Összes oldalmegjelenítés

2016. január 31., vasárnap

Túrófánk


Túrófánk
Szombaton eljöttek a lányok (unokáim) a félévi bizonyítványt megmutatni meg egy közös sütisütésre. Dorka persze, mint mindig, most is muffint javasolt, de sikerült róla lebeszélnem, és ajánlottam a túrófánkot, hiszen ez is olyan egyszerű, hogy ha megfigyelik, önállóan is el tudják készíteni.Meg azért is ezt, mert már nem először sütöttem, de a blogra még valahogy nem került fel.Meg hát farsang van...:)
Hozzávalók:
250 gramm félzsíros túró
4 kisebb tojás
4 deka porcukor
1 csipet só
1 citrom lereszelt héja
10 deka liszt
fél tasak sütőpor
Sütéshez étolaj, tálaláshoz baracklekvár vagy kakaós cukor.
A tojást kikeverjük  a porcukorral, és egymás után belekeverjük a többi hozzávalót. A túrót nem szoktam előtte áttörni, nem baj, hogy kicsit darabos marad. A  bekevert tésztát fél óráig hideg helyen pihentetni szoktam. Sütéshez az olajat megforrósítottam, majd következett a fánk beleszaggatása. 
Előkészítettem egy kis tálba a vizet, hogy vizes kézzel gombócokat formáljak, de megjegyeztem, hogy az ilyen maszatolós dolgokat nem szeretem. A lányok érdeklődésére elmondtam, hogy másik lehetőség a vizes kanál. Az elsőt megmutattam, aztán Anna szaggatta nagyon ügyesen két kanállal.
Amíg egyik oldaluk megsült, addig lefedtem, majd fedő nélkül. A túrófánk sütésénél is az egyéb fánkfélék sütési szabályai érvényesek - az olaj hőmérsékletét nagyon el kell találni, mert ha nem elég forró, a tészta megszívja magát. Ha túl forró, akkor gyorsan sül, a belseje nyers marad, kívül könnyen megég....Szerencsére nekünk nem égett meg. De nem is fordult meg magától, villával rá kellett segíteni. Ezt most sajnáltam, mert biztos nagyon tetszett volna a lányoknak, ha maguktól megfordulnak. (A kézzel gömbölygetett meg szokott).  Papírtörlőre szedtük ki az olajból, kicsit lecsepegett, kicsit meghűlt, és már ettük is.
Túrófánk kakaós cukorral meg lekvárral
Fejenként néggyel jól is laktunk a meleg fánkból. Nem sikerült egyezségre jutnunk, hogy a kakaós, vagy a lekváros finomabb-e?  :D


Más túrógombóc recepteket is ismerek, de nekem ez a legegyszerűbb, leggyorsabb.
És nagyon szerették a lányok is - igazán megérdemelték, amiért elhozták megmutatni a félévi bizonyítványukat - amivel nem szabad dicsekedni az interneten.
Én nem dicsekszem. Nem én! Csakazértse dicsekszem!  :D


2016. január 28., csütörtök

Almás-zabpelyhes keksz

Almás-zabpelyhes keksz
Két nemrég műtött rokonom/barátom is van, akikhez látogatóba készülök. Valami "egészségesebb" sütit szeretnék vinni, ehhez kerestem receptet. Az almás-zabpelyhes kekszet választottam, amibe nem kell tej, tojás, finomliszt is éppenhogycsak van benne, méz és nádcukor az édesítője.... Szóval igazi reform nasi. :)
Íme a recept:
Hozzávalók:
20 deka finomliszt
17 deka teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
17 deka aprószemű zabpehely
20 deka barna nádcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
20 deka kókuszzsír
3 evőkanál méz
2 db reszelt alma(közepes nagyságúak)
1 citrom lereszelt héja
1 teáskanál őrölt fahéj
A liszteket, zabpelyhet, szódabikarbónát, nádcukrot szárazon összekevertem. Hozzákevertem a reszelt almákat, reszelt citromhéjat, beleadtam a 3 kanál mézet (folyós állagú akácmézet használtam), majd beleöntöttem a felolvasztott kókuszszírt. Fakanállal alaposan összekevertem, és mikor már tésztaállagú volt, letakarva hideg helyre tettem néhány órára.
Az eredeti recept szerint elnyújtható, majd kekszformázóval kiszaggatható. De én úgy ítéltem meg, hogy ez nehezen menne. Az ilyen tésztáknak más az állaga, mint a hagyományos liszt-tojással készülteknek. Tehát elég nehéz volt a tésztával dolgozni, ezért vizes kézzel nagyobb diónyi gombócokat formáztam, melyeket csak úgy két tenyérrel korong alakúra lapítottam, kb. fél centi magasra. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem kicsit távolabb egymástól, majd 180 fokosra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem. Sütés közben kicsit megnőttek. Nekem 15 perc alatt sült meg egy tepsivel, és ebből az adagból 2 nagy gáztepsivel lett + még 10 darab egy kisebben, tehát összesen 50 darab kb. 7 cm átmérőjű kekszem lett. A sütésre azért ügyelni kell, mert könnyen megég.
A készítés fázisai
Mikor kivesszük a sütőből lágynak kell lennie, kihűlés utánra megszilárdul.
Alig vártam hogy megkóstolhassam. Nagyon kellemes édeskés ízű, kívül kicsit ropogós, de belül gyenge, az almától kicsit "szaftos". Remélem, sikere lesz azoknál a kedves személyeknél, akiknek viszem.
A  receptet Henko-nál találtam, ő maga kísérletezte ki. Nagyon köszönöm neki, remekül sikerült!

