Összes oldalmegjelenítés

2016. szeptember 2., péntek

Padlizsános húsos pite a SAD. 33. fordulójára

Padlizsános húsos pite

A SAD - Süss! Alkoss! Díszíts! - egy több éve folyó blogjáték, melynek lényege, hogy a játék háziasszonya megjelöl egy témát, amit a játékos kedvű bloggerek megadott határidőre teljesítenek.
A mostani játék háziasszonya Zsuzsi, a Táncoló fakanál blog tulajdonosa, a mostani téma pedig a PITE. Vagyis - édes, sós,gyümölcsös....bármilyen pite elkészítése , posztolása és a szeptembet 15-i határidőre való elküldése a feladat.
Ez alkalomra  is - no meg ebédre, a fejtett bableves után második fogásnak - sütöttem a Padlizsános húsos pitét. A dolog pikantériája, hogy ezzel a pitével ketten is nevezünk a SAD-ra, de amikor megláttam a receptet Ani blogján, rögtön elhatároztam, hogy ezt kipróbálom, mert igen bőséges nálunk az idén a padlizsán termés, és minél változatosabban szeretném felhasználni.
Persze nem "szószerint" vettem át a receptet, a magam képéra formáltam, de az alapokat megtartottam, és köszönöm Aninak, az útmutatásokat is.
Tehát én így csináltam.
Tészta hozzávalói:

25 dkg liszt
15 dkg margarin
1 tojás
1.5 evőkanál víz
1 tk só

Húsos krém hozzávalói:
25 deka darált sertéshús
10 deka apróra vágott vöröshagyma
15 deka apróra vágott padlizsán
3 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors,őrölt kömény
10-15 bazsalikomlevél
5-6 ág kakukkfű
2 ek olívaolaj
1 kispohár natúr joghurt
1 tojás
Feltét:
7 karika padlizsán
7 karika paradicsom
5 deka reszelt sajt

Az alapanyagokból gyorsan összeállítottam a tésztát, és a hűtőbe tettem, amíg a húsos krémet elkészítettem.

A krémhez az olívaolajon kicsit megfuttattam a vöröshagymát, később hozzátettem a padlizsánt és együtt sütöttem, kicsit pirosra. Ekkor belekevertem a darált húst, és fedő alatt összerottyantottam. Beletettem a fokhagymát, a sót, a fűszereket és összepároltam . A zöldfűszeket csak utoljára, egyet kevertem rajta, és már le is vettem a tűzről, hagytam kihűlni. Közben megkóstolgattam, és sót még tettem bele. Miután kihűlt, belekevertem a joghurtot, és a tojást is.
A  sütéshez egy piteformát kibéleltem sütőpapírral, mégpedig úgy, hogy az oldalára is felérjen. Ezen a sütőpapíron nyújtottam kerekre a tésztát, és a papírral megfogva helyeztem a formába. Megszúrkáltam több helyen villával, és 200 fokosra előmelegített sütőbe toltam kb. negyed órára - elősütöttem. Utána elterítettem rajta a tölteléket, a tetejére raktam a padlizsánkarikákat - melyeket előzőleg kissé besóztam, és csorgattam rájuk citromlevet. Ezekre kerültek a paradicsom karikák, majd az egészet meghintettem reszelt sajttal.  A sütőt 220 fokra állítottam, és kb. 40 perc alatt megsütöttem. Félidőben papírral letakartam, hogy az alja is kellően átsűljön.
Néhány mozzanat a készítésről
Nagyon finom volt bár én más tésztával fogom legközelebb sütni, talán olajos kelt tésztával. Finom ez az omlós sós tészta is, de nekem az omlóshoz inkább gyümölcs kívánatos.
Köszönöm a receptet Aninak! Remélem, Zsuzsinak nem jelent problémát, hogy én is olyasmi pitét sütöttem, mint Ani.


4 megjegyzés:

  1. De ennék belőle!!! Póbáld ki az én receptemet- 1 + 1/3 pohár liszt (lehet 50/50 arányban finom liszt és rozsliszt)
    1/3 pohár Olíva olaj
    1/3 pohár sör
    2 csipet só

    Fincsi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! Majd sort kerítek rá- :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Mégegyszer köszönöm a receptet is - amit bár nem követtem teljesen, így is finom lett. Mikor épp csak langyosra hűlt, úgy volt a legfinomabb!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...