Összes oldalmegjelenítés

2016. március 29., kedd

Karamellkrémes húsvéti torta

Karamellkrémes húsvéti tortánk
Most csak egy gyors, egyszerű tortát sütöttem.
Egy 4 tojásos vizes piskótát - recept ITT - kívül-belül mascarponés karamellkrémmel töltve.
Karamellkrém:
7 deci tej
2 zacskó főzős tejkaramella ízű pudingpor
10-15 deka cukor
30 deka mascarpone
25 deka vaj
amaréna meggy, meggybefőtt, vagy mazsola tetszés szerinti mennyiségben
A tejben sűrűre megfőztem a 2 zacskó pudingot 5 deka cukorral, és teljesen kihűtöttem.
A szobahőmérsékletű vajat kikevertem 5 deka porcukorral, majd hozzákevertem a házi mascarponét. Megkóstoltam, és még adtam hozzá néhány dekányi porcukrot - kinek milyen az ízlése, annyira édesre csinálja.
Ezután a vajas krémbe kanalanként beledolgoztam a kihűlr pudingkrémet. Jól felhabosítottam.
A piskótát 3 lapba vágtam, és 2 helyen bekentem a krémmel, minden rétegre 20-30 szem lecsöpögtetett amaréna meggyet is belenyomkodtam. A krémet úgy osztottam el, hogy a külsejét is teljesen be tudtam vele fedni.  
A dekorációt maradékokból oldottam meg. Kb. 5 dekányi csokidarával beszórtam a torta oldalát. Körben a szélét maradék zöld marcipánnal díszatettem, kicsit reszeltem a tetejére is. Néhány bolti ostyavirág utal a tavaszra, a középen elhelyezett csokitojások pedig a húsvétra.
Egy szelet torta
Nagyon finom volt, az amarénameggy különösen jól passzolt a karamell ízhez.

2016. március 28., hétfő

Túró rudi golyó

Áldott, békés ünnepeket kívánok minden kedves látogatómnak!
Túró rudi golyók
Évánál leltem erre a sütés nélküli finomságra, gyorsan el is készítettem, volt egy kis maradék túróm.
Hozzávalók:
25 deka túró
2 evőkanál méz
5 deka darált háztartási keksz
reszelt citromhéj
pár csepp vanília aroma
Bevonat:
15 deka csokoládé
A villával összetört túróhoz hozzáadtam a többi hozzávalót, jól összekevertem. A masszából dió nagyságú gombócokat formáztam, melyeket egy zárható műanyag dobozban fél órára a fagyasztóba tettem.
A csokoládét kevés olajjal felolvasztottam - én itt is maradékokkal dolgoztam, ezért fele tej, fele étcsokival készült.
A fagyos túrógolyókat fogvájóra szúrtam, megmártottam a csokoládéban és egy hungarocell lapba szúrva szárítottam. Miután megszáradtak kis bonbon papírokba tettem.
Nekem kicsit morzsalékos maradt a túró( jobban símára kellett volna keverni, dehát siettem), ezért nem lett sima a golyók felülete, de az élvezeti értékéből ez semmit nem vont le. A készítéstől a kínálásig eltelt idő alatt a fénye kicsit megmattult, ezért 1 teáskanál mézhez kevertem kis forró vizet és ecsettel a külsejüket átkentem.

Nagyon kapós volt, mondhatom, hogy pillanatok alatt elfogyott. 
Köszönöm Évának a receptet! :)


2016. március 26., szombat

Puncsrolád (eredeti svéd recept szerint)