2016. január 27., szerda

Dübbencs

kapros dübbencs
"A dübbencs-et úgy csinálják, hogy kenyérsütéskor a kenyértésztából egy darabot levágnak, disznózsírral jól összegyúrják, azután elnyújtják, megzsírozzák és felgöngyölik. Tepsibe teszik és megsütik. Jó erős tésztaétel. Szokták nevezni dubbancs-nak, kőttes-nek vagyvarjú-nak." 
Az idézet a Szakácskönyv /Tudnivalók/Történelem portálról való.
Én most kenyeret nem sütöttem, direkt dübbencsre utaztam, mert a férjem már nagyon sokszor megdícsérte, hogy egyik uszodás barátja milyen finom dübbencset süt.
Rászántam tehát magam a dübbencs sütésre,  Rebarbara blogjáról hoztam a receptet, nagyon megköszönöm neki.
Hozzávalók:
60 deka liszt
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
3 evőkanál kacsazsír
3-3,2 deci víz
3 deka friss élesztő
Töltelék:
1 nagy csokor vágott kapor
2 evőkanál kacsazsír
Tetejére:
1 evőkanál kacsazsír
A tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben a kenyérsütő tartályába tettem (először a folyadékok, majd a szilárd, tetejére a morzsolt élesztő ), majd dagasztás-kelesztés program lejárta után a megkelt tésztát kivettem. (Akinek nincs kenyérsütője, a hagyományos módon dagassza, kelessze.)
Annyiban tértem el a recepttől, hogy mangalica zsírral készítettem, mivel a kacsazsírt szaglás után avasnak ítéltem.
A töltelékhez a megolvasztott zsíron kicsit megfuttattam a kaprot. (Jó lett volna több kapor, de az egész fagyasztót ki kellett volna érte pakolni.)
A vékony téglalappá kinyújtott tésztára rákentem a zsíros kaprot, majd fentről és lentről is felhajtottam középig, ezután mindkét oldalát behajtottam középig, és összecsuktam, mint egy könyvet.
Sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsibe tettem és tenyérrel szétlapogattam, hogy töltse ki a tepsit. Én ezt kicsit durván csináltam, itt-ott kiszakadt, bár inkább csak szépséghiba. Fél órát letakarva kelesztettem, majd bevagdostam a tetejét kockákra úgy, hogy nem vágtam át. Lekentem olvasztott zsírral és a 200 fokosra előmelegített sütőben jó fél óra alatt megsütöttem. Nem lett fényes a teteje.
Így készült a dübbencs
Miután kivettem a sütőből ráborítottam 10 percre egy másik tepsit. Langyosan a "perforáció" mentén kimetéltem.
Jó laktató, kellemesen sós, finom kalács. A férjem véleménye- hogy bár a Zoli (a barátja) nem pont így csinálja, hanem rúdnak, vagy bukta formára, tölteléknek pedig túrót szokott bele tenni - ez a kapros is nagyon finom. Majd megismétlem rúdnak formázva túrósan. :)
Könnyű, leveles szerkezetű a kapros dübbencs

