Összes oldalmegjelenítés

2016. április 24., vasárnap

Gyümölcstorta eperrel

Epres gyümölcstorta
A 28.Blogkóstoló játékra Pammer Lívia blogját - Gasztroságok - blogot sorsolta nekem a játék háziasszonya a Tepszi.hu blog írója, Erika.
Lívia egy idő óta lisztérzékeny, ezért nagyon sok glutén és laktózmentes recept található nála.
Az általam választott gyümölcstorta is ilyen, de én nem teljesen úgy csináltam,tehéntejjel készítettem, valamint csak földieperrel.
Tehát a klasszikus gyümölcstorta van kicsit átvariálva.
Epres gyümölcstorta:
Gluténmentes tészta hozzávalói:
6 tojás
6 evőkanál eritritol
6 evőkanál darált dió
1 evőkanál rizsliszt
1 teáskanál sütőpor
A szétválasztott tojások fehérjéből kemény habot vertem. A tojássárgákat az eritritollal alaposan kikevertem, majd fakanállal a tojáshabhoz vegyítettem. Eztután beleforgattam a sütőporral és a rizsliszttel elkevert darált diót. Óvatosan, hogy ne törjön össze a fehérjehab. A masszát zsírral kikent, rizsliszttel meghintett gyümölcstorta formába símítottam, és a már 180 fokra előmelegített sütőbe tettem. Kb. 30 perc alatt sült meg, tűpróbát végeztem. Hagytam a formában kihűlni, aztán mégis úgy jártam vele, hogy nem sikerült egyben kivenni(bizonyára alaposabban ki kellett volna kenni). Több helyen beszakadt a piskóta, letörött egy darabkája, ezért úgy döntöttem, hogy kapcsos tortaformába teszem. Mivel a gyümölcstorta forma 30 centi átmérőjű volt, sikerült egy 23 centi átmérőjű kapcsos formába úgy beletenni, hohy az oldalát is befedte.
Pudingkrém:
fél liter tej
3 evőkanál eritrit
1 zacskó vanília pudingpor
Mindent egy lábosba tettem, és kézi habverővel kevergetve sűrű krémet főztem. Kevés hűtés után, mikor már nem volt nagyon forró, már rá is símítottam a piskótára, így hagytam kihűlni, mert a gyümölcsöt akkor jó rátenni, ha a krém már hideg.
Gyümölcs:
Bármilyen gyümölccsel készíthető, én most fél kiló földiepret vettem. Szódabikarbónás vízben 10 percig áztattam, majd tiszta vízzel, utoljára még folyó vízzel is megmostam az epreket. Leszárítottam papírtörlővel, éles késsel felszeleteltem és kiraktam vele a pudingkrém tetejét.
Zseléréteg:
1 zacskó Váncza Tortazselé por. Úgy készítettem el, ahogy a zacskóra van írva, ráöntöttem a torta tetejére. Azért máskor kicsit várni fogok vele, hogy hűljön, egy keveset beszívott. Csak később tettem hűtőbe.
Mivel Dorka unokámnak ezt a tortát vittem születésnapjára, ezért kis  tejszínhab díszítést is kapott.
Tejszínhab:
1 zacskó habtejszín
1 evőkanál por eritrit
1 kis zacskó habfixáló
Felvertem a hidegre hűtött tejszínt hideg edényben, majd nylonzacskóba kanalaztam, és a zacskó sarkát kivágva díszítettem a tortát(természetesen előbb lekapcsoltam róla a tortakarimát). Az oldalán késsel elkentem a felvitt habot, körbe eperszeleteket raktam. A torta szélét is körbehúztam tejszínhabbal.
Néhány mozzanat
Köszönöm Líviának az ötletet. A torta nagyon tetszett az unokámnak, imádja az epret, örült neki.
És nagyon finom volt! Azon izgultam, hogy elég édes lesz-e, de épp jó volt. Észrevették, hogy nem sima piskóta, szeretik a diósat. 
Én így kötöttem össze a kellemeset a hasznossal - teljesítettem a blogkóstolást is, egyúttal meglett a születésnapi torta is.
A torta melletti cserepes jácintot Anna unokám készítette a húgának papírból

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a torta, na és a jácint is... ügyes kisunokád van :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett a torta! Az unokád pedig nagyonaranyos kislány, Isten éltesse sokáig!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...