Összes oldalmegjelenítés

2016. június 27., hétfő

Garibaldi keksz

Garibaldi keksz
Dorka unokám katonai táborba ment. Útravalóul valami stílusos süteményt akartam neki sütni, így esett erre a kekszre a választásom.
Giuseppe Garibaldi (1807 - 1882)olasz hazafi és tábornok, az egységes Olaszországért harcoló hadsereg egyik vezére volt. Élete kalandos és érdekes volt, érdemes rákeresni. Népszerű volt már életében is, az emberek szerették, és neve összefonódik a gasztronómiával.
Neveztek el róla szószt, levest, és ezt a finom mazsolás kekszet.

Hozzávalók:
11 dkg porcukor
11 dkg puha vaj
1 tojás sárgája
22 dkg liszt
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola 
A tetejére:
1 tojás fehérje
kritálycukor (nádcukor)

A lágy vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra kevertem, majd hozzáadtam a lisztet és a jól megmosott, kis lisztbe forgatott mazsolát. Gyorsan meggyúrtam a tésztát és fóliába csomagolva hűtőbe tettem.
Két réteg sütőpapír között (kicsit azért lisztezve) kb. 3 mm vastagra kinyújtottam, és linzerkiszúróval különböző formákat vágtam ki. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. a tojásfehérjét enyhén felvertem, megkentem vele a kekszek tetejét, megszórtam nádcukorral és 160 fokos sütőbe tettem. Mivel lassan sült, később 180 fokra emeltem a sütő hőmérsékletét. szép pirosra sütöttem. egyet megfordítottam és mikor láttam, hogy az alja is jó, akkor kivettem.  Rácson hűtöttem ki, majd bedobozoltam, és elvittem a fiamékhoz, hogy legyen a "katonaleánynak" egy kis nassolnivaló. :)
Bedobozolva


Rá a tető
A receptet Kisildi blogján talaáltam, köszönöm neki! :)
Ildikó megjegyzése, hogy ha szükséges, 1 kanál vizet adjunk hozzá, hogy könnyebben összeálljon a tészta.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis recept, mindig jól jönnek az ilyen finom kekszek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm Éva! Nálunk a keksz mindig jöhet! :)

      Törlés
  2. A keksz nálunk is nyerő, most hogy átnéztem megint a receptet nem találom hogy sütőport mennyit tegyek bele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell bele sütőpor. Mégis sülés közben kicsit felfújódnak magasságukban is, szélességükben is.

      Törlés
  3. Az tévesztett meg hogy írtad hogy összekevered a sütőporos liszttel:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm az észrevételt, már javítottam. Megnéztem Ildinél, nem kell bele sütőpor, biztos, hogy én se tettem bele. Viszont a másik süteménybe amit akkor sütöttem kellett, így téveszthettem el valahogy.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...