2016. január 22., péntek

Pizza - teljes kiőrlésű tönkölylisztből

Sonkás kukoricás,sonkás paradicsomos,szalonnás krumplis-spenótos pizza
Nagyon egészséges pizzát akartam sütni, ezért választottam a teljes kiőrlésű tönkölylisztet.
Tészta hozzávalói:(2 nagy gáztesihez)
75 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt
4 deci langyos víz
1 csapott evőkanál cukor
1 csapott evőkanál só
8 evőkanál extraszűz olívaolaj
3 deka friss élesztő
A tészta hozzávalóit a megfelelő sorrendben a kenyérsütő tartályába tettem (alulra a víz, az olaj, cukor, só, rá a liszt, tetejére morzsolva az élesztő. Dagasztás-kelesztés program lejárta után a megkelt tésztát kivettem, kinyújtottam, rátettem a feltéteket és 200 fokosra előmelegített sütőben egyenként 25-30 perc alatt megsütöttem (a tepsiben letakarva sütés előtt kelesztettem).
A befőzőautomatával eltett házi pizzaszósszal kentem meg.
Feltétnek én most háromfélét készítettem.
1. sonkás,gombás,kukoricás - bőven megszórva reszelt sajttal.
2. sonkás, gombás, jól megrakva hámozott paradicsommal, bőven megszórva reszelt sajttal.
3. szalonnás(húsos mangalicaszalonnával),megszórva reszelt héjában főtt krumplival(4 kisebb krumpli), apróra metélt friss spenóttal, végül meghintve reszelt sajttal. Miután kisültek, mindegyiket megkentem tejföllel.
A tésztája nemcsak egészséges, de állagra, ízre is remek volt. Finom volt mindegyik feltéttel.

Vendégek is kóstolták, egyikük a krumplis-spenótosat külön megdícsérte.
Szalonnás krumplis-spenótos pizza

2016. január 20., szerda

Lekváros mézes szelet

Lekváros mézes szelet
Ez a süti ismét a gyorsan valami egészségeset mottóval készült.
Hozzávalók.
30 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 deci méz
10 evőkanál házi baracklekvár
Tölteni.
3-4 deci sűrű szilvalekvár
Tetejére.
10 deka étcsoki

A lisztbe szárazon belekevertem a szódabikarbónát meg a mézecskalács fűszerkeveréket.
A mézet gőz fölött megolvasztottam és hozzákevertem a baracklekvárt, ezután fakanállal gyorsan beledolgoztam a lisztes keveréket. Hogy kicsit lágyabb legyen az állaga, még egy kevés ásványvizet(kb.fél decit) hozzákevertem (csak hogy szépen el lehessen egyengetni a tepsiben).
Sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsibe öntöttem a masszát, majd a hideg sütőbe tettem és 180 fokra beállítva bekapcsoltam a sütőt, kb. félóra alatt sült meg, tűpróbát végeztem.
A kihűtött tésztát két lapba vágtam és megkentem szilvalekvárral.
A tetejére olvasztott csokit kentem(70 %-osat). De nem volt elég étcsokim, csak fél tábla, ezért még szórtam rá egy kis csokidarát. Egy éjszakát hűvös helyen tartottam, csak másnap szeleteltem.
Dulminánál találtam a receptet. Az enyém töményebb állagú lett mint az övé, de ő nem tönköly liszttel csinálta. Nagyon elégedett vagyok ezzel a sütivel, köszönöm Dulminának a receptet!



2016. január 18., hétfő

Liszt nélküli túrós, zabpelyhes sütemény

Liszt nélküli túrós, zabpelyhes sütemény
Ilyenkor télen nincs annyi tennivaló, tehát többet tartózkodunk a lakásban, és többet nassolunk. Ezért igyekszem egészségesebb recepteket keresni.
Bertáné Klára facebookos bejegyzése volt ez a gyors, egyszerű süti.
Liszt nélküli túrós, zabpelyhes sütemény:
3 db közepes tojás
5 dkg barna cukor / nem csak barna színű! /
25 dkg túró
100 g natur görög joghurt
100 g zabpehyely / apró szemű /  
 40 g tejszínes pudingpor -- 1 cs. / kukorica keményítő /
1 tk sütőpor
1 ek sárgabaracklekvár
A tojásokat a cukorral jó alaposan kikevertem, hogy habos, levegős legyen. / úgyis összeesik /

Hozzáadtam a többi összetevőt. 

