Összes oldalmegjelenítés

2016. június 21., kedd

Spenótos-mángoldos túrós kombe (töltött kenyér)

Spenótos-mángoldos túrós kombe

A Zöldspárgás kombe receptje már fenn van a blogon. A tésztája ugyanazon módon készült, csak most másfél adagból, mert sütöttem kettőt. 
Töltelék:
fél kiló félzsíros túró
2 deci tejföl
fél kiló friss spenót-mángold vegyesen
2 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
Kenni:
15 deka vaj
7 evőkanál olívaolaj
Tetejére:
2 felvert tojás
magvak(szezámmag)

Érdemes a töltelékkel kezdeni.
A töltelékhez a  túrót a tejföllel összekevertem.

A spenótot és a mángoldot egy percre lobogó forró sós vízbe dobtam, majd kivéve lecsepegtettem és összemetéltem. A 2 evőkanál olívaolajon megpároltam, hogy elfője a levét, belezúztam a 4 gerezd fokhagymát is.
Enyhén megsóztam, és őrölt fehérborsot is szórtam rá.
A  túrót-tejfölt sóval összekevertem és belevegyítettem a már kihűlt spenót-mángoldot is. Elfelejtettem zöldfűszereket használni, pedig minden szépen nő a kertemben - bazsalikom, kakuukfű,oregánó).

A tészta hozzávalóit a megfelelő sorrendben a kenyérsütő tartályába tettem és dagasztásra kapcsoltam a gépet. Ahogy összeállítottam a tésztát már ki is vettem, nem kell keleszteni. 
Ebből a tésztamennyiségből 6 gombócot formáztam, és az első gombócot kinyújtottam kb 30x35 centis téglalappá. Megkentem a felolvasztott vaj és a hozzáadott olívaolaj keverékével. Ugyanekkorára nyújtottam a második gombócot, amit a megkent tésztalapra ráborítottam, és erre kentem egyenletesen a töltelék felét. a harmadik kinyújtott gombóccal betakartam, és ismét megkentem. Ezután a tészta két hosszanti szélét középre hajtottam, majd a másik oldalról is középre hajtottam a tésztaszéleket. Ez a fele került alulra a sütőpapírral bélelt tepsibe. Kicsit meglapogattam és éles késsel nyolc cikkelyre bevágtam. Nem vágjuk teljesen át, csak hogy kicsit kibuggyanjon a töltelék.
Letakarva egy órát kelesztettem, majd lekenjtem felvert tojással, és fekete és fehér szezámmaggal megszórtam. 
Kétszáz fokra előmelegített sütőben kb. negyven perc alatt sült meg.
A tészta másik felével ugyanígy jártam el, arra már csak fehér szezámmag jutott.
A készítés menetéről ideteszem a zöldspárgás kombéről készült fázisfotókat a jobb érthetőség kedvéért:

Langyosan szeletelve tálaltam. Sikert aratott azok körében is, akik magában a spenótféle zöldnövényeket nem kedvelik.
Spenótos-mángoldos túrós kombe


2 megjegyzés:

  1. De jól néz ki! Első blikkre mákosnak néztem, de így is jöhet... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne is törődj vele Zsuzsi, egyik családtagom pedig kaprosnak gondolta, aztán meglepődött, hogy egész jó így spenótosan, mángoldosan is! :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...