Összes oldalmegjelenítés

2016. február 27., szombat

Reform meggyes pite

Reform meggyes pite
Hozzávalók:
10 deka csicseriborsó liszt
15 deka rizsliszt
fél tasak sütőpor
10 deka nyírfacukor
10 deka finomítatlan nádcukor
10 deka vaj
2 tojás
1 citrom lereszelt héja
1 teáskanál vanília eszencia
2,5 deci tej
30 deka fagyasztott magozott meggy
5 deka aszalt meggy
A kétféle lisztet meg a sütőport szárazon összekevertem.
A tojásokat a lágy vajjal meg a cukorral habosra kevertem, beleadtam a vanília eszenciát, citromhéjat, majd a tejet. Végül hozzákevertem a lisztkeveréket, és egy 20x30 centis sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem.
A fagyasztott meggyet kicsit beleforgattam lisztbe, hogy ne süllyedjen az aljára, és megszórtam vele a massza tetejét, majd a hézagokba az aszalt meggyet.
Ekkorra már előmelegítettem a sütőt 190 fokra, és 35 perc alatt megsütöttem a süteményt. Az utolsó 5 percben megszórtam a tetejét kevés barnacukorral, ami szépen rákaramellizálódott.

Finom volt, és egészségesebb, mint a hagyományos.
A receptet Itt találtam, köszönet érte.

2016. február 21., vasárnap

Muffin kandírozott gyümölcsökkel

Muffin kandírozott gyümölcsökkel
Ideje volt már elhasználnom a karácsonyi ajándékként kapott "sütemény hozzávalókat". Egy idő óta szívesen ajándékoznak a családtagjaim aszalt gyümölcsöket, vaníliarudat, kakaóport és egyéb sütéshez való dolgokat, én pedig szívesen fogadom őket. Olyan receptet kerestem, amibe az ilyesmiket beletehetem. Most  Gasztropajtinál találtam kedvemre valót, köszönöm neki!
Hozzávalók:
100 g. vaj

150 g. cukor
3 tojás
220 g. liszt
1/2 cs. sütőpor
2 kávéskanál muffin fűszerkeverék
200 g. mediterrán aszalt gyümölcs keverék 
(mazsola, kandírozott narancs, és citromhéj, aszalt ribizli keveréke)
3 kanál joghurt
A tojásokat összekeverjük a cukorral, majd a lágy vajat is hozzáadva, mixerrel simára keverjük. A sütőporral, és fűszerkeverékkel elvegyített lisztet apránként hozzáadagolva, csomómentesre keverjük. 3 kanál joghurtot is keverünk hozzá, majd mediterrán gyümölcs mixet is belekeverjük. A tésztát, egyenlő mennyiségű adagokban elosztjuk a papírformákban.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

Én csak annyiban tértem el az ő receptjétől, hogy finomítatlan barna nádcukrot használtam, a 20 deka gyümölcskeverékem kandírozott citrom illetve narancshéj, valamint aszalt meggy volt. a liszt fele sima, fele rétesliszt, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt gyömbérpor került bele fűszer gyanánt. Tetejét elnagyjázva megkentem nutellával, és meghintettem mandulapehellyel.
Igazi karácsonyi ízvilág, de most is szívesen fogyasztottuk!



2016. február 18., csütörtök

Sorsoltam!



Ezt a három terítőt ajánlottam fel 5. blogszületésnapom alkalmából azoknak a látogatóimnak, akik örülnének, ha megnyernék. Letelt a kéthetes határidő, megejtettem hát a sorsolást.
Mindössze 15-en jelentkeztek érte:
Ők voltak esélyesek
A nyertes pedig:

Anikó, azaz Zsanuária! :)
Gratulálok Anikónak, és kérem, hogy privát módon szíveskedjen felvenni velem a kapcsolatot.
A többieknek is köszönöm a látogatást, a hozzászólásokat!
Puszi mindenkinek! :)

2016. február 17., szerda

Csokis keksz

Csokis keksz
Sniezek Anikó csokis kekszét egyik facebookos sütis csoportban láttam meg, és azonnal meg is sütöttem.