Puncsrolád
Puncsrolád - avagy, mivel kínáljuk a locsolókat?
IldiKokki  oldaláról hoztam ezt a receptet, ő pedig az Ikeában kapható puncsrolád eredeti receptje szerint készítette.
Hozzávalók:(10-.15 db-hoz)
Piskótalap 2 tojásból
2 evőkanál natúr kakaópor
2 teáskanál vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
5 deka vaj vagy margarin
1-2 evőkanál rum, vagy 1 tk rumaroma
Beborítani:
15 deka zöld vagy sárga színű marcipán
Végeit mártogatni:
75 gramm étcsokoládé
Töltelék elkészítése:
Megsütöttem a piskótát, miután kihűlt összemorzsoltam és letakarva egy éjszakán át pihentettem.
Másnap a vajat a cukorral alaposan kikevertem, beleadtam a kakaóport meg a vaníliás cukrot is, majd belekevertem a piskótamorzsát, a rumot és mindent jól összedolgoztam.
Roládok formázása:
A marcipánt porcukorral meghintett szilikonlapon 1-2 mm vastagra kinyújtottam.
A töltelék masszából nedves kézzel kb. 2 centi széles, 8-10 centi hosszú rudakat formáztam. A rudakat ráhelyeztem a kinyújtott marcipánra, és feltekertem - vagyis "becsomagoltam".
Egy-egy rudat 3-4 darabra elvágtam, így tettem őket tálcára, majd néhány órára a hűtőszekrénybe dermedni.
Csokoládé bevonat:
Az étcsokoládét felolvasztottam és a hűtőből kivett marcipánnal burkolt puncsroládok mindkét végét belemártottam, majd szilikonos sütőpapíron hagytam megszilárdulni rajtuk a csokit.
Nekem ez a művelet nehezen ment, ezért néhány darab után abbahagytam, és a még nem mártott roládokat zárt fedelű műanyag dobozban a fagyasztóba tettem 20 percre. Ezután már könnyebben sikerült a "csokizás".  Jó, ha van ideje fogyasztás előtt legalább egy éjszakát állni ennek az édességnek, hogy az ízek összeérjenek.
A készítés menetéről most nem volt időm fázisfotókra, de Ildikónál részletes leírás, csodás fázisfotók vannak róla, érdemes tehát a linkjére kattintani.
Nagyon finom! Ebből a mennyiségből nekem 20 darab lett, de vészesen fogy! Lehet, hogy a húsvét második napját egy sem éri meg!

Megmutatom a belsejét is
Ildikónak szebben sikerültek, de az enyémek is nagyon finomak. Nagyon köszönöm Ildikónak a receptet!

2016. március 25., péntek

Deák kuglóf

Deák kuglóf
Nagypénteken nálunk a halászlé után mindig kuglóf a második fogás.
Minden alkalommal másféle készül, most a híres Deák kuglófot sütöttem meg.
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
12 dkg vaj
6 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor
4 dkg reszelt étcsokoládé
4 tojássárgája
6 dkg mazsola
Ehhez nem kell semmiféle gép, fakanállal könnyen bedagasztható. 
A meglangyosított tejbe 1 kanál porcukrot tettem, belemorzsoltam az élesztőt, majd lefedve 10 perc alatt felfuttattam. Addig a mazsolát langyos vízben megmostam, kicsit áztattam, majd kinyomkodtam és meghempergettem lisztben. a vajat felolvasztottam, a tojásokat szétválasztottam, a lisztet kimértem, az étcsokoládét almareszelőn lereszeltem.
A felfutott élesztőt a többi tejjel, csipet sóval, a porcukorral, vaníliás cukorral elkevertem, beledolgoztam a már kihűlt olvasztott vajat, majd a mazsolát és a reszelt csokit is. Én tettem bele még egy kis reszelt citromhéjat is.
A vajjal kikent liszttel beszórt kuglófformába öntöttem a tésztát, és letakarva kelesztettem kb. 50 percig.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt sült meg.
Miután langyosra hűlt meghintettem porcukorral és szeletelve tálaltam.


Különleges ízű finom sütemény. Ez a mennyiség 6 főnek elég.
Néhány szót ejtek a névadóról. Deák Ferenc magyar államférfi(1803-1876) az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a Batthyány-kormány igazságügy-minisztere. A szabadságharc bukása után ő volt a passzív ellenállás vezéralakja.
Agglegény volt, nagy gourmand hírében állt, nevéhez több étel kapcsolódik, melyeket direkt az ő kedvére készítettek az általa látogatott vendéglátó helyeken. Leghíresebbek a Deák torta és a Deák kuglóf.
Ezt a receptet Rubin Gabi blogján találtam, köszönöm neki!


