Összes oldalmegjelenítés

2016. október 25., kedd

Feketeerdő tál desszert

Feketeerdő desszert tálban
A készítés menetét már leírtam a  Feketeerdő-szerű tálas desszert  című bejegyzésben. Ez a mostani abban különbözik, hogy teljesen a feketeerdő torta összetevőiből készült. Kakaós piskóta kockák, tejszínes csokikrém, vaníliakrém és rumos meggy egy edégyben egymásra rétegezve, tetején édes tejszínhabbal, csokiforgáccsal díszítve.
Piskóta hozzávalói:
6 tojás
15 deka porcukor
12 deka rétesliszt
3 deka natúr kakaópor
1 zacskó sütőpor
fél deci étolaj
A lisztet, kakaóport és a sütőport szárazon összekevertem. A tojásokat egy tálba ütöttem, hozzáadtam a porcukrot és kemény habosra kevertem. (Fel lehet így is verni, kicsit talán tovább tart.) Hozzáöntöttem az étolajat, majd a lisztes elegyet apránként, többszörre, a  gépi habverő legkisebb fokozatával kevertem hozzá. A nagy gáztepsibe öntöttem a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem (kb. 20 perc). Miután kihűlt, felvagdostam 2 centis kockákra.
Közben elkészítettem a krémeket.
Csokikrém:
10 deka étcsokoládé
2,5 deci habtejszín
 A tejszínt melegedni tettem, és beletördeltem a tábla étcsokit. Kevergetés közben felforraltam, majd főztem 1-2 percig, hogy sűrűsödjön. Nem muszáj túl sűrűre főzni, mert hűlés közben még sűrűsödik. Félretettem, időnként megkevertem, hogy ne bőrösödjön.
Vaníliakrém:
1 zacskó főzős vaníliapuding
fél liter tej
5 evőkanál kristálycukor
Lábosba öntöttem a tasak pudingport, hozzákevertem a cukrot, és a tejjel felöntve kézi habverővel kevergetve megfőztem a pudingkrémet. Nem kell annyira sűrűre főzni, mintha tortakrémhez főznénk.
Locsolni, megszórni:
1 üveg magozott meggybefőtt
1 kisüveg rumaroma
A meggybefőttet leszűrtem, a levébe beleöntöttem egy kis rumot.Egy nagyobb üvegtál alját kiraktam piskótadarabokkal, és meglocsoltam a rumos meggylével. Rákerült egy réteg csokoládékrém, aztán újra piskóta, arra egy réteg vaníliakrém, megszórtam meggyszemekkel, és így folytattam tovább a rétegezést. Felső rétegnek vaníliaikrémet kentem, erre csokikrémet, és hűtőbe tettem néhány órára, hogy kicsit összeérjen.
Tetejére:
2,5 deci habtejszín
1-2 evőkanál porcukor
csokiforgács vagy csokidara
Tálalás előtt egy zacskó habtejszínt 1 púpozott kanál vaníliás cukorral kemény habbá vertem. Tettem bele egy zacskó  habfixálót.
Így készült
Ráöntöttem a felső rétegre, megszórtam csokiforgáccsal. Még egy születésnapos feliratos táblát kapott, mert a nővérem 74. születésnapjára készítettem. Két nappal az ünnepi ebéd előtt elkészítettem, mert nem voltam itthon néhány napig, így a keresztlányommal küldtem el az ünnepi alkalomra. Nagyon jól összeértek addigra az ízek. Átadáskor gyertya is került rá (ha kapok róla fotót, felteszem. Rendkívül megdicsérték - nagyon örülök neki.

1 megjegyzés:

  1. Te összebeszéltél anyukámmal? :D Ő is ilyet csinált a hétvégét, lehet, hogy pont a te recepted alapján. Nagyon finom volt :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...