Hozzávalók: 

20 dkg finomliszt

2 dkg natúr kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg puha vaj
15 dkg cukor(nálam nádcukor)
1 db tojás
1 tábla étcsoki (nálam fehércsoki)
A csokit apróra vágjuk, összekeverjük a liszttel, fahéjjal, kakaóval, sütőporral. Egy másik tálban a vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással. A vajas krémhez hozzáadjuk a lisztes keveréket és eldolgozzuk. A masszából golyókat formázunk és kissé ellapítjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a korongokat. 200 fokra előmelegített sütőben 8 percig sütjük. A sütési idő végén még kissé lágy lesz, de hűlés közben teljesen megszilárdul. Tepsin hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk.
Én 15 percig sütöttem. De vigyázni kell vele, mert könnyen túlsüthető!
Bár a recept nem ír pihentetést, én 10 percre hűtőbe tettem a tésztát, hogy könnyebben formázható legyen. A formázást vizes kézzel ajánlatos csinálni.

A nővéremnek vittem névnapjára. Örült neki, és nagyon finomnak találta. :)
Köszönöm Anikónak a receptet!

2016. február 15., hétfő

Piskóta rizslisztből, nádcukorral,cukornélküli lekvárral

Piskóta rizslisztből, nádcukorral,cukornélküli lekvárral
Gluténmentes piskótareceptet kerestem és találtam is, ITT. De hogy még egészségesebbé tegyem, finomítatlan nádcukorral készítettem, kisülés után pedig megkentem befőzőautomatával főzött cukor és tartósítószer nélküli sárgabarack lekvárral.
Hozzávalók:
10 deka bio rizsliszt
5 deka étkezési keményítő
1 mokkáskanál szódabikarbóna
5 tojás
15 deka finomítatlan barna nádcukor
fél biocitrom reszelt héja
1 evőkanál extraszűz olívaolaj

Megkenni: cukor és tartósítómentes baracklekvár - 1db 370 ml-es üveggel


A lisztet, keményítőt és a szódabikarbónát szárazon összekevertem.
A szétválasztott tojások fehérjéit a fokozatosan hozzáadagolt cukorral kemény habbá vertem. A tojássárgákat egyenként dolgoztam bele az elektromos habverő legkisebb fokozatán. Ezután fakanállal belekevertem az olajat, a citromhéjat és több adagban óvatosan a lisztkeveréket. 
Egy 23x23 centis szögletes tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem és ebbe öntöttem a masszát.
A 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöttem, majd tűpróbát végeztem, és a sütőt elzárva 5 percig még bent hagytam. A formában hűtöttem kis ideig, de a szélét körbevágva még melegen kiborítottam. Lehúztam róla a sütőpapírt és nagyméretű recés késsel 3 lapba vágtam. Egy kicsit morzsálódott, de nem túlságosan. Mindjárt megkentem az alsó és a középső lapot lekvárral. Azért így csináltam, mert langyosan még beszívja a piskóta a lekvárt. A harmadik lapot ráborítottam, és miután kihűlt, a tetejét meghintettem barna nádcukorporral.
Piskóta rizslisztből, nádcukorral,cukornélküli lekvárral
Közepes nagyságú tojásokat használtam, a lisztet pedig átszitáltam. Mindig szitálok mindenféle lisztet, ezt különösen, azért hogy lazítsam, mert a rizsliszt nehezebb, vagy talán töményebb az állaga.
Elégedett voltam ezzel a piskótával, a magassága 5 centi lett.
nagyon finom volt, aki nem tudta hogy nem finomlisztből van, nem vette észre a különbséget.

2016. február 12., péntek

Kókuszos zabkeksz

Kókuszos zabkeksz
Mostanában többször sütök valamilyen reform süteményt. Zabpehellyel már régebben is sütöttem kekszeket, ami szerepel a blogon. Most a többi hozzávalót is megreformáltam, vagyis egy Itt talált receptet kicsit még átírtam. Tehát következik az én, egészségesebb  változatom:
Hozzávalók:
15 deka olvasztott kókuszzsír
2 púpos kanál xilit
2 evőkanál forróvíz
1 csapott evőkanál szódabikarbóna(én csak 1 teáskanállal tettem)
12 deka aprószemű  zabpehely
12 deka diabestar liszt
12 deka xilit
15 deka kókuszreszelék

