Összes oldalmegjelenítés

2016. május 31., kedd

Chia puding

Chiapuding gyümölcsökkel
Ez a "puding" - ami igazából nem is puding - nagyon egészséges, és mivel a chia mag gluténmentes, így gluténérzékenyek  is fogyaszthatják, és a cukorbetegek is  ha az édesítése nem cukorral történik.
Mi megelőzésképpen eszünk ilyen  reform élelmiszereket, és az a véleményünk, hogy nemcsak ehetőek, de finomak is, ha jól vannak elkészítve.
A chiapudinggal nem sok munka van, az időigényességét az áztatási idő adja.
Annyi a dolgunk vele, hogy a chiamagot leáztatjuk édesített kókusztejbe (vagy bármilyen növényi tejbe, pl.mandulatej)minimum 2 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakát ázik. Utána csak a gyümölcsök belevegyítése és a tálalás van hátra. Bármilyen gyümölccsel készíthető - én most eperrel, meggyel, banánnal, feketeszederrel készítettem, és mindegyik nagyon finom volt. Nádcukorral édesítettem.
Az áztatáshoz a kókusztejet kókuszporból forró vízzel kevertem ki. Nálam 4 órát áztak a magok (de 1 éjszakát is ázhatnak), és ezalatt jól megduzzadtak, zselészerű állagú lett.
4 evőkanál chia magot 3,5 deci kókusztejben áztattam, amibe 3 evőkanál barna nádcukrot kevertem.
A megtisztított (összevagdalt) gyümölcsökkel csak poharakba kellett rendezni, kicsit lehűteni és már lehetett is fogyasztani. Négy felé osztottam ezt a mennyiséget.
Chia puding banánnal, eperrel
Ezután gyakran fogok ilyet készíteni, akár mirelit gyümölccsel is.
A receptet Nóri oldaláról hoztam, köszönöm szépen! :)


2016. május 30., hétfő

Gyermeknapra az unokáimnak

"Virágos" szendvicsek
Reggelire ilyen  "virágos"  szendvicseket készítettem a lányoknak. Vajas kenyérre szív és virág alakú linzerkiszúróval szalámi és sajt virágformákat raktam. Paradicsom és tv paprika szeletek, valamint snidligszár és kaporlevél volt még a dekoráció.
És hogy tortával is kedveskedjek, összeállítottam egy gyors, sütés nélküli túrótortát a megunhatatlan eperrel.
Sütés nélküli túrótorta eperrel
Receptet nem is írok hozzá, annyira egyszerű (és már más gyümölcsökkel fenn van a blogon).
A torta alja babapiskóta, a krém fél kiló túró elkeverve 2-3 evőkanál porcukorral, 2 deci tejszínhabbal. Kapcsos tortaformában készítjük. A krémbe, vagy közé tehetünk gyümölcsöt - én most 2 banánt karikáztam fel - a tetjét is gyümölcs fedi és áthúzzúk zselatinnal. Ilyenkor nyáridőben tehetünk zselatint a krémbe - tálalásig hűtőben tartjuk.
Így készült

