Összes oldalmegjelenítés

2016. május 9., hétfő

Epres mascarponés túrótorta

Epres mascarponés túrótorta
Mostanában a kevés piskóta, sok krém jellegű torták kedveltek nálunk, mint ez az egyszerű, mégis nagyon finom epres-túrós.
Háromtojásos piskótát sütöttem alapnak.
3 tojás, 3 kanál cukor, 3 kanál liszt - én most rizslisztet használtam, amibe még kevertem 1 teáskanál étkezési keményítőt. A  tojásokat egyben vertem habosra a cukorral, utána kevertem bele a rizslisztet, majd 160 fokon tűpróbáig sütöttem (kb.25 perc).
Krém hozzávalói:
fél kiló túró
fél kiló mascarpone krémsajt
negyed  kiló földieper
2 deci tejföl
5-6 evőkanál porcukor
1 evőkanál vanília eszencia
fél citrom leve
1 deci tej
1 zacskó zselatinpor
A házi mascarponét, félzsíros túrót, a vanília eszenciával és a porcukorral alaposan kikevertem. Láttam olyan recepteket, ahol a túrót átpasszírozzák. Aki ragaszkodik a finom selymes állagú krémhez, az krémtúrót használjon, vagy passzírozza át. Minket nem zavar, ha it-ott darabos a túró benne.
Az epret kevés vízzel turmixoltam, majd hogy ne legyenek magok benne, átpasszíroztam, majd ezt is a krémbe kevertem a fél citrom levével együtt. A tejben elkevertem a zselatinport és forrásig hevítettem, majd előbb egy kevés krémmel összekevertem, úgy vegyítettem a többihez.
A már teljesen kihűlt piskótakarikát tálcára tettem és állítható tortakarimával körbevontam. A piskóta szélét körben kiraktam eperszeletekkel( 6-8 szem eperből), a piskótára rátettem a krémet(ügyelve, hogy ne dőljenek el az eperszeletek) és hűtőbe tettem 5-6 órára, utána raktam a tetejére az eperzselét.
Eperzselé hozzávalói.
35 deka földieper
40 gramm cukor
3 lap zselatin
Az epret kis vízzel turmixoltam, majd átpasszíroztam és ehhez a léhez adtam a cukrot (egy kevés citromlevet ebbe is facsartam), és forráspontig hevítettem.
Előzőleg a zselatinlapokat hideg vízben leáztattam, kinyomkodtam és a forró eperlében kevergetve feloldottam. Miután langyosra hűlt, ráöntöttem a túróréteg tetejér, és hűtőbe tettem a tortát.
A receptet Ötvös Zsuzsitól  hoztam, és bár nem teljesen úgy csináltam ahogy ő, a fő vonalakat követtem. De ennél a résznél, ahol a zselatinlapok felhasználását írja, meg voltam győződve, hogy Zsuzsi véletlenül rosszul írta. Mert én egyszer régen már használtam zselatin lapokat úgy, hogy az áztató vízébe belenyomkodtam a lapokat bevonó színtelen kocsonyás"valamit", és azt öntöttem az áztató vízzel együtt a krémbe! JAjjjj! Nagyon rosszul csináltam.
Most 2  facebookos gasztro csoportban is rákérdeztem a hogyanjára - és kiderült, hogy Zsuzsi írta jól, anno én csináltam rosszul.
Tehát ezt most nagyon megjegyzem, hogy a hideg vízbe 5 percre beáztatott zselatilapokat kiveszem az áztatóvízből, kinyomkodom és a lapokat használom fel (teszem a forró gyümölcspéphez), az áztató vizet pedig kiöntöm!
Jól sikerült a zseléréteg, csak kevés lett, mert én 23 cm átmérőjű tortaformát használtam, Zsuzsi csak 20-ast.
A tortakarimát óvatosan kell lehúzni, hogy ne sérüljön a torta oldala. Ehhez jó "trükk", ha előzőleg vékonyan bekenjük étolajjal, de ezt most én elfelejtettem. Másik megoldás, hogy mielőtt levesszük, hajszárítóval meleg levegőt fújunk körbe a fémkarikára, ettől kissé felmelegszik, - de nekem nincs hajszárítóm. így hát a harmadik megoldást választottam, vagyis egy frottirtörölközőt melegvízbe tettem, jól kicsavartam és kis időre körbe tekertem vele a tortakarikát.
Vékony lett a tetején a zseléréteg
Volt két jó érett kivim, abból szeleteltem körbe a szélére díszítésnek. Mivel a férjem születésnapjára készítettem a tortát, olvasztott fehércsokival a számot ráírtam, és gyertyát tettem rá.
A torta kinézete is  tetszést aratott az egész család körében, de nagyon finom is volt.



Köszönöm Zsuzsinak a receptet! :)

6 megjegyzés:

  1. A tortád nagyon szép! Isten éltesse férjedet nagyon sokáig! Nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Éva a köszöntést és a dícséretet! :) Finom volt,hamar elfogyott! :)

      Törlés
  2. Gyönyörűséges és még okultam is - a zselatinlapok használatának tárgyában. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! Szerintem egyszerűbb a zselatinlapok használata, mint a porzselatiné, csak érteni kell az elkészítéséhez.

      Törlés
  3. Szuperszépséges! Nekem pont a porzseltin volt mindig az egyszerűbb, de most felbátorodtam általad :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...