Egy 24 cm átmérőjű kerek szilikon tortaformát 1 mk olajjal kikentem és beleöntöttem a masszát-
170°C-os sütőben 20 perc alatt megsütöttem.

Minimális változtatással készítettem el. Joghurt helyett tejfölt használtam, a pudingpor vanília ízű gluténmentes,, baracklekvár helyett pedig 3 evőkanál almapépet tettem, ami kicsit darabos volt(befőzőautomatával készített almalé mellékterméke).
Nekem nagyobb volt a szilikonos piteformám - 28 cm átmérőjű - így elég lapos lett, főleg, hogy sülés után kicsit össze is esik. De az élvezeti értékén ez mit sem változtat. Nagyon finom, kellemesen édeskés, nem hízlaló, a férjem (aki most fogyókúrázik), nyugodtan rájárhat, nem hízlal.  :)

Köszönöm Klárának a receptet! :)

2016. január 14., csütörtök

Krumplispite

Krumplispite
Egy facebookos gasztro  csoportban  a "gyorskaják"-ról beszélgettünk. Egyik tagunk,Hegedüs Anna írta: Krumplispite
 "Nagyon egyszerű.  Kizsírozott tepsibe, vékony karikára vágott krumpli, rá sós palacsintatészta (tej, tojás, liszt,só). Lehet bele tenni borsot, zöldfűszert pl. snidling, de ez abszolút opciós, és ízlés dolga.Fogyasztható önmagàban, leves mellé, vagy fokhagymás tejföllel..."
Na én is épp így csináltam nem mértem semmit, de 10 szem kisméretű krumplit kb. 3 mm-es karikákra vágtam  fel, nagyjából fél kiló lett.
A palacsintatésztához valókat se mértem, de 2 tojáshoz hozzávetőleg 20 deka liszt, 4 deci tej az arány. 
Én a tepsit a zsírozás után kicsit meghintettem zsemlemorzsával, és a rárakott krumplikarikákat is enyhén megsóztam. A tepsi mérete 20x30-as, sütés nálam 200 fokon 35-40 perc. Miután kivettem, azonnal lekentem fokhagymás tejföllel - egy kispohár tejfölbe belekevert 2 gerezd szétnyomott fokhagyma. Langyosra hűtve a tepsiben metéltem kockákra. Jó laktató, főleg mi leves után ettük második fogásnak. Nagyon finom, és mivel gyorsan elkészül, biztos hogy többször fogom készíteni!
Köszönöm a receptet Hegedűs anna! :)
Így készült:


2016. január 11., hétfő

Zebracsíkos kalács

Zebracsíkos kalács
A zebrakalács készítése sokkal egyszerűbb, mint első ránézésre látszik. Kicsit keményebb kelttésztát kell készíteni, felébe kakaót gyúrni, majd kinyújtva egymásra rétegezni a fehér és barna lapokat, így lesz csíkos.
Hozzávalók.
60 deka liszt
2 deci natúr joghurt
1 deci tej
1 tojás
10 deka cukor(bnádcukrot használtam)
egy csipet só
1 csitrom lereszelt héja
1 zacskó vaníliás cukor
5 deka olvasztott vaj
2,5 deka friss élesztő
Kakaós tésztához.
3 evőkanál natúr kakaópor
4 evőkanál víz
Tetejére.
1 tojás sárgája
A kelttésztát a hozzávalókból a szokásos módon elkészítjük. Én a kenyérsütő tartályába tettem a hozzávalókat a megfelelő sorrendben - először a folyékony összetevőket, arra a lisztet, aminek a tetejére morzsoltam az élesztőt. A dagasztás -kelesztés programot kapcsoltam be, az olvasztrott vajat a sípszó alkalmával adtam hozzá. Ezután még egy kicsit hagytam a gépben (kb. negyed órát), de most nem a gépben kelesztettem, mert a kakaót bele kellett dolgozni a fele tésztába. A vízzel elkevert kakaót addig gyúrtam a fehér tésztába, amíg egynemű barnává vált. ezután mindkét tésztagömböt letakarva 1 órát meleg helyen kelesztettem.
a megkelt tésztát téglalap alakúra  kinyújtottam, jó vékonyra, téglalap alakúra. . A fehéret kétszer akkorára, mint a barnát. a barna tésztalapot ráhelyeztem a fehérre, és a barna lap széle mellett elvágtam, a levágott fehér tésztát ráhelyeztem a kakaós lap tetejére - fehér-barna-fehér - így rétegeződtek a tésztalapok. Most együtt kinyújtottam amennyire bírtam, majd hosszában középen elvágtam, és egyiket a másikra helyeztem. Ismét kinyújtottam, félbevágtam és megismételtem az előző folyamatot. Mikor már szépen látszott a csíkozódás, akkor az utolsó nyújtás után hosszában 3 egyforma csíkra vágtam a tésztát. Kezemmel kicsit megsodortam minden csíkot, majd hármas fonással összefontam. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe tettem a kalácsot, és letakarva duplájára kelesztettem. Mikor megkelt, egy tojássárgáját kevés vízzel elkevertem, amivel lekentem. 
eddigre már előmelegítettem a sütőt 180 fokosra, és kb. 45 perc alatt megsütöttem. Mivel a teteje elég hamar pirul, 20 perc után fehér papírral letakartam. Miután megsült, én egy kevés mézzel is átkentem a külsejét, de ez elhagyható, nincs a receptben.
A készítésről nem csináltam fázisfotókat, de a lelőhelyén Ildikó oldalán megnézhető. Köszönöm Ildikónak a receptet, nagy sikerem volt vele, mert amilyen mutatós, olyan finom is!
Zebracsíkos kalács

