Összes oldalmegjelenítés

2016. november 22., kedd

Mákos zserebó

Mákos zserbó

Hozzávalók:
380 gramm liszt
150 gramm zsír(mangalica)
1 egész tojás + egynek a sárgája
50 gramm cukor
1 deci tej
10 gramm élesztő
1 csipet só
1 csipet sütőpor
Töltelék:
160 gramm mák
160 gramm cukor
1 üveg házi szilvalekvár
Tetejére:
50 gramm vaj
100 gramm cukor
2 evőkanál natúr kakaópor
2 evőkanál víz

A tésztához az élesztőt cukros langyos tejben feldobattam. A lisztet elmorzsoltam a zsírral (mangalica zsírt használtam), majd a többi hozzávalóval meggyúrtam a tésztát.
a mákot a cukorral ledaráltam, én egy citrom héját is belereszeltem, de ez opcionális.
A nagy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral. Egy másik sütőpapírból kivágtam egy 28x32 centis téglalapot. A tésztát három egyenlő részre elosztottam, és az első gombócot a kivágott sütőpapíron kinyújtottam. Nyújtáshoz szükség szerint liszteztem. A kinyújtott tészta akkora legyen, mint a kivágott sütőpapír, mert ezzel felemelve bele tudtam fordítani a nagy gáztepsibe úgy, hogy minden oldalról maradt ki kis hely, hogy a tészta tudjon növekedni.
A tepsibe helyezett tésztalapot félujjnyi vastagon megkentem szilvalekvárral, majd rászórtam a cukros mák felét. Erre borítottam a második kinyújtott tésztalapot, amit az iménti módon lekvároztam és mákoztam. Végül a harmadik tésztalapot kicsit nagyobbra nyújtottam, mint a kivágott sütőpapír, ezzel beborítottam úgy, hogy körben ráhajtottam a széleire is. 
Letakarva a langyos konyhában kelesztettem 1 órát, majd 180 fokra előmelegített sütőben jó fél óra alatt szép pirosra megsütöttem. Hagytam kihűlni.
A máz  hozzávalóit lábosban kis lángon állandó keverés mellett összeolvasztottam, majd bevontam vele a sütemény tetejét. Hideg helyen tartottam tálalásig.
Szeletelése forró vízbe mártott késsel történjen.
Felirat hozzáadása

A receptet Barbitól hoztam, nagyon megköszönöm neki! Nagy siker volt - a menyem nagymamájának vittem Erzsébet napra. Nagyon finomnak találta a nagymama.

4 megjegyzés:

  1. Milyen rég megakarok sütni én is a mákos zserbót. Köszi, hogy eszembe juttattad! :) Elkészítem az adventi időszakban. Szép napot! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Okki! Biztos vagyok benne, hogy nálatok is "bejön"! :)

      Törlés
  2. A zserbó kedvencünk, biztos ez is az lenne, mert a mákot is szeretjük :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, egy próbát megér! Nálunk az idén kevés dió termett, egyik oka ez volt, hogy kipróbáltam, de nagyon bevált, úgyhogy lesz még többször. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...