Összes oldalmegjelenítés

2016. március 18., péntek

Gomba keksz (Édes csiperke)

Gomba keksz - édes gomba
Sok eső után nő a gomba. Én ugyan nem találtam most az erdőben, de ezt a mutatós, finom keksz receptet már régebben kinéztem.
Hozzávalók:
180 gramm finomliszt(BL55-ös)
90 gramm étkezési  keményítő
80 gramm porcukor
120 gramm vaj
1 tojás
1 teáskanál vanília kivonat
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
Mártogatni:
1 evőkanál natúr kakaópor + 1db kis aromás flakon
A receptet  ildi KOKKI blogjáról hoztam, és mivel Ildikó nagyon alapos utasításokkal lát el a keksszel kapcsolatban, úgy gondolom, érdemes megfogadni a tanácsait.
Javasolja, hogy az étkezési keményítőt semmiképp se cseréljük lisztre, mert " ez segíti a keksztészta terülését, vagyis ez adja a szép gomba-alakját. A keményítőben ugyanis nincsenek meg azok a fehérjék (gliadin, glutenin), amik a lisztben a sikérszálak kialakulásáért, ezáltal a tészta szép és egyenletesen emelkedő alakjáért felelnek. Így minél nagyobb egy tésztában a keményítő aránya, vagyis minél kevesebb a sikér, annál jobban fog terülni a tészta és alakul ki a gomba-forma. (A liszteket sikértartalmuk szerint csoportosítják, amiben kevesebb és lágyabb sikér van, azok a „keksz minőségű” lisztek, ezek ált. jól terülnek, így ezek kerülnek a keksz gyárakba. Amiben több a fehérje, így a sikér, azok a kenyér lisztek.)"- az idézet Ildikótól van.
Akinek nincs otthon keményítője, használhat helyette főzős vanília pudingport.
Elkészítés:
A lisztet, keményítőt, porcukrot, sót, sütőport szárazon összekevertem. Belemorzsoltam a vajat, hozzáadtam a tojást, vanília kivonatot, citromhéjat - még néhány csepp citromlét is, hogy biztosabban összeálljon a tészta. Könnyen, gyorsan meg lehetett gyúrni.
Ekkor kibéleltem a nagy gáztepsit sütőpapírral, a sütőt pedig bekapcsoltam 200 fokosra.
A tésztából kis darabokat csíptem, és kb. 2 centis gombócokat gömbölygettem, amiket egymástól kis távolságra(mert kicsit terülnek) a tepsibe raktam.
A gombák tönkjét a kakaóporral és a kis flakonnal alakítottam ki.
A kakaóport kistányérba tettem, a flakon