2016. március 23., szerda

Húsvéti desszert ajánlat


Még nem tudom, pontosan miket fogok sütni az ünnepre. Akik még bizonytalanok, mint én - azoknak válogattam néhány ötletet a blogon már fent lévő receptjeimből.
Nálunk nagyon kedvelt a Stollwerck szelet :
Stollwerck szelet
A zserbószelet is mindenki kedvence:
Zserbószelet
A Mézes krémes szintén sokak által ismert, és kedvelt:
Mézes krémes
A Húsvéti répatorta ki ne maradjon:
Húsvéti répatorta
Sütés nélkül könnyen elkészíthető a Meggyes kekszes:
Meggyes kekszes
Ugyancsak sütés nélküli a Sportszelet házilag :
Sportszelet házilag
Hogy némi sós is legyen: Sós vajas keksz sajttal megszórva:
Sós vajas keksz
Vagy a Zabpelyhes sós keksz:
Zabpelyhes sós keksz
Cukorbetegeknek ajánlom a Diabetikus kuglófot:
Diabetikus kuglóf
Szintén cukorbetegeknek a Diabetikus habos túrós sütit:
Diabetikus habos túrós
Mindenkinek kellemes válogatást, és boldog Húsvétot kívánok!

2016. március 22., kedd

Vargabéles másképp

Vargabéles - kicsit másképp
A klasszikus vargabéles már fenn van a blogon, de most egy kicsit meg kellett reformálnom az éppen itthon található hozzávalók miatt. Így vaj helyett kókuszzsírt, mazsola helyett szárított gojibogyót, fehércukor helyett finomítatlan barna nádcukrot használtam.
A végeredmény pedig remek lett!
Hozzávalók:
4 db bolti réteslap
fél kiló túró
2 deci tejföl
2 tasak vaníliás cukor
4-5 evőkanál kristálycukor
3 tojás + 1 megkenni
1 citrom reszelt héja
5 deka kókuszzsír
25 deka cérnametél száraztészta
Azzal kezdtem, hogy a cérnametéltet enyhén sós vízben kifőztem, leöblítettem, lecsurgattam, majd elkevertem kókuszzsírral és félretettem hűlni.
A túrót villával összetörtem, elkevertem a tejföllel, tojássárgákkal, a cukrokkal, és beleadtam a reszelt citromhéjat is, meg az előzőleg kicsit megáztatott, majd kinyomkodott, lisztbe hempergetett gojibogyókat. A tojásfehérjéket csipet sóval, meg egy kanál cukorral kemény habbá vertem, fakanállal óvatosan hozzákevertem a túrótöltelékhez, majd beleforgattam a már csak langyos tésztát.
Egy      tepsit alját kibéleltem 2 réteslappal, úgy hogy az oldalát is,  kicsit megkentem olvasztott kókuszzsírral, és ráöntöttem a túrós, tésztás masszát. A tetejére ismét 2 réteslap került, amelyet megkentem egy tojás és némi olvasztott kókuszzsír keverékével. A 170 fokosra előmelegített sütőbe tettem a tepsit és 45 percen keresztül sütöttem. A vége felé ráterítettem egy papírt, hogy ne égjen meg a teteje. Langyosan, a tepsiben metéltem kockákra.
Finom, remegős volt, rövid idő alatt elfogyott.

Tálaláskor illett volna megszórni porcukorral, de nekünk anélkül is elég édes volt.


