Összes oldalmegjelenítés

2016. december 23., péntek

Vaníliás gesztenyetorta sütés nélkül


Vaníliás gesztenyetorta

Hankka
 blogján vaníliás gesztenyés szeletként szerepel ez a desszert, amit én kis módosítással tortának készítettem el. 
Most az én változatomat írom le, a linkre kattintva megnézhető Hankka receptje.
Alap hozzávalói:
25 deka háztartási keksz
30 deka gesztenyemassza
5 deka sárgabarack lekvár
másfél deci tej
1 kupica rum

Krém hozzávalói:
2 zacskó vaníliás pudingpor
6 deci tej
25 deka cukor
25 deka vaj

Gesztenyegolyók:
20 deka gesztenyemassza

Tetejére:
6 deci habtejszín
1 tasak zselatin fix (20 gramm)
10 deka porcukor

Először a krémet készítettem el. Egy lábosba öntöttem a puding hozzávalóit, majd kézi habverővel kevergetve sűrű krémmé főztem. Időnként megkevergetve (hogy ne bőrösödjön meg) kihűtöttem.
Miután kihűlt, kanalanként hozzáadagoltam a szobahőmérsékletű lágy vajhoz, és símára kevertem.
Míg hűlt a puding, addig elkészítettem a torta alapját.

A kekszet nylon zacskóba tettem, majd nyújtófával darabosra összetörtem. Ezután elkevertem az áttört gesztenyepürével, lekvárral, tejjel és a rummal.
Egy 23 centi átmérőjű szögletes kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, és belenyomkodtam a kekszes masszát. Erre rákentem a vaníliás krémet. A 20 deka gesztenyemasszából apró golyókat formáltam, és belenyomkodtam a krémbe.
Gesztenyegolyókat nyomkodtam a krémbe
A hideg tejszínt (Meggle) nagy fordulaton gépi habverővel kicsit magában felvertem, aztán apránként beleadagoltam a zselatin fixet, közben a gép folyamatrosan dolgozott. Már majdnem jó volt a hab állaga, amikor apránként beleszórtam a porcukrot is. Én kb. 10 dekát tettem bele, de egyéni ízléstől függ a cukor mennyisége - kóstolgatni kell.
A kemény tejszínhabot a vaníliakrém tetejére tesszük. Szebb lett volna, ha nyomózsákból csúcsos formákat alakítok, de mi több mint 100 kilómétert utaztattuk ezt a tortát, így biztosabb volt, hogy szállításnál nem törik össze a hab. Elsímítottam a tetejét, és egy tortafésűvel kicsit meghúzgáltam.
Éjszakára lefóliáztam és hűtőbe tettem, majd reggel így szállítottuk a fiatalabb fiamékhoz. A tortakeretet ott vettem le róla - hajszárítóval körbe fújtuk forró levegővel a tortakarimát, így könnyebben lejött. Három csokifenyő adja a karácsonyi díszítést. A " gyerekeknek" nagyon tetszett.
Főleg tetején a "hóbuckák" között a három fenyő...

Remélem, hogy finom lesz. Majd küldenek róla megvágva is fotókat.
Hankkának nagyon köszönöm a receptet! :)

2 megjegyzés:

  1. Szeretetteljes, áldott Karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Okki! Ugyanezt kívánom én is nektek! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...