Összes oldalmegjelenítés

2016. október 13., csütörtök

Diabetikus sárgabarackos édesburgonya gombóc

Diabetikus sárgabarackos édesburgonya gombóc
Egyik barátnőm 2-es típusú cukorbeteg. Ezeket a gombócokat neki főztem, de persze mi is megkóstoltuk, és finom volt.
A gombóc tésztáját lényegében úgy csináltam, mint a krumplis gombócot, csak édesburgonyából, és ch csökkentett lisztből. Az ötletet a Nosalty-ról hoztam, de persze átvariáltam. Most azt írom le, ahogy én készítettem.
Hozzávalók:
20 deka főtt édesburgonya
6 deka 50 % Ch csökkentett liszt(Diawelness)
6 deka rizsliszt
1 tojás
5 deka kókuszzsír
Töltelék:
Fél sárgabarack minden gombócba(nálam mirelit)
1 evőkanál eritrit
1 deka őrölt fahéj
1 bögrényi zsemlemorzsa(nálam graham)
1 evőkanál eritrit
A meghámozott kockákra vágott édesburgonyát enyhén sós vízben megfőztem. Én most nagyobb mennyiséget főztem, és ebből mértem ki a gombóc tésztájához 20 dekát. Még forrón hozzáadtam a kókuszzsírt és jól elkeverve összetörtem. Miután teljesen kihűlt, beleszitáltam a liszteket, beleütöttem a tojást, és először fakanállal összekevertem, majd kézzel meggyúrtam a gombóctésztát. Mivel ezzel a lisztmennyiséggel nagyon lágy volt, szórtam még bele lisztet annyit, hogy az állaga se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Annyit, hogy  nyújtható állagú legyen a tészta. Pihentettem a tésztát, amíg egy diónyi kókuszzsíron megpirítottam a morzsát, odatettem a gombóc főző vizét, összekevertem a fahéjat az eritrittel.
Ez kb. 20 percet vett igénybe, és lisztezett deszkán ki akartam nyújtani a tésztát. De az állásidő alatt annyira elgyengült, hogy nagyon ragadt, meg szakadt, ezért inkább kanálnyi darabokat téptem belőlel, amit a tenyeremben ellapogattam, közepükbe tettem a fél barackokat, amelyeknek az üregébe mokkáskanálnyi édesített fahéjat tettem, majd összedolgoztam és gombóccá gömbölygettem őket. Mikor felforrt a víz, egy kiskanál sót és egy kanál olajat raktam bele, majd óvatosan egyenként beleeresztettem a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, még 3 percig főztem, majd szűrőkanállal langyos vízbe szedtem őket. Öblítés után lecsorgattam, és a  morzsába forgattam őket. 

Ebből a mennyiségből nekem 12 gombócom lett(elég nagyok, mert nagyok voltak a barackok). Éppen volt darált mákom is, néhányat abba forgattam bele. A mákos nekem jobban ízlett, mint a morzsás. Még annyi megjegyzésem lenne, hogy frissen, melegen nagyon finom volt, mikor már kihűlt, kissé jobban megkeményedett a tésztája, mint a hagyományos krumplis gombócé. A férjem egyébként azt hitte  a sárga színe miatt, hogy kukoricaliszttel készült a tésztája. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...