2016. március 19., szombat

Csokitorta születésnapra

Csokitorta születésnapra
Idős barátnőm -aki 5 év óta agyi katasztrófa miatt tolószékben él - elérte a 80. évét. Bár tudtam, hogy a család rendelt tortát a jeles napra, azért én is sütöttem egy csokitortát - tudom, hogy a házi tortát nagyon szereti.
Olajos piskóta hozzávalói:
6 tojás
25 deka cukor
25 deka liszt(fele síma,fele rétes)
fél zacskó sütőpor
7 evőkanál étolaj
csipet só
A szétválasztott tojások fehérjéit a cxsipet sóval elkezdtem verni, és mikor már kissé felverődött, fokozatosan adtam hozzá a cukrot, és nem túl kemmény habbá vertem. Nem kell túl keményre verni, meret akkor van esélye a piskótának összeesni, tehát elég tejföl állagúra felverni. Ekkor egyesével hozzáadtam a tojássárgákat, majd kanalanként az olajatr, még mindig a kézimixer legkisebb fokozatán kevereve. A sütőporos lisztet utoljára csak fakanállal dolgoztam bele, majd 23 cm átmérőjű sütőpapírreal bélelt kapcsos tortaformába öntöttem a masszát, és 160 fokra előmelegített sütőbe tettem. Negyvenöt perc alatt sült meg, húsz perc után a tetejére fehér papírt tettem, tűpróbát végeztem, mielőtt kivettem. Rácson hűtöttem ki.
Krém hozzávalói:
25 deka vaj
20 deka porcukor
15 deka étcsokoládé
1 evőkanál natúr kakaópor
fél üvegcse rumaroma
A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra kevertem. Az apróra tördelt csokoládét a kakóporral meg a rumaromával mikróban felolvasztottam, hozzáadtam a vajkrémhez és jól felhabosítottam.
A teljesen kihűtött 3 lapba vágott piskótát megtöltöttem a krémmel, vékonyan a külsejét is bevontam vele, majd egy éjszakára hűtőbe tettem a tortát.
Máz hozzávalói:
10 deka vaj
10 deka porcukor
2 evőkanál natúr kakaópor
fél deci víz
A vajat felolvasztottam, jólkikevertem a porcukorral. A fél deci langyosvízben eldolgoztam a kakaóport, majd hozzákevertem az olvasztott vajhoz.
Ráöntöttem a tortára, az oldalán is eligazítottam. 
Az ünnepelt a tortával
Felköszöntöttem Évikét, aki nagyon örült a tortának, bár elmondani nem tudja, de minden módon igyekezett értésemre adni. Nem gyújtottuk meg a gyertyát, majd a családi ebéden. Remélem, ízleni fog mindenkinek! :)
Gyöngyi Csorba tette fel a receptet egy facebookos süteményes csoportba.  Szerintem jól sikerült a torta, megköszönöm Gyöngyinek!

2016. március 18., péntek

Gomba keksz (Édes csiperke)