2016. május 29., vasárnap

Homoktövis fagyi

Homoktövis fagyi
Az idei fagyiszezont fagyasztott homoktövis fagyival kezdem. Találtam  homoktövis receptes oldalt, ahol több fagyi recept is van ezzel az értékes gyümölccsel. Mivel az egyszerűség híve vagyok, most is a könnyebbet választottam.
Én azt írom le, ahogy én készítettem.
Homoktövis fagyi
Hozzávalók:
30 deka fagyasztott homoktövis bogyó
4 evőkanál porított nádcukor
2 deci növényi tejszín
1 kispohár-125 grammos krémes natúr joghurt
A homoktövis bogyókat szobahőmérsékleten kiengedtem, ezután turmixgépbe tettem, és annyi vizet öntöttem rá, hogy a gépet el tudjam indítani. Miután lemixeltem műanyag szűrőbe öntöttem és hagytam lefolyni a levét, majd kézzel még át is passzíroztam. Ezt a sűrű lét (nem nevezném velőnek, mert attól azért kicsit hígabb volt) beleöntöttem a turmixgépbe, hozzáadtam a többi összetevőt és mindent jól összedolgoztam. A homoktövis lé szűken 2 deci volt, a többi hozzávalóval "felverve" 650 ml készterméket kaptam. Ezt egy fedeles műanyag dobozba tettem, és a fedéllel lezárva a fagyasztóba helyeztem. Félóránként megkevergettem.
Mikor eléggé megdermedt, poharakba osztottam a krémes állagú hűs édességet. Ebből a mennyiségből 4 adag lett.
Csak legekben tudok tróla beszélni!
Kellemesen savanykás ízű
A  színe is gyönyörű narancssárga volt - a képek nem igazán adják vissza. Az íze pedig isteni!
Nagyon, de nagyon finom volt! Ez így volt tökéletes. Semmi összetevőből nem kellett volna bele se több, se kevesebb.
Bátran merem ajánlani mindenkinek, akinek van homoktövise, vagy hozzá tud jutni homoktövis készítményekhez, hogy ezt próbálja ki, mert nem fog csalódni.
Fagyott homoktövis bogyókkal díszítettem


2016. május 27., péntek

Rebarbarás-epres zabpelyhes piskótatorta

Rebarbarás-epres zabpelyhes piskótatorta
Annyira egyszerű elkészíteni, meg hamar kész, meg finom...:)
Hozzávalók:
4 tojás
25 deka barna nádcukor
20 deka rétesliszt
5 deka aprószemű zabpehely
1 tk vanília aroma
6 evőkanál víz
fél zacskó sütőpor
3 szál rebarbara
10-15 deka eper
A lisztet, zabpelyhet és a sütőport szárazon összekevertem.
A tojásokat a nádcukorral habosra felvertem. Ez 5-6 percet igénybe vesz, de így is olyan keményre lehet verni, mintha szátválasztva külön felvernénk a fehérjét.Belekevertem a vizet és a vanília aromát is, majd fakanállal óvatosan beleforgattam a lisztet. 
Egy 23 centis kerek tortasütő alját kikentem kókuszzsírral, meghintettem útifűmaghéjjal, és beleöntöttem a masszát. Az előzőleg megtisztított és 2 centisre metélt rebarbakockákat rászórtam a tetejére. Mivel kevésnek találtam, epret is tettem közé. Az eper már készen volt andalúz epernek, abból vettem el 15-20 szemet. Előmelegített 180 fokos sütőbe tettem a tésztát, majd 10 perc után levettem 160 fokra, és így sütöttem tűpróbáig. Összesen kb. 40 perc alatt sült meg.
Sütés közben szépen feljött.
Az eredeti receptet  Martinellinél találtam, én egy picit módosítottam rajta.
Köszönöm a receptet Martinellinek, nagyon finom lett ez az egyszerű tortácska.
A rebarbarakockák fenn maradtak a tetején
Az eperszemek leültek az aljára

2016. május 24., kedd

Mákos epres piskóta diabetikusan- Blogkóstoló

Mákos epres piskóta reform módra
Egyik kedvenc játékom a Blogkóstoló, melynek lényege, hogy a jelentkező gasztrobloggerek sorsolás után a nekik kisorsolt blogról szabadon választva sütne-főznek valamit, és az elkészített finomságot saját blogjukban posztolják.
A 29. Blogkóstoló játék háziasszonya Fűszermánia Gabi, aki vegyes blogot ír, különös hangsúlyt fektetve a fűszerek használatára, népszerűsítésére, a változatos fűszerezésre.
Ez alkalommal a sorsolás úgy alakult, hogy a saját blogja jutott nekem.
Nagyon "izgalmas" ízű ételek is vannak nála, de én persze inkább süteményt választottam tőle. Különös tekintettel az eperszezonra a Mákos tönkölypiskótára esett a választásom, amit én kissé átvariáltam. Névnapi köszöntésre mentem egyik idős volt általános iskolai tanáromhoz, akinek gyógyszerrel kell szabályozni a cukorszintjét. Ezért szénhidrát csökkentett liszttel és eritrittel készítettem. Mandula nem volt itthon, hát diót törtem a tetejére. Az összetevők arányát ezekhez az alapanyagokhoz alakítottam. Az eritrit kevésbé édesít, mint a cukor, tehát ebből másfélszeres mennyiséget használtam.

Ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
másfél pohár 50% ch -al csökkentett liszt (Dia-Wellness Lisztkeverék)
másfél pohár eritrit
1 pohár mák
fél zacskó sütőpor
1 csipet só
1 tojás
1 pohár langyos tej
1 ek étolaj
1 tk vanília aroma
35 deka eper
fél marék durvára vágott dió
A mákot az eritrittel összekevertem és együtt ledaráltam.Összevegyítettem a többi száraz hozzávalóval.
A tojást enyhén felvertem, hozzáöntöttem az olajat, meg egy kevés tejet, majd elkezdtem fakanállal beledolgozni a mákos-lisztes keveréket, közben beleöntöttem a többi tejet és a vanília aromát is.
Egy 20x30-as tepsit kibéleltem sütőpapírral és ebbe öntöttem a masszát. Tetejét kiraktam eperszemekkel - a nagyobbakat szeletekre vágva. Utoljára rászórtam a durvára vágott dióbelet (10 szem diót törtem meg hozzá), és a 190 fokosra előmelegített sütőbe toltam a tepsit. Tíz perc múlva csökkentettem a hőt 170 fokra, és tűpróbáig sütöttem a süteményt (összesen kb. fél óra alatt sült meg).
Sütés előtt és után a tepsiben
A tepsiben hagytam kihűlni, langyosan ott vágtam kockákra.

Köszönöm Gabinak a lehetőséget és a receptet! A Tanár úr nagyon örült a süteménynek.



2016. május 23., hétfő

Glutén és tojásmentes chiamagos kréker

chiamagos kréker


Hozzávalók:
4 evőkanál chia mag
1,2 deci víz
2 evőkanál fekete szezámmag
2 evőkanál fehér szezámmag
1,25 deci (fél bögre)kókuszliszt
1 késhegynyi só
2 evőkanál olívaolaj

A chia magot a vízzel összekevertemk, majd kb. 1 órát állni hagytam, hogy megdagadjon és puding állagú legyen.
Mikor letelt az 1 óra, hozzátettem a többi hozzávalót, összekevertem és képlékeny állagúvá gyúrtam.
Kiszabtam 2 db 20x30 centis sütőpapírt, és ezek között nyújtottam kb. 2-3 mm vastagra a tésztát. Elég nehezen ment, időnként foltozni kellett, de sikerült.
Azután rádlival szeleteket vágtam a tésztába, majd a sütőpapírral átemeltem a tepsibe és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.Kihűlés után a bevágott éleknél szzéttördeltem, és tányérra tettem.

Az eredeti recept a nosalty oldalán volt mandulaliszttel, de én a nálam éppen fellelhető alapanyagokból készítettem.
Mivel a kókuszliszt édeskés, a nyers tésztát megkóstoltam, és még egy késhegynyi sót gyúrtam bele. A kész kekszek szerintünk nagyon finomak lettek.
Chia magos kréker
És egészségesek!
A chia mag gyógyító élettani hatásairól ITT, felhasználásáról bővebben ITT lehet olvasni.

2016. május 22., vasárnap

Gombás lepény melegen, hidegen

Gombás lepény
Most az esős időszakban eljárok mezei gombát szedni. Többféle módon szoktam elkészíteni, tegnap kipróbáltam Szepi Ági gombás lepényét, amely melegen, hidegen egyaránt jó. Nálunk nem érte meg a hideg állapotát, azonnal elfogyott, igaz nem túl nagy mennyiséget sütöttem.
Hozzávalók:
30 deka erdei csiperke
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 tojás
2 zsemle
másfél deci tej
őrölt bors, őrölt kömény
zöldpetrezselyem
1 kanál mangalica zsír