A két evőkanál forróvízben feloldottam a csapott evőkanál szódabikarbónát, belekevertem a két púpos kanál xilitet és mindezt hozzákevertem az olvasztott kókuszzsírhoz.  A zabpelyhet, lisztet, kókuszreszeléket meg a többi xilitet szárazon összekevertem, majd beleöntöttem  a kókuszzsíros keveréket. Fakanállal összedolgoztam, majd kézzel igyekeztem meggyúrni a tésztát. Amikor összeállt se lett olyan jellegű, mintha hagyományos alapanyagokból csináltam volna. Ezeknek a tésztáknak nehezebb a kezelése. Most negyed órára hűtőbe tettem, hogy lehessen formázni. Nem szabad keményre hűteni, csak épp hogy formázni lehessen.
Két tenyerem között diónyi gombócokat formáltam, amiket kicsit meglapogattam korong alakúra.
Sütőpapiros tepsibe egymástól kicsit távolabb raktam őket, mert némileg terülnek sütés közben. A sütőt 180 fokra előmelegítettem, kb. 25 perc alatt sült meg. Vigyázni kell vele, mert könnyen túlsüthető. Mikor szép rózsaszínűek, már jók. Miután kivesszük, még teljesen lágyak, de mire kihűlnek megszilárdulnak. Két nagy gáztepsivel lett ebből az adagból, 44 db.
Nem volt rossz, de különösebben nem voltam elájulva tőle. 
Viszont a férjemnek nagyon ízlett, és mivel neki nem tanácsos hízni, ebből ehet bátran. Vittem kóstolót a fodrásznőmnek, ő is megdícsérte.  
Köszönöm a receptet Rosta Erzsébetnek !
Lehet, hogy az eredeti hozzávalókkal (vaj, finomliszt,cukor) is egyszer kipróbálom.

2016. február 10., szerda

Csicseriborsólisztes keksz - a 27. Blogkóstolóra

Csicseriborsólisztes keksz
A Blogkóstoló az egyik kedvenc blogger játékom, szinte a kezdetektől részt veszek benne. Lényege, hogy a jelentkező bloggerek mindegyikének kisorsolnak egy másik blogot, ahonnan szabadon választhat hogy mit süt-főz, és ezt posztolja is saját blogján. A mostani játék háziasszonya Bogi, a Vöröskaktusz díétázik blog írója.
Sorsolása alapján Gabriella blogjáról, a Papazsíroskenyér blogról szemezgethettem.
Ezt a blogot eddig behatóbban nem ismertem, most tehát alkalmat kaptam a tanulmányozásra. Gabriella az adalékmentes sütés-főzés híve, ami nálam is fontos szempont. Érdemes tanulmányozni a blogját, ahol az étkek teljes palettáját felvonultatja, külön kitérve a kisgyerekekre is(mint például az általam választott keksz is).
Én persze a torták "tanulmányozásával" kezdtem, aztán mégis egy reform kekszet választottam. Csicsereiborsó liszttel eddig még semmit nem készítettem, úgy döntöttem, hogy kipróbálom. Reformboltban már nálunk is beszerezhető, a kókuszzsír is, amit már régebben használok.
Következzen a keksz, ahogy én csináltam.
Hozzávalók:
15 dkg csicseriborsó liszt
10 dkg eritrit(nálam xilit)
1 kk sütőpor
1 ek vanília aroma
3 ek kókuszzsír
ízesítésként: 1 marék dió/ 1 marék mogyoró/csokoládé/1 marék mandula ki mit szeret
2-3 evőkanál víz
Én ízesítőnek egy marék szárított gojibogyót tettem.
Először a száraz hozzávalókat kevertem össze, majd az olvasztott kókuszzsírt hozzáadtam, a vizet pedig csak apránként, annyit, hogy a gyúrható állagot elérjem.
A masszából diónyi golyókat formáltam. Gabriella a golyókat formázás nélkül rakta a tepsibe, én egy kicsit meglapogattam egyenként. úgy kerültek a sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben 175 fokon 15 perc alatt sültek meg. A tepsiben hűtöttem ki, aztán langyosan meg is kóstoltuk.
Kellemes, finom ízű, a férjem nem tudta miből van, és azt gondolta, kukoricaliszttel készült. Valóban kicsit hasonlít az íze a kukoricalisztére, konkrétan a máléra gondoltam.
Gabriella szerint dobozban 1 hónapig is eláll. No, nálunk nem, mert már felét elkóstolgattuk . Összesen 15 darab lett ebből az adagból.És nálunk nincs kisgyerek, de szívesen elfogyasztjuk mi is. Azt még tudni kell a csicseriborsó lisztről, hogy gluténmentes, tehát aki ilyen díétát folytat, annak is ajánlható.
Köszönöm Gabriellának a receptet!