Gomba keksz - édes gomba
Sok eső után nő a gomba. Én ugyan nem találtam most az erdőben, de ezt a mutatós, finom keksz receptet már régebben kinéztem.
Hozzávalók:
180 gramm finomliszt(BL55-ös)
90 gramm étkezési  keményítő
80 gramm porcukor
120 gramm vaj
1 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
Mártogatni:
1 evőkanál natúr kakaópor + 1db kis aromás flakon
A receptet  ildi KOKKI blogjáról hoztam, és mivel Ildikó nagyon alapos utasításokkal lát el a keksszel kapcsolatban, úgy gondolom, érdemes megfogadni a tanácsait.
Javasolja, hogy az étkezési keményítőt semmiképp se cseréljük lisztre, mert " ez segíti a keksztészta terülését, vagyis ez adja a szép gomba-alakját. A keményítőben ugyanis nincsenek meg azok a fehérjék (gliadin, glutenin), amik a lisztben a sikérszálak kialakulásáért, ezáltal a tészta szép és egyenletesen emelkedő alakjáért felelnek. Így minél nagyobb egy tésztában a keményítő aránya, vagyis minél kevesebb a sikér, annál jobban fog terülni a tészta és alakul ki a gomba-forma. (A liszteket sikértartalmuk szerint csoportosítják, amiben kevesebb és lágyabb sikér van, azok a „keksz minőségű” lisztek, ezek ált. jól terülnek, így ezek kerülnek a keksz gyárakba. Amiben több a fehérje, így a sikér, azok a kenyér lisztek.)"- az idézet Ildikótól van.
Akinek nincs otthon keményítője, használhat helyette főzős vanília pudingport.
Elkészítés:
A lisztet, keményítőt, porcukrot, sót, sütőport szárazon összekevertem. Belemorzsoltam a vajat, hozzáadtam a tojást, vanília kivonatot, citromhéjat - még néhány csepp citromlét is, hogy biztosabban összeálljon a tészta. Könnyen, gyorsan meg lehetett gyúrni.
Ekkor kibéleltem a nagy gáztepsit sütőpapírral, a sütőt pedig bekapcsoltam 200 fokosra.
A tésztából kis darabokat csíptem, és kb. 2 centis gombócokat gömbölygettem, amiket egymástól kis távolságra(mert kicsit terülnek) a tepsibe raktam.
A gombák tönkjét a kakaóporral és a kis flakonnal alakítottam ki.
A kakaóport kistányérba tettem, a flakon száját bevizeztem és így mártottam a kakaóporba. A felesleges kakaóport leráztam róla, majd az üvegcse száját a tésztagombócokba nyomtam. Legalább olyan mélyre kell nyomni, hogy szép "nagy" tönkje legyen a gombának. a gombákat 10-12 perc alatt készre sütöttem.
Megemeltem egyet, és mikor már színesedik az alja is, ki lehet venni.
Készítése
Ildikó szerint sokáig eltartható - persze nem nálunk! :)
Azt is írja, hogy érdemes mindjárt dupla adaggal készíteni. Én most kipróbáltam, egy adagból 30 db lett, és legközelebb ha jön Dorka unokám sütni, javasolni fogom muffin helyett ezt a kekszet. Szerintem jól el fog szórakozni vele! :)

Köszönöm Ildikónak a receptet! Érdemes a linkjére rákattintani, sok szépség-finomság van nála! :)

2016. március 17., csütörtök

Parasztmálé

Parasztmálé
Múlt héten már posztoltam egy málé receptet. Most a hagyományos parasztmálét sütöttem - semmi cicó, csak ahogy anyáink, nagyanyáink 50-60 évvel ezelőtt sütötték. Unokatestvéremtől kaptam a receptjét, és nagyon megköszönöm neki, mert ez tényleg olyan, amilyet annakidején anyukám is sütött.
Hozzávalók:
fél liter kukoricaliszt 
fél liter tej
25 deka cukor
20 deka zsír
2 deci tejföl
A tejet felforraltam a cukorral és ráöntöttem a kukoricalisztre, jól összekevertem. Kicsit hagytam állni, de még melegen hozzákevertem a tejfölt és a zsírt is.  Zsírozott 20x30-as tepsibe símítottam a masszát, és a 180 fokosra előmelegített sütőbe tettem. Egy órán keresztül sütöttem. Ennyi.
Alig bírtam megvárni, hogy kicsit hűljön, máris a tepsiben kockákra metéltem.
Jól meg is jártam, mert a meleg málé igen megülte a gyomromat - főleg, mert mértéket sem ismertem. Annyira finom volt, pont olyan ízre, állagra, mint amit gyerekkoromban megszerettem.
Fél tepsivel rögtön bevágtam, aztán persze összegeztem a tanulságot.
Ilyet máskor is fogok sütni, de megmaradok az arany középúton.  :)
Kukoricamálé egyszerűen

2016. március 16., szerda

Fantázia pohárdesszert maradékokból

Maradékokból "tálas" desszert
Amolyan "kármentő" desszertet csináltam különféle maradékokból, mint durvára vágott dió, fél üveg meggybefőtt, stb. Fantázia pohárdesszert, de én tálba tettem, abból raktam poharakba fogyasztáskor.
Hozzávalók:
8-10 db babapiskóta
fél üveg magozott meggybefőtt
fél maréknyi durvára vágott dióbél
1-2 kaná porcukor
1 deci lefőzött feketekávé
2 deci habtejszín
A babapiskótákat összetördeltem, felét egy üvegtál aljára tettem, majd a feketekávéval meglocsoltam. Rászórtzam a meggybefőtt felét, a dió felét, majd ugyanígy raktam még egy sort. Ennek a tetejére a porcukorral felvert tejszínhabot, amit megszórtam vágott dióval. Fél napra hűtőbe tettem, majd poharakba adagolva tálaltam. négy fagylaltos pohárral lett.