A zsíron az apróra vágott vöröshagymát megdinszteltem, majd hozzáadtam a megtisztított apróra vágott gombát, és a hagymával együtt pirítottam, míg a levét elfőtte.
A tejbe a zsemléket leáztattam, majd alaposan kicsavartam és szétmorzsoltam. Hozzáadtam a hagymás gombát, sóztam, beleadtam ízlés szerinti mennyiségű őrölt borsot és köményt, az apróra metélt zöldpetrezselymet, összezúzott fokhagymát, és a felvert tojásokkal meggyúrtam. Egy 18x24 centis tepsit kikentem fagyos zsírral, meghintettem útifűmaghéjjal (jó egy kanál zsemlemorzsa is), és a masszát beleegyengettem. Kétszáz fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Ági melegen tört burgonyára feltétnek, hidegen salátákkal, vagy szendvicsnek ajánlja. Mi nem variáltunk, leves után melegében megettük. :)
Köszönöm Áginak a receptet!



2016. május 20., péntek

Rebarbarás pite

Rebarbarás pite
Tészta hozzávalói:
30 dkg liszt (nálam  fele sima, fele rétes)
1 tojássárga 

14 dkg vaj
6 dkg barna cukor
1 evőkanál rum
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
Fél citrom reszelt héja
2 púpos evőkanál tejföl

Ezekből a hozzávalókból meggyúrtam a tésztát és letakarva hagytam pihenni, míg a töltelékeket elkészítettem.
Túró töltelék:
25 dkg túró
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál barna cukor

Összekevertem a hozzávalókat, és még egy kis vaníliás cukrot is tettem bele.
Gyümölcs töltelék:
30 deka rebarbaraszár(tisztítás után mérve)
3 evőkanál barnacukor
3 deka vaníliás pudingpor
Lekenni:
1 tojássárgája
A megtisztított, 2 centisre összevágott rebarbaraszárakat a cukorral és annyi vízzel ami ellepi főni tettem. Pár perc alatt megfőtt, ekkor kevertem hozzá a pudingport, amivel még besűrítettem. Hagytam teljesen kihűlni.
A pihent tésztát kétfelé osztottam, s az egyiket kerekre nyújtottam úgy, hogy egy szilikonos sütőforma kibéleltem vele úgy, hogy az oldalára is jusson tészta. Az aljára nyomkodtam és egy henger formájú üvegpohárral nyújtottam, kicsit az oldalára is felhúztam. Meghintettem 1 evőkanál útifűmaghéjjal( az eredeti recept grízt ír), majd rákentem a túrótölteléket, erre kanalaztam rá a rebarbarás tölteléket és eligazgattam. A tészta másik felét kerekre szabott szilikonos sütőpapíron lisztezve  kinyújtottam és betakartam vele(a papírral emeltem fel a tésztát). Megszúrkáltam egy villával, majd a 180 fokosra előmelegített sütőbe tettem és 35-40 perc alatt készre sütöttem.
A formában hagytam langyosra hűlni, csak utána szeleteltem.
A  recept Teller Zsuzsa Pünkösdi pitéje, amit ő epres-cseresznyésen készített, én csak annyit változtattam rajta, hogy nálam  rebarbara a gyümölcs, de szerintem bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
Mikor kisült váratlan vendégeink érkeztek, akiket megkínáltam a pitével, és nagyon nagy tetszést aratott. Már alig maradt, mire eszembe jutott, hogy fotó nem is készült róla, gyorsan csináltam egyet:


Nagyon-nagyon finom lett, köszönöm Zsuzsának a receptet! :)


2016. május 18., szerda

Epres csokoládés torta 2.

Epres csokoládés torta
Ez is pünkösdkor került asztalra - közkívánatra - a család emlékezett rá, hogy 3 évvel ezelőtt a papa(férjem) születésnapján milyen sikere volt.
Receptje fenn van a blogon. most csak a formája lett más, valamint dupla adagból készítettem a krémet, amibe egy réteg olvasztott csokoládét is tettem.
Néhány fázis a készítésről
A tortát nem otthon fogyasztottuk, a Kék Duna étterembe kellett vinni, és ez elég gondot okozott nekem, mert nagy volt a torta(legszélesebb pontján több mint 30 centi átmérőjű), nem fért rá egyetlen tálcámra se, végül úgy oldottam meg, hogy az étteremben tettem át a formából egy üveglapra, és még körberaktam félbevágott eperszemekkel.
A torta nagyon mutatós lett, csak sajnos nem sikerült jó fotót készíteni róla az éttermi körülmények között.


