Összes oldalmegjelenítés

2016. november 28., hétfő

Gesztenyekocka tükörglazúrral

 Gesztenyekocka tükörglazúrral

 Az ősz, tél a gesztenyés édességek fő időszaka. Nálunk mindenki szereti. Most egy sütés nélküli  finomságot készítettem.

 Hozzávalók:(22x 22 centis tepsihez)

 Kakaós réteg (sütemény alja):
 25 deka darált háztartási keksz
12,5 deka vaj
12,5 deka porcukor
2 deka kakaópor
2 evőkanál rum
1 deci tej

Gesztenyés réteg:
50 deka gesztenymassza (mirelit)
10 deka darált háztartási keksz
3 deka porcukor
10 deka vaj.
2 evőkanál rumaroma
Tükörglazúrhoz:
1,2 dl víz
15 deka porcukor
5 deka natúr kakaópor
1 deci tejszín
7 gr porzselatin 
30 ml víz

Az elkészítést érdemes a glazúrral kezdeni. A 30 ml vízbe beáztatjuk a zselatint. A porcukrot, kakaóport, tejszínt és a többi vizet egy kislábosban összekeverjük, és tűzre tesszük. Forrás után kislángra vesszük, és még 4-5 percig lassan főzzük, épp csak gyöngyözzön. Időnként megkeverjük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk (8-10 perc). A leáztatott zselatint forrásig hevítjük (én mikróban), és beleöntjük a csokis elegybe, jól elkeverjük, és átszűrjük. Ezzel kész is.Időnként bele-bele keverünk, hogy ne bőrösödjön be a teteje, 

A kakaós réteghez a vajat felolvasztjuk, majd hozzá adjuk egymás után a többi összetevőt, és kézzel összegyúrjuk. A tej mennyiségével szabályozhatjuk a massza képlékenységét.
Egy kis tepsit kibélelünk folpackkal, és az aljára belenyomkodjuk a masszát, a süteményünk alapját.

A gesztenyekrémhez a gesztemasszát félig fagyos állapotban sajtreszelőn lereszeljük, utána tesszük hozzá a többi hozzávalót - a vajat felolvasztva. Fakanállal alaposan elkeverjük, egyneműre. Ezt rátesszük a kekszalapra a tepsibe, tetejét elsímítjuk. 
Mostanra a glazúr megfelelő hőmérsékletűre hűlt, tehát mehet rá a sütemény tetejére. Ha szükséges késsel elsímázzuk, és néhány órára hűtőbe tesszük felmetélés előtt.

A felvágása forró, száraz késsel történjen. Mivel ez elég tömény édesség, kis , 2-3 centis kockákra metéljük fel.
A recept Citromhab blogján volt található, nagyon hálás vagyok érte neki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...