2016. február 8., hétfő

Nutellás muffin

Nutellás muffin
Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 100 gr finomítatlan nádcukor
  • 1 joghurt
  • 1 csipet só
  • 220 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 cl napraforgóolaj
  • 10 teáskanál Nutella
  • 30 gramm szárított gojibogyó
A golyibogyókat langyos vízbe leáztattam pár percig, majd kinyomkodtam és beleforgattam lisztbe.
A tojásokat jól kikevertem a cukorral, csipet sóval, majd tovább kevertem a joghurttal és az olajjal is. Ezután beledolgoztam a lisztet, amibe előzőleg belevegyítettem a sütőport. Utoljára került bele a golyibogyó. A masszát elosztottam 12 szilikonos muffinsütőbe - 3/4 részig töltötte meg őket.
A kimért nutellát egy kis időre a mikróba tettem 600 watton, tényleg csak 10-12 másodpercre, hogy lágyítsam 
A meglágyított nutellából minden muffinformába tettem 1-1 teáskanállal a massza tetejére, majd egy mozdulattal lenyomtam a kanalat a tésztába, és egyet csavarva rajta emeltem ki.
Sütés előtt
Mire eddig elkészültem vele, már bemelegedett a sütő 180 fokra, ahová betettem és 25 perc alatt megsütöttem őket.
a receptet egy francia nyelvű  portálon találtam. Minimális változtatással készítettem el - nem barna cukorral írták, és abban nem volt gojibogyó. És bár külső kinézetre nem éppen olyan, azért nagyon elégedett vagyok a recepttel, és örülök neki. Gyorsan elkészült, nagyon finom volt!

Egyébként hasonló recepttel már sütöttem muffint , de ott belekevtem a tésztába a mogyorókrémet.

2016. február 3., szerda

Ötéves a blogom

Ezt a 3 kis terítőt kisorsolom a jelentkezők között
Ünnep van ma, születésnap! :)
Épp öt éve történt az első bejegyzés ebbe a blogba. Akkor még tortás blognak indult, ma már formatortát szinte soha nem készítek. Már többször írtam az okáról - csak a családi ünnepekre készítendő torták miatt nem érte volna meg a drága felszereléseket megvenni, hogy "élethű" virágokat, vagy állatfigurákat készítsek. Ráadásul a fondant burkolatot több családtagom nem szereti - ha úgyis félreteszik, minek dolgozzak vele?
De a sütés szenvedélye megmaradt, és azt tapasztalom, hogy az egyszerűbb sütemények, kalácsok receptje nagyobb népszerűségnek örvend, mint a formatortáké. Amióta pedig a befőzőautomatás tapasztalataimat is megosztom a blogon, nagyobb a látogatottság.
Az elmúlt évben kevesebb bejegyzésem volt, hiszen amiről már van fenn recept, azt nem teszem föl ugyanúgy ismét, pedig szinte naponta sütök valamit, de nem lehet folyton újdonságokat, hiszen a család kedvencei kell hogy az elsők legyenek.
Szóval a blog él tovább! És bár külön nem reklámozom, azért elég sokan megtaláltok.
Köszönöm, hogy látogattok - a letöltések száma közel egymillió!
A facebook oldalamon is meghaladta az ezret a kedvelők száma.
Továbbra is szívesen látok mindenkit, örülök a kommenteknek, dícséreteknek és elfogadom a kritikát!
Mint minden évben, most is felajánlok a jeles alkalomból 3 db 15 cm átmérőjű kalocsai hímzésű kis terítőt, amit azok között sorsolok ki, akik szívesen megnyernék.
Bárki jelentkezhet érte a bejegyzés alatt kommentben  "Örülnék neki" megjegyzéssel, aki tudomást szerez róla, függetlenül attól, hogy követőm, vagy sem.
Február 17-e éjfélig fogadok el jelentkezést, 18-án pedig sorsolok!
Puszi nektek! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...