A citrom és az epres tortám
Ez a pünkösd nekünk most nagyon jeles ünnep volt, mert Anna unokánk konfirmációját is ünnepeltük.

Mindkét tortát a család kérésére készítettem, és mindkét torta tényleg nagyon finom volt. :)

2016. május 17., kedd

Hagyományos citromtorta

Hagyományos citromtorta
Egyik pünkösdi tortánk a család kérésére hagyományos citromtorta volt.
Már fent van a receptje a blogon, a férjem 60. születésnapjára ezzel a recepttel készítettem a négylevelű lóhere tortát, ami akkor fondant borítást kapott.
Most 3x3 tojásos piskótát sütöttem 24 centi átmérőjű kerek formában. 
A krémje 6 deci tejben felfőzött 6 evőkanál rétesliszt, amit miután kihűlt, kanalanként hozzádolgoztam 60 deka vaj, 30 deka porcukor és 2 közepes citrom levének a keverékéhez. A jól felhabosított krémmel töltöttem meg kívülről-belülről a piskótalapokat, díszítésnek pedig citromkarikákat és citromfű leveleket használtam.
Felirat hozzáadása
A család elégedett volt a finom tortával.
Anna unokánk konfirmációja volt ezen a pünkösdön, az ő tiszteletére tartott ünnepi ebédre készítettem a tortát.


2016. május 11., szerda

Megkaptam a nyereményem


Katalin Pünkösdi játéka azt adta feladatul, hogy olyan ételeket vagy süteményeket készítsünk, aminek Pünkösdkor van hagyománya, vagy szívesen asztalra tennénk az ünnepen.
Én Pünkösdi kocka süteményemmel pályáztam, és a 8 finom recept közül nekem kedvezett a szerencse, én nyertem Katalin ajándékát:
Könyvecske a Székelyföldről
Katalin és férje írta, szerkesztette a székelyföldi túristautak nevezetességeiről ezt a könyvecskét, gyönyörű fotókkal, a nevezetes helyek történelmi és látványossági ismertetésével. Aki még nem járt Erdélyben, annak főleg ajánlható, hogy tudja, hova érdemes ellátogatni.
Nyereményem
Nyereményem még kiegészítette sok szép színes képeslappal, konyharuhával, pudinggal, teával, stb....
Köszönöm a játék lehetőségét, és az ajándékokat!


