Összes oldalmegjelenítés

2016. november 14., hétfő

Diabetikus mákos szilvalekváros pitetorta

Diabetikus mákos szilvalekváros pitetorta
Bár tudom, hogy a szilva fogyasztása nem ajánlott cukorbetegek számára, a mi szilvánk és a belőle főzött (cukor nélküli) lekvár olyan kevés cukrot tartalmazott - magyarul annyira savanyú volt - hogy mertem belőle nyírfacukorral diabetikus tortát készíteni.
          Hozzávalók:
  • 1 nagy tojás
  • 80 gramm nyírfacukor
  • 0,75 deci tej
  • 80 gramm darált mák
  • 50 gramm rizsliszt
  • 50 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • reszelt citromhéj
  • Tetejére:
  • 6 evőkanál házi szilvalekvár
  • 10 fél mirelit szilva
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 2 deka vaj
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • A nyírfacukrot összekevertem a mákkal, és együtt ledaráltam, majd hozzámértem a liszteket, valamint belekevertem a sütőport és reszelt citromhéjat.
  • A tojást a tejet apránként hozzáöntve felhabosítottam, ezután belekevertem a lisztes elegyet.
  • Egy 20 centi átmérőjű szilikon sütőformába öntöttem a masszát, és 160 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem. Tűpróbát végeztem!
  • Miután kivettem a sütőből, kicsit vártam, aztrán óvatosan kiborítottam a formából, de mindjárt vissza is fordítottam egy sütőpapírra. Azon forrón rákentem a tetejére a szilvalekvárt, és fűtetlen helyiségbe tettem egy éjszakára.
  • "Díszítéshez" 10-12 fél mirelit szilvát serpenyőben  a vajon kicsit megpároltam, rászórtam a fahéjjal összekevert nyírfacukrot, egyet összerottyantottam és hagytam kihűlni.
  • Szűrőn átpasszíroztam, a szirupot pedig a torta tetejére öntöttem.
  • A díszítés végső fázisai
  • A férjem cukorbeteg barátjának sütöttem ezt a tortát.
  • A receptet Itt találtam, ezt alakítottam diabetikus receptté.
  • A torta tetszést aratott - egyáltalán nem volt túl édes, hanem kellemesen savanyú.
  • Egy szelet
    Horváth Ilona szakácskönyvében "Máklepény" az eredeti recept.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...