Összes oldalmegjelenítés

2016. december 25., vasárnap

Citromkrémes Napsugár szelet

Citromkrémes Napsugár szelet

A  
ketkes.com oldalon tetszett meg ez a recept. De ezzel az oldallal úgy vagyok, hogy nemigen hiszek nekik, mert isten tudja honnan szedik össze a receptjeiket szép képekkel együtt, és mikor az ember elkészíti, kiderül, hogy nem jó a recept(gépi fordítás), meg se közelíti az elkészült "mű" a képen látható kívánatos süteményt. Most is éltem a gyanúperrel, hátha becsapódok, de a kíváncsiság erősebb volt, így elhatároztam, hogy márpedig a Citromkrémes Napsugár szeletet elkészítem, hiszen olyan egyszerűnek tűnik, és nagyon gusztusos. Be is vásároltam hozzá - őrölt mandulát, citromot, étkezési keményítőt - hanem citromaromát egyik boltban se kaptam. Akkor ismét gyanús lett, hátha valami nem okés a recepttel, ezért kép alapján megkerestem az eredeti receptet. És láss csodát! - megtaláltam!

Simone  Georgescu román bloggerina receptje, a kétkes az ő képeit használja, de recept hozzávalói, meg a leírás már nem mindenben stimmel, nála mascarpone krémes citromtorta .
Mascarpone sajtkrémem épp nem volt itthon, ezért úgy döntöttem, mégis inkább megpróbálom a ketkes féle változatot.
Tészta hozzávalói:
5 tojásfehérje (a tojások sárgája egyáltalán nem kell ebbe a sütibe)
10 deka cukor
10 deka darált mandula
1 teáskanál reszelt citromhéj
3 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
Krém hozzávalói:
fél liter tej
6 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
1 evőkanál étkezési keményítő
20 deka vaj
citromaroma
Tetejére:
3,5 deci habtejszín
2 tasak habfixáló
1 teáskanál reszelt narancshéj
citromaroma
A darált mandulát a liszttel, reszelt citromhéjjal szárazon összekevertem - a sütőport kifelejtettem belőle.
A  tojások fehérjét a cukrot fokozatosan hozzáadva kemény habbá vertem (én csipet sót is tettem bele), majd lassan beleöntöttem a citromlét, addig verve, míg teljesen felvette a hab. A lisztes keveréket óvatosan fakanállal elegyítettem a habhoz. Egy 23x23 centis kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, beleöntöttem a masszát, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem. Az utolsó 5 percre letakartam a tetejét, tűpróbát végeztem. Rácson hűtöttem ki.
A krémhez a cukrot 3 deci tejjel tűzre tettem, kevergettem, míg elolvadt a cukor. Szárazon összekevertem a  lisztet a keményítővel, majd a  maradék 2 deci tejjel csomómentesre kevertem. Hozzáöntöttem a felforrt cukros tejhez, és sűrűre főztem. Hogy sárga színe legyen, 1 mokkáskanál kurkumaport kevertem bele, ami az ízén nem ront. Hagytam kihűlni.
Mivel nem kaptam citromaromát, 1 késhegynyi citromsavat fél citrom levében feloldottam. A szobahőmérsékletű lágy vajat ezzel kikevertem, és kanalanként hozzádolgoztam a kihűlt pudinghoz. Kóstolgattam, és még tettem hozzá, amíg ízlésemnek megfelelően savanykás lett.
Jól felhabosítottam, a kihűlt piskótát visszatettem a kapcsos tortaformába és rátettem a krémet.
A tetejére én 2 zacskó, tehát fél liter Oké habtejszínt magas fordulaton kicsit felvertem, majd apránként szórtam bele 1 zacskó zselatin fixet. Utoljára kevertem bele kanalanként a porcukrot, kb. 10 dekát - nem mértem, kóstolgattam. És a krémbe is kellett volna citromaromát tenni, de citromlével kikavart citromsavat nem mertem, mert féltem, hogy összekapja a habot.
A tejszínhabot a krém tetejére kentem, villával csíkokat húzgáltam rá, és  hűtőszekrénybe került.
Néhány fázis a készítésről
Csak tálaláskor metéltem fel. A tejszínhab állaga kissé lágy volt - de ez nem újdonság, máskor is elég nehezen tudom keményre felverni. De azért elég formás szeleteket sikerült vágni. Minden szeletre egy csokifenyő került, hogy stílusosak legyünk az ünnephez.

Finom volt, a kellemesen savanykás íz érzett a piskótán is, a krémen is, és legközelebbre szerzek be citromaromát és a tejszínhabba is teszek.

Minden kedves olvasómnak békés, meghitt ünnepet kívánok szeretettel!




9 megjegyzés:

  1. Nevéhez híven néz ki- napsugaras! Amit arról a bizonyos weboldalról írsz, azt én is tapasztaltam, ráadásul idegen tollakkal ékeskedő oldal, forrás megjelölés felejtős :) Tetszenek a tovább fejlesztéseid, a süti javára! Boldog Karácsonyt, Marikám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vicuska! Köszönöm a véleményedet.
      Én is békés, boldog ünnepet kívánok, sok pihenéssel! :)

      Törlés
  2. De szép szeletek, ez nagyon finom lehet!
    És köszönöm a sok szép nálam írt megjegyzésedet :-)

    VálaszTörlés
  3. Kicsit megkésve, de áldott, szép ünnepet nektek is kedves Marisz! 😘

    VálaszTörlés
  4. És köszönöm a megjegyzéseid, nagyon jól estek! Képzeld, én valamiert nem tudok otthon megjegyzést írni, de most anyukám gépen sikerült...

    VálaszTörlés
  5. A megjegyzéseimet most egyidőben írtam, mert "más" elfoglaltság miatt nem volt időm blogokat nézegetni. Talán most be tudom pótolni. :)
    Talán csak elállítottál valamit a gépeden, hogy nem tudsz kommentelni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megpóbálok utána nézni, de bosszant... :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...