Összes oldalmegjelenítés

2016. április 23., szombat

Citromos kuglóf - a 28.Blogkóstolóra

Citromos-kakaós  kuglóf
Van már citromos kuglóf a blogomon, sőt nagyon sokféle kuglóf van fent, de még olyan, amiben tej vagy valamilyen tejtermék ne lenne, nincs. A kuglóf  az elmúlt évtizedekben ünnepi kalács volt, és szinte mindig vajjal, tejjel, esetleg tejföllel vagy joghurttal készült. Nagyon kíváncsivá tett tehát ez a recept, hogy milyen kuglófot lehet sütni vízzel, zsírral, citromlével?
És hogy hol találtam?
Pammer Lívia blogján, ugyanis a Blogkóstoló játék 28. fordulójára őt sorsolta ki páromul Erika, a játék háziasszonya.
A játék lényege, hogy mindenki a neki kisorsolt blogról választ egy süteményt, amit elkészít , lefotóz és posztol.
Következzen tehát Lívia zöldcitrom levével készült kuglófja.
Hozzávalók:
7 tojás
25 deka barna nádcukor
25-30 deka liszt
1 zacskó sütőpor
1-1,5 deci puha zsír
1 deci langyos víz
3 db lime (zöldcitrom)
2 biocitrom lereszelt héja
1 vaníliáscukor
2 csapott ek holland kakaópor
Elkészítés:
Az  tojások sárgáir  habosra kevertem a cukorral, vaníliás cukorral, majd tovább kevertem a langyos vízzel. A felolvasztott de már nem meleg zsírt (mangalica zsír) akkor adtam hozzá, mikor már a cukor biztosan teljesen elolvadt. Beleöntöttem a zöldcitromok levét, és utolsónak belekevertem a sütőporral elvegyített lisztet - ezt már csak a gépi habverő legkisebb fokozatával. Végül kézzel fakanállal többszörre belekevertem a fehérje habot. Fakanállal beleforgattam még a reszelt citromhéjat, és felét máris öntöttem a zsírozott-lisztezett kuglófsütőbe. A massza másik felébe beledolgoztam a kakaóport és a sárga massza tetejére öntöttem, villával kicsit elhúzgáltam. Máris tettem a 170 fokra előmelegített sütőbe. Nálam 50 perc alatt sült meg, tűpróbát végeztem.
Egészben a kisült kuglóf
Langyosan szeleteltem és magam főzte cukormentes sárgabaracklekvárral tálaltam.
Finom volt, elfogyott, de...hogy is mondjam, hogy ne sértsek meg senkit?
Szóval én már sok, és sokféle kuglófot sütöttem, de ennek az állaga nem igazán olyan volt, mint a kuglófé. Nehézkesebb, tömörebb volt a tésztája. Nem tudom Líviának milyen volt, neki nincs szeletről fotó.

És nekem ízre se kuglóf ízű volt, talán mert vártam egy lágyabb, "vajas" ízt, de nekem határozottan kiérzett a zsír. Tehát mégegyszer mondom, hogy nem lehúzni akarom ezt a süteményt, mert finom volt, elfogyott - de ha ismét megsütném, csakis és kizárólag vajat használnék hozzá!
Remélem, nem bántottam meg Líviát - ö már másféle kuglófot is sütött zsírral, és hát ízlések és pofonok különbözők....
És itt jön egy "svédcsavar"! A fiamnak épp volt alkalma megkóstolni, és a "szabadkozásomat" hallgatva megjegyezte, hogy neki ez nagyon finom. Nosza, több, mint felét elvittem nekik. Feleségének és lányainak is nagyon ízlett, utolsó morzsáig elfogyott!
Ismét csak a régi közmondást hozom fel: "ízlések és pofonok...."
Köszönöm a receptet Lívia, egy tapasztalattal gazdagabb lettem. 
Egyébként érdemes a blogjára ellátogatni "Gasztroságok", vegyes blogot ír,  ételeket, kenyereket, kelt tésztákat bőven találhatunk nála, egy idő óta pedig főleg gluténmentes recepteket tesz közzé.

3 megjegyzés:

  1. Hiába, az ízlések meg a pofonok.. :-D Képen minden esetre csábító. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! Örülök neki, hogy a fiaméknál is nagy sikere volt! :)

      Törlés
  2. Sajnálom, hogy így élted meg :) Az én kuglófom állagra máshogy néz ki, nem tömör és nem lapos. Sajnos nem tudok ide a belsejéről képet csatolni, de ha gondolod elküldöm privátban . :) Köszönöm a kóstolást :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...