Összes oldalmegjelenítés

2016. október 21., péntek

Halva szelet a 31.Blogkóstolóra

Halva szelet
A mostani Blogkóstoló játék házigazdája  Serpenyővirtuóz (Görbe Pál). A játékra önként jelentkező gasztrobloggereket sorsolással a házigazda "párosít", így egymás blogjáról kell sütni-főzni. Nekem most Andi lett a párom, aki a Xsara konyha blog írója. Andi vegyes blogot ír - főtt sült ételek, kalácsok, sütemények - nem ismeretlen előttem a blogja, és ő is sütött már tőlem blogjátékra.
Én azért főleg a desszerteket tanulmányoztam, és a játék kezdetekor mindjárt ki is jelöltem egy sütés nélküli sütit, amit aztán hamarosan lecseréltem egy másikra, amit aztán hamarosan...:D Minél több receptjét olvastam el, annál több választottam lett, de mivel nem süthetem végig az egész "kínálatot", kiválasztottam a Halva szeletet. Mivel csak hallomásból ismertem eddig, annyit tudtam róla, hogy valami keleti édesség, igyekeztem más oldalakon is tanulmányozni.
A Wikipedia szerint a halva egy édesség, ami Indiából és Közép-Ázsiából ered. Ismert még Délnyugat-Ázsiában, Kelet- és Dél-Európában. Népszerű a Közel-Keleten és a Balkánon, de ismert a volt Szovjetunió egyes területein is. Ez az édesség rokonságban van a fehér nugáttal.
A lengyelek chałwa-nak mondják. A törökök helva-nak nevezik. Bulgáriában és Oroszországban chalwa-ként ismerik,nálunk HALVA.
És meglepetésemre, az összes elolvasott halva recept csak főzött és dermesztett édesség, ezzel szemben Andi meg is sütötte.
Anditól kóstolok, tehát én is megsütöttem.

Hozzávalók:
60gr szezámmag
30gr fehércsokoládé
20gr étcsokoládé
75gr nádcukor
200gr liszt átszitálva
1/4 tk só
1 tojás
120gr hideg vaj

Elkészítés:
A csokoládékatt összeaprítottam és a többi hozzávalókkal együtt gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Fóliába csomagolva fél órát a hűtőben pihentettem.
A kész tésztát vékonyra(3 mm) nyújtottam két szilikonos sütőpapír között. Elég nehéz művelet, mert nagyon ragadós a massza. A sütőpapírral együtt átemeltem egy tepsi hátuljára, és a tepsiben felszeleteltem, majd 180°-on előmelegített sütőben 14 percig sütöttem.
Tészta összeállítás 1., nyersen 2., kisülve 3.
Még langyosan megkóstoltuk - finom! Remélem, Andi nem haragszik meg, hogy én szószerint vettem, hogy "szelet". Köszönöm neki a receptet, Serpenyővirtuóznak pedig a játék lehetőségét! :)


6 megjegyzés:

  1. Nálunk is ismert édesség a halva, gyerekkoromban az egyik legolcsóbb és legkiadósabb finomság volt, rengetdgszer vettünk, most mintha kicsit drágább lenne, szerintem azért, mert megszüntek az olajprések, mert itt nálunk ha jól tudom napraforgómagból is készítettek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kati! Majd sütök más hozzávalókból is, ez még az első alkalom volt, és nagyon jól sikerült.

      Törlés
  2. Megkérlek írd meg a címed az email címemre, makacska82@yahoo.ca, és szívesen küldök neked egy darabot kóstolóba :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám! Ne fáradj! Majd sütök még többfélét, ha pedig alkalmam lesz rá, megkóstolom a boltit is. Köszönöm a jóindulatodat! :)

      Törlés
  3. Igazán bátor választás volt, bírom, hogy mindog kisérletezgetsz, új ízeket keresel! Én is megkóstolnám.. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! Mindig kísérletezgetek, de amint látod, már nem mindig tortát választok, formatortát meg nem is sütöttem az idén. Nekünk nagyon bejött, igaz hogy ilyenkor "télidőben" többet nasizunk.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...