2016. január 9., szombat

Sütőtökös gyümölcskenyér

Sütőtökös gyümölcskenyér
Az ízetlen sülttökkel ízletes, finom gyümölcskenyeret sütöttem.
Hozzávalók:
  •  180 gr liszt 
  • 1 evőkanál sütőpor 
  • 125 g barna nádcukor 
  • 3 tojás 
  • 40 g  étolaj (napraforgó)
  • 250 gramm főtt sütőtököt hús 
  • 100 gramm szárított gojibogyó 
  •  60 gramm darált dió                                                               Kimértem a hozzávalókat.  A lisztet, darált diót meg a sütőport szárazon összekevertem.A gojibogyókat kicsit leáztattam meleg vízbe, majd kinyomkodtam és belehencsergettem lisztbe, hogy ne üljön le a sütemény aljára. A tojásokat a cukorral felhabosítottam, belekevertem a pürésített sülttököt, utána az olajat, végül pedig a lisztes keveréket. A legutolsó mozzanatként belekevertem a gojibokat és máris öntöttem a masszát a fagyos vajjal kikent, liszttel meghintett őzgerinc formába. azonnal tettem a sütőbe, ami már 180 fokra előmelegedett. Ötven percig sütöttem, félidőben letakartam a tetejét fehér papírral. Miután kivettem, langyosra hűtve szeleteltem.
  • Sütés előtt, után és szeletelve

Az ITT talált receptet módosítottam. Az eredeti recept főtt sütőtökkel van, de szerintem így is nagyon finom volt. És valószínűleg sárgarépával is ki fogom próbálni - na, akkor tényleg főzni fogom a répát. :)

2016. január 6., szerda

Sütőtök kuglóf

Sütőtök kuglóf
Szeretjük a sülttököt, ezért a minap egy hatalmasat megsütöttem. Aztán szomorúan megállapítottuk, hogy még ilyen ízetlen sülttököt nem ettünk. Hogy ne vesszen kárba, sütöttem vele.
Ildikónál találtam egy szimpatikus receptet. Nem éppen olyat készítettem, de hasonlót.

Hozzávalók:
50 deka liszt
25 deka sülttök püré
2 deci tej
2 tojássárgája
10 deka porcukor
csipet só
10 deka vaj
5 deka élesztő

Kenyérsütőgépbe raktam a hozzávalókat: alulra a tejet, tojássárgákat, cukrot,sót, a villával összetört sülttököt, rá a lisztet, annak a tetejére rámorzsoltam az élesztőt és dagasztás-kelesztés programra állítottam be. A sípszó után az olvasztott vajat beleöntöttem. Időnként azért ránéztem a tésztára, és mivel nagyon lágynak találtam(a sülttök ereszt valamennyi levet), ezért még 10 dekányi lisztet hozzáadtam. Amikor kivettem a gépből a megkelt tészta felét a legnagyobb méretű kuglófsütőmbe tettem, amit előtte kivajaztam-liszteztem. Ekkor kicsit megszórtam kakaós cukorral(3 teáskanálnyi), ami már be volt keverve és a palacsintasütéskor megmaradt. Erre újabb réteg tésztát igazítottam, újabb cukros kakaó, felülre pedig tészta. Letakarva 20 percig pihent, míg a sütőt előmelegítettem 160 fokosra, ahol 40 perc alatt megsütöttem. a sütőformából kifordítva hagytam kihűlni, s amikor csak langyos volt már, porcukorral meghintettem. Egy éjszakát hagytam állni felvágás előtt (este sütöttem).
Egészben