2016. május 9., hétfő

Epres mascarponés túrótorta

Epres mascarponés túrótorta
Mostanában a kevés piskóta, sok krém jellegű torták kedveltek nálunk, mint ez az egyszerű, mégis nagyon finom epres-túrós.
Háromtojásos piskótát sütöttem alapnak.
3 tojás, 3 kanál cukor, 3 kanál liszt - én most rizslisztet használtam, amibe még kevertem 1 teáskanál étkezési keményítőt. A  tojásokat egyben vertem habosra a cukorral, utána kevertem bele a rizslisztet, majd 160 fokon tűpróbáig sütöttem (kb.25 perc).
Krém hozzávalói:
fél kiló túró
fél kiló mascarpone krémsajt
negyed  kiló földieper
2 deci tejföl
5-6 evőkanál porcukor
1 evőkanál vanília eszencia
fél citrom leve
1 deci tej
1 zacskó zselatinpor
A házi mascarponét, félzsíros túrót, a vanília eszenciával és a porcukorral alaposan kikevertem. Láttam olyan recepteket, ahol a túrót átpasszírozzák. Aki ragaszkodik a finom selymes állagú krémhez, az krémtúrót használjon, vagy passzírozza át. Minket nem zavar, ha it-ott darabos a túró benne.
Az epret kevés vízzel turmixoltam, majd hogy ne legyenek magok benne, átpasszíroztam, majd ezt is a krémbe kevertem a fél citrom levével együtt. A tejben elkevertem a zselatinport és forrásig hevítettem, majd előbb egy kevés krémmel összekevertem, úgy vegyítettem a többihez.
A már teljesen kihűlt piskótakarikát tálcára tettem és állítható tortakarimával körbevontam. A piskóta szélét körben kiraktam eperszeletekkel( 6-8 szem eperből), a piskótára rátettem a krémet(ügyelve, hogy ne dőljenek el az eperszeletek) és hűtőbe tettem 5-6 órára, utána raktam a tetejére az eperzselét.
Eperzselé hozzávalói.
35 deka földieper
40 gramm cukor
3 lap zselatin
Az epret kis vízzel turmixoltam, majd átpasszíroztam és ehhez a léhez adtam a cukrot (egy kevés citromlevet ebbe is facsartam), és forráspontig hevítettem.
Előzőleg a zselatinlapokat hideg vízben leáztattam, kinyomkodtam és a forró eperlében kevergetve feloldottam. Miután langyosra hűlt, ráöntöttem a túróréteg tetejér, és hűtőbe tettem a tortát.
A receptet Ötvös Zsuzsitól  hoztam, és bár nem teljesen úgy csináltam ahogy ő, a fő vonalakat követtem. De ennél a résznél, ahol a zselatinlapok felhasználását írja, meg voltam győződve, hogy Zsuzsi véletlenül rosszul írta. Mert én egyszer régen már használtam zselatin lapokat úgy, hogy az áztató vízébe belenyomkodtam a lapokat bevonó színtelen kocsonyás"valamit", és azt öntöttem az áztató vízzel együtt a krémbe! JAjjjj! Nagyon rosszul csináltam.
Most 2  facebookos gasztro csoportban is rákérdeztem a hogyanjára - és kiderült, hogy Zsuzsi írta jól, anno én csináltam rosszul.
Tehát ezt most nagyon megjegyzem, hogy a hideg vízbe 5 percre beáztatott zselatilapokat kiveszem az áztatóvízből, kinyomkodom és a lapokat használom fel (teszem a forró gyümölcspéphez), az áztató vizet pedig kiöntöm!
Jól sikerült a zseléréteg, csak kevés lett, mert én 23 cm átmérőjű tortaformát használtam, Zsuzsi csak 20-ast.
A tortakarimát óvatosan kell lehúzni, hogy ne sérüljön a torta oldala. Ehhez jó "trükk", ha előzőleg vékonyan bekenjük étolajjal, de ezt most én elfelejtettem. Másik megoldás, hogy mielőtt levesszük, hajszárítóval meleg levegőt fújunk körbe a fémkarikára, ettől kissé felmelegszik, - de nekem nincs hajszárítóm. így hát a harmadik megoldást választottam, vagyis egy frottirtörölközőt melegvízbe tettem, jól kicsavartam és kis időre körbe tekertem vele a tortakarikát.
Vékony lett a tetején a zseléréteg
Volt két jó érett kivim, abból szeleteltem körbe a szélére díszítésnek. Mivel a férjem születésnapjára készítettem a tortát, olvasztott fehércsokival a számot ráírtam, és gyertyát tettem rá.
A torta kinézete is  tetszést aratott az egész család körében, de nagyon finom is volt.



Köszönöm Zsuzsinak a receptet! :)

2016. május 1., vasárnap

Orchidea szelet Anyák napjára

Orchidea szelet
Az Orchidea szelet nagyon finom sütemény. És ha jól sikerül, nagyon mutatós is. Ami az enyémet illeti, hiába sikerült jól, azért csak elszúrtam valamit, és nem tudtam szép egyformára felszeletelni.  Legközelebbi készítéskor már tudni fogom, mi a "csavar" benne, hogy a szeletelés is sikerüljön.
Tészta hozzávalói:
8 tojásfehérje
23 dkg cukor
23 dkg darált mák
3 evőkanál liszt
1 tasak sütőpor
Sárga krém:
8 tojássárgája
15 dkg cukor
2 vaníliás cukor
1 és fél vaníliás pudingpor (60g)
5 dl tej
30 dkg vaj
Tejszínes krém:
3 dl tejszín
10 dkg olvasztott csoki
2 evőkanál porcukor
Tetejére:
10 deka étcsoki
6 deka porcukor
narancslé amennyit a porcukor felvesz hogy épp nedves legyen

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá vertem, beleadtam a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet, összeforgattam, és sütőpapírral kibélelt, 22x40 cm-es tepsibe öntöttem, 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem (kb. 20-25 perc). Hagytam kihűlni.(Az eredeti recept 22x36-os tepsiméretet ír).