Nagyon finom gyors desszert!

2016. március 14., hétfő

Meggyes-mákos muffin

Nagyon mákos-meggyes muffin

Dorka unokám nagyon szeret a konyhában sürgölődni. Kedvenc foglalatossága a muffin sütés. Ezen a hétvégén mákos meggyes muffint sütöttünk. Van már egy hasonló recept a blogon, de a mostani sokkal mákosabb, a külleme pedig díszesebb - a díszítést Dorka teljesen önállóan végezte.
Hozzávalók:
Az elkészítése nagyon egyszerű - külön összekeverjük a száraz hozzávalókat, külön a nedveseket, aztán a kettőt összevegyítjük. A szilikon muffinformákat félig kell rakni a masszával, majd a lecsöpögtetett meggyszemekből 3-3 szem mindegyikre, amit annyi masszával befedünk, hogy 3/4-ig legyen a muffinforma. A 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt sülnek meg.
A kihűlt muffinokat Dorka unokám olvasztott tejcsokival kente be (szilikon ecsettel), némelyiket meghintette szórócukorral, vagy tortadarával.
Alig bírtuk kivárni, hogy megkóstolhassuk! :)
Finom gyenge állagú, jóízű volt. A 12 darabból 4 maradt itthon, a többi a segítséget illette. :)

2016. március 12., szombat

Filléres habos diós szelet

Habos diós szelet
Hozzávalók a tésztához:
10 deka darált dió
15 deka liszt
1 tasak sütőpor
2,5 deci szénsavas ásványvíz
10 deka cukor
Belocsolni:
10 evőkanál gyüm.ölcslé vagy lefőzött kávé
Tetejére:
3 deci habtejszín(nálam 4)
1 evőkanál porcukor(nálam 2)
1 narancs reszelt héja
10 deka apróra vágott dió
A cukrot az ásványvízbe szórjuk és addig kevergetjük, míg teljesen elolvad. A lisztet, darált diót és a sütőport szárazon összevegyítjük, majd a cukros ásványvízhez adjuk, és alaposan kikeverjük.
egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük a masszát (én 20x30-as), majd 160 fokosra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát!
a megsült tésztáról eltávolítjuk a sütőpapírt és rácson hagyjuk kihűlni. A hideg tésztát villával megszúrkáljuk és belocsoljuk. Én kávéval locsoltam be.
A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük(én egy kis tasak habfixálót is tettem bele), a süteményre símítjuk. Tetejére rászórjuk a vagdalt diót meg a narancshéj reszeléket. Hűtőben tartjuk tálalásig. Kockákra vágva kínáljuk.
Habos diós
Habos diós szelet
A receptet Itt találtam - köszönöm! - és minimális módosításokkal készítettem el.
Tényleg nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, mutatós és finom!