Ma ez volt a reggelim. Jól behintettem porcukorral, mert a tészta éppencsak édeskés volt. Tea mellé nagyon finom volt!
Köszönöm Ildinek az ötletet, ilyet máskor is sütök!

2016. január 3., vasárnap

Villámgyors almás leveles tésztából

Gyors almás leveles tésztából
Még mindig van az ünnepekre sütött süteményekből, nem is kellett volna ma sütni.
Hogy mégis legyen vasárnap valami friss sütemény, volt itthon egy csomag leveles tésztám (Aldis), tölteléknek akár túró, alma, vagy bármi megteszi. Nekem a befőzőautomata lékészítője után fennmaradó gyümölcspép bármikor rendelkezésemre áll. Most egy alma-birsalma vegyes pépet használtam fel(nem egészen 1 üveggel, és áztatott mazsolát is tettem bele) és a több helyen látott fonás tecnika szerint szerint készítettem.
Vagyis a már eleve téglalap alakúra nyújtott tészta közepébe hosszanti irányba beletettem a tölteléket, aztán a két szélét ferdén kb. másfél centis csíkokra bevagdostam , aztán a csíkokat áthajtogattam egymáson. Felvert tojással megkentem a kész kalácsot, és máris sütöttem 200 fokosra előmelegített sütőben szép pirosra(kb.25 perc alatt lett kész).
Néhány mozzanat a készítésről
A tepsiben langyosra hűtöttem, aztán porcukorral megszórtam, s felszeletelve tálaltam.
Ez annyira egyszerű és gyorsan elkészíthető, hogy a gyakorlatlan háziasszonyok is bátran nekiállhatnak. Egy rúdhoz 3-4 almából a szokásos módon készített töltelékkel, vagy bármilyen befőtt gyümölccsel tölhető az édes ízben készített rúd.
Túróval akár édes, akár sós ízben készíthető.

2016. január 2., szombat

Panettone - olasz gyümölcskenyér

Panettone
Ezt az eredeti olasz panettonét rokonoktól kaptuk karácsonyi ajándékba. Megmutatom és néhány szóban jellemzem, aztán majd alkalom adtán én is megpróbálom megsütni.
Panettone - az olasz pane szó az alapja, ami kenyeret jelent. A panettone talán édes kenyeret, vagy gyümölcskenyeret. Származását tekintve Milánó az őshazája.
Ez egy hengeres formájú, kb. 15 centi magas, kb. 1 kiló súlyú kalács. Formáját tekintve a mi kuglófunkhoz hasonlítható. búzalisztből, vajból, tejjel, sok tojássárgájával készül, ettől a kalács szerkezete nehezebb mint a kelt kalácsoké Mazsolát, kandírozott citrusféléket, aszalt gyümölcsöket, csokoládét, stb tesznek bele ebbe az élesztős(eredetileg kovászos), de nem simán kelesztett, hanem "érlelt"tésztába. 
A sütőedény se mindegy, agyagedényben kell sütni, vagy kerámia kuglófsütőben, esetleg mázas virágcserépben.  A kalács tetejét kereszt formában bemetszeni.
Aztán a minőség a sütésen is múlik. Régen szakaszosan sütötték. A szakaszok sütése különböző hőmérsékleten történt, de még a szakaszok közt több órás pihenőidőt is tartottak...
Na, ez elég bonyolutnak tünik. Nem tudom, ma hogyan sütik. Az olasz háziasszonyok nem otthon sütik, hanem pékségekben készítik és kereskedelmi forgalmazásban szerzik be.Az olaszoknak a panettone olyan, mint nekünk a bejgli karácsonykor. Minden asztalon "kötelező".
Panettone belseje
Reggelire citromos teával
Kedves volt a rokonoktól, hogy hoztak nekünk ilyen finom kalácsot. Ha majd egyszer megsütöm, arról is beszámolok. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...