Összes oldalmegjelenítés

2016. május 1., vasárnap

Orchidea szelet Anyák napjára

Orchidea szelet
Az Orchidea szelet nagyon finom sütemény. És ha jól sikerül, nagyon mutatós is. Ami az enyémet illeti, hiába sikerült jól, azért csak elszúrtam valamit, és nem tudtam szép egyformára felszeletelni.  Legközelebbi készítéskor már tudni fogom, mi a "csavar" benne, hogy a szeletelés is sikerüljön.
Tészta hozzávalói:
8 tojásfehérje
23 dkg cukor
23 dkg darált mák
3 evőkanál liszt
1 tasak sütőpor
Sárga krém:
8 tojássárgája
15 dkg cukor
2 vaníliás cukor
1 és fél vaníliás pudingpor (60g)
5 dl tej
30 dkg vaj
Tejszínes krém:
3 dl tejszín
10 dkg olvasztott csoki
2 evőkanál porcukor
Tetejére:
10 deka étcsoki
6 deka porcukor
narancslé amennyit a porcukor felvesz hogy épp nedves legyen

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá vertem, beleadtam a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet, összeforgattam, és sütőpapírral kibélelt, 22x40 cm-es tepsibe öntöttem, 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem (kb. 20-25 perc). Hagytam kihűlni.(Az eredeti recept 22x36-os tepsiméretet ír).

Sárga  krémhez a hozzávalókat a vajon kívül csomómentesre összekevertem, és gőz fölött  folytonos keverés mellett, sűrű krémmé főztem. Mikor már csak épphogy langyos volt, belekevertem a szobahőmérsékletű vajat,  és a mákos tésztára, simítottam a selymes krémet.

Tejszínes krémhez felolvasztottam a csokoládét (én tejcsokit használtam). Atejszínt a porcukorral kemény habbá vertem, végül hozzákevertem az olvasztott csokit, aztán rásímítottam a sárga krémre. Hűtőbe tettem, jól lehűtöttem.

Tetejére az étcsokit 2 evőkanál étolajjal felolvasztottam és bevontam vele a torta tetejét.  A porcukrot kikevertem annyi narancslével, hogy tapétaragasztó állagú legyen, ezzel  egy nylonzacskó sarkából vonalakat húzigáltam a csokiborításra.
Tálalásig hűtőben tároltam. És akkor jött a meglepetés, amikor elkezdtem kimetélni. Ugyanis a mutatvány sehogy nem akart sikerülni. A tetején a csoki jól megkeményedett, és bár forró vízbe mártott, szárazra törölt éles késsel vágtam, akkor se lett szép, mert a csokiréteg alatti tejszínes krém folyt. Elektromos késsel még rosszabb volt a helyzet. Mindegy, egészben nem tehettem asztalra, de nagyban rontotta a süti "színvonalát" a megjelenése.
A tepsiben és tányéron
Kisebb- nagyobb kockákat sikerült vágni, mivel a tejszínes krém nagyon olvadt, a csoki is tördelőzött a tetején.


A tejszínes krémmel lehetett a baj. A Magyarországon boltban kapható tejszínek nem igazán jó minőségűek. Még a 30%-os zsírtartalmúakat is nagyon nehéz kemény habbá verni, ha pedig sikerül, fixáló nélkül akkor se sokáig tartják magukat.  A receptet Rozitól  hoztam, Erdélyben bizonyára jobb minőségű tejszínt árulnak a boltokban, vagy Rozi talán házi tejszínnel csinálta, mert nem írt bele habfixet. Én pedig azt gondoltam, hogy majd a beledolgozott csokoládé "megfogja". Hát nem fogta...
Mindenesetre ha legközelebb ilyen, vagy hasonló krémet csinálok, észben tartom, hogy habfixáló vagy zselatin fix feltétlenül kell bele. És az is csak hasznára válhat az ilyetén krémeknek, ha egy éjszakányi hűtőben tárolás után tesszük rá a csokimázt, addigra biztosan eléggé megszilárdul a habos krém.
De abbahagyom a "sírást", és rátérek a süti dícséretére, mert nagyon-nagyon finom volt! És a családtagjaim vígasztaltak, hogy nem olyan csúnya ám ez! :) Egyébként pedig kiadós, jó sok szelet vágható belőle. Nekem egy kicsit édes volt, mert a tejcsoki is édes, tehát a tejszínes krémbe elég lett volna  kevesebb cukor.
Köszönöm Rozinak a receptet, az ő tapasztalatait, és az én tapasztalataimat hozzáadva legközelebb már nekem is biztosan szebb lesz.
A szép virágokat az Anyák napi köszöntőimtől kaptam. :)

És mivel május első napja van, ilyenkor szoktak a lányos házaknál májusfát állítani. A szomszédban két kislány is van, mindkettőnek külön májusfán lobogtatja a szél az esőáztatta szalagokat. :)
Janka és Lujza májusfája


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...