hosszú, folyamat, lehet akár 6-8 óra is míg a kívánt állagot eléri. Viszont közben nincs vele gond, egyszer-egyszer azért nézzünk rá, esetleg fordítsuk meg a tepsit, és akár meg is szakítható, majd később folytatható. Tehát mikor láttam, hogy késő este van, és még nem megfelelő, elzártam a sütőt és másnap reggel újra bekapcsoltam. Talán még jót is tett neki egy kis állás. Akkor van készen, ha "bőrszerű"-vé válik, és a szélét megfogva hajlandóságot mutat a papírtól elválásra. Óvatosan kell lehúzni a sütőpapírról, ilyenkor előfordul, hogy a széle törik. Elkészülte után szellős helyen kell tárolni.
Egy kicsit vastag lett, nagyobb tepsibe lehetett volna tenni, a nagy gáztepsibe, hogy vékonyabb legyen.
A készítés folyamata
Az eperbőr felhasználható sokféleképpen. Meg lehet enni csak így - csíkokra vágva, vagy tépve - gumicukor helyett inkább ilyet egyenek a gyerekek. Lehet vele tortát díszíteni, bonbonokat, stb.
De aki tényleg érdeklődik iránta, az látogassa meg Praliné Zsuzsi  blogját, ő igazi szakértője a témának - én is tőle tanultam el - nagyon megköszönöm neki! :)
Így csomagolva könnyen szállítható

2016. június 1., szerda

Tejfölös lapított sós lepény

Tejfölös lapított sós lepény
Amint megláttam Anikónál ezt a kelttésztát, máris elhatároztam, hogy megsütöm. A tészta összetevőit és a formázást úgy csináltam, ahogy Anikó, bár más módon. Érdemes a linkre rákattintani, hogy meglássátok az ő verzióját, vannak fázisfotók is.
Hozzávalók a tésztához:

3,2 dl langyos tej
1 tojás
1 ek. só
1-2 tk.cukor
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő

8 deka zsír megolvasztva, kihűtve
Tölteléknek:
1  nagy doboz 20%-os tejföl 
1 tojássárgája

1 evőkanál só
1 csokor friss kapor

A kenyérsütőgép tartályába a szokásos módon beletettem a tészta hozzávalóit az olvasztott zsír kivételével. Tehát először a folyadékok, tojás, ízesítők, rá a liszt, tetejére morzsolva az élesztő. A liszt nálam egyenlő arányú kenyérliszt, finomliszt és rétesliszt volt. A kenyérsütőt dagasztás-kelesztés programra kapcsoltam, és a sípszó után öntöttem bele az olvasztott zsírt, háromszorra elosztva. Miután lejárt a program, kivettem a megkelt tésztát, lisztezett deszkán 3 egyenlő darabra vágtam. A nagy gáztepsimet kikentem fagyos zsírral, az egyik darab tésztát fával kicsit megnyújtottam, aztán akeresztben a tepsibe tettem, majd kézzel lapogattam a szélekig, középen a tepsi feléig.
A sóval jól kikevert tejföl  (kifelejtettem belőle a tojássárgáját) felét rákentem a tésztalapra, a széleit körben 5 centi szélesen visszahajtottam, és a visszahajtást is megtejfölöztem, meghintettem apróra vágott kaporral.  A másiktésztával ugyanígy jártam el, tehát a tepsi üres felében kilapogattam,  rákerült a sós tejföl másik fele, (erre nem jutott kapor),majd letakarva pihentettem 20 percig, mielőtt a 180 fokosra előmelegített sütőbe tettem. Huszonöt perc alatt sült meg szép pirosra.
A megmaradt üres tésztát ugyanezen a módon egy kisebb tepsibe egyengettem, jól megkentem szilvalekvárral, amire 1 kanál mák 1 kanál nádcukor keverékét szórtam, és megsütöttem. Ezt a verziót Macinál láttam.
Lekváros-mákos lapított lepény
Mindkét féle lepény nagyon finom volt, biztos, hogy ezután gyakran kerülnek asztalra. 
Mindkét bloggernek  megköszönöm a receptet!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...