Sárga  krémhez a hozzávalókat a vajon kívül csomómentesre összekevertem, és gőz fölött  folytonos keverés mellett, sűrű krémmé főztem. Mikor már csak épphogy langyos volt, belekevertem a szobahőmérsékletű vajat,  és a mákos tésztára, simítottam a selymes krémet.

Tejszínes krémhez felolvasztottam a csokoládét (én tejcsokit használtam). Atejszínt a porcukorral kemény habbá vertem, végül hozzákevertem az olvasztott csokit, aztán rásímítottam a sárga krémre. Hűtőbe tettem, jól lehűtöttem.

Tetejére az étcsokit 2 evőkanál étolajjal felolvasztottam és bevontam vele a torta tetejét.  A porcukrot kikevertem annyi narancslével, hogy tapétaragasztó állagú legyen, ezzel  egy nylonzacskó sarkából vonalakat húzigáltam a csokiborításra.
Tálalásig hűtőben tároltam. És akkor jött a meglepetés, amikor elkezdtem kimetélni. Ugyanis a mutatvány sehogy nem akart sikerülni. A tetején a csoki jól megkeményedett, és bár forró vízbe mártott, szárazra törölt éles késsel vágtam, akkor se lett szép, mert a csokiréteg alatti tejszínes krém folyt. Elektromos késsel még rosszabb volt a helyzet. Mindegy, egészben nem tehettem asztalra, de nagyban rontotta a süti "színvonalát" a megjelenése.
A tepsiben és tányéron
Kisebb- nagyobb kockákat sikerült vágni, mivel a tejszínes krém nagyon olvadt, a csoki is tördelőzött a tetején.


A tejszínes krémmel lehetett a baj. A Magyarországon boltban kapható tejszínek nem igazán jó minőségűek. Még a 30%-os zsírtartalmúakat is nagyon nehéz kemény habbá verni, ha pedig sikerül, fixáló nélkül akkor se sokáig tartják magukat.  A receptet Rozitól  hoztam, Erdélyben bizonyára jobb minőségű tejszínt árulnak a boltokban, vagy Rozi talán házi tejszínnel csinálta, mert nem írt bele habfixet. Én pedig azt gondoltam, hogy majd a beledolgozott csokoládé "megfogja". Hát nem fogta...
Mindenesetre ha legközelebb ilyen, vagy hasonló krémet csinálok, észben tartom, hogy habfixáló vagy zselatin fix feltétlenül kell bele. És az is csak hasznára válhat az ilyetén krémeknek, ha egy éjszakányi hűtőben tárolás után tesszük rá a csokimázt, addigra biztosan eléggé megszilárdul a habos krém.
De abbahagyom a "sírást", és rátérek a süti dícséretére, mert nagyon-nagyon finom volt! És a családtagjaim vígasztaltak, hogy nem olyan csúnya ám ez! :) Egyébként pedig kiadós, jó sok szelet vágható belőle. Nekem egy kicsit édes volt, mert a tejcsoki is édes, tehát a tejszínes krémbe elég lett volna  kevesebb cukor.
Köszönöm Rozinak a receptet, az ő tapasztalatait, és az én tapasztalataimat hozzáadva legközelebb már nekem is biztosan szebb lesz.
A szép virágokat az Anyák napi köszöntőimtől kaptam. :)

És mivel május első napja van, ilyenkor szoktak a lányos házaknál májusfát állítani. A szomszédban két kislány is van, mindkettőnek külön májusfán lobogtatja a szél az esőáztatta szalagokat. :)
Janka és Lujza májusfája


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...