2016. március 9., szerda

Kukoricamálé felturbózva

Sütőporos kukoricamálé
Tél nem múlhat el nálunk málé nélkül, mert nagyon szeretjük. Van is fent a blogon már kétféle recept, de most az unokahúgomtól egy újabb receptet kaptam, amit rögtön ki is próbáltam.
Hozzávalók:
fél liter kukoricaliszt
fél liter tej
2 deci tejföl
25 deka cukor
25 deka margarin
2 vaníliás cukor
1 sütőpor
4 tojás
A fele cukorral felforraltam a tejet, majd ráöntöttem a kukoricalisztre, összekevertem és kicsit hagytam állni. Késöbb belekevertem a tejfölt, majd a kockákra vágott hideg margarint is hozzáadtam és addig kevertem, míg elolvadt. Én ezután tettem bele a sütőport.
A tojásokat szétválasztottam, és a sárgákat egyenként dolgoztam bele a már csak épp langyos kukoricás masszába. A tojásfehérjéket a cukor másik felével kemény habbá vertem, és óvatosan, hogy ne törjön össze hozzákevertem.
Kizsíroztam-liszteztem egy 35x25-ös trepsit, belesímítottam a tésztát és a 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütöttem. Félidőben a tetejét fehér papírral letakartam.
Miután kisült, hagytam kicsit állni, és langyosan a tepsiben metéltem kockákra.
Tepsiben metéltem kockákra
Porcukorral meghintve fogyasztottuk.
Porcukorral meghintve
A fogadtatásról: nekünk nagyon ízlett, férjem is én is nagyon szerettük. A nővéreméknek is vittem, aki azt mondta, ilyen finom málét még nem evett. :)
Vittem még egy családnak, ahol egyik családtag nagyon megörült, mikor meghallotta hogy málét vittem. De már mikor meglátta, csalódottságának adott hangot - hogy ez már valami modern változat, az igazi parasztmálé nem ilyen magas, nem kell bele tojás, zsírral készül....De azért megkóstolta és megdícsérte. :)
Igaza van, a parasztmálé egyszerűbb, majd sütök azt is.
Köszönöm a receptet Poroczka Erzsi!

2016. március 6., vasárnap

Fahéjas nyuszifejek

Nyuszifejek leveles tésztából
Ancikánál tetszett meg ez a nyuszifej formázás. Tekintettel a közelgő Húsvétra, ki is próbáltam.
Ancika szerint leveles vagy kelt tésztából egyaránt készülhet. Mivel minap éppen csíkos kiflit sütöttem, fele tésztából (belegyúrt kakaó nélkül) elkészítettem a nyuszifejeket.
Tölteléknek: 10 deka vajat felolvasztottam, belekevertem 3 evőkanál kristálycukrot, meg 3 evőkanál őrölt fahéjat. A kettőbe vágott tésztát kinyújtottam és rákentem a fahéjas tölteléket. Az egyiket felcsavartam, majd éles késsel 2 centis darabokra vágtam, és sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól jó távol tettem - ezek a csigák a nyuszifejek. A másik bekent tésztadarabot két oldalról középre behajtottam és keresztbe vágtam 2 centis csíkokra. A csíkokat hozzáillesztettem a nyuiszifejekhez fent középen, kicsit odacsippentve hogy süljenek össze. Egy nagy alakú gáztepsibe 6 nyuszifej fért, nekem a 40 deka lisztből 2 gáztepsivel, 12 db lett. Szemeknek és orrnak mazsolát tettem, fogaknak pedig 2-2 mandulaforgácsot. Mivel mekleg volt a konyhában, formázás után nem is kelesztettem, hanem tojással megkenve azonnal tettem a 180 fokosra előmelegített sütőbe, mégis nagyon megkeltek  mire kisültek. Huszonőt perc alatt sültek meg.
Néhány mozzanat a készítésről
Fahéjas nyuszifejek kelt tésztából
Szerintem eléggé eldeformálódtak, de az unokáim azért felismerték hogy nyuszifejek, és örültek neki.
Egykettőre elfogyott - nagyon finom volt!
Hogy ilyen kudarc ért, ma kipróbáltam bolti leveles tésztából is. 
A készítés folyamata ugyanaz volt, a sütés is .
Egy árnyalattal jobb lett a végeredmény.
Leveles tésztából sütés előtt
Leveles tésztából sütött nyuszifejek

Nem tudom, Ancika megsütötte-e ezt a süteményt, mert saját fotót nem tett fel. Megadom én is az angol blog elérhetőségét, ahonnan ő hozta a receptet . Megtekinthető fázisfotókon a készítés és a végeredmény is!
Biztos van, aki nálam ügyesebb, és formásabbra el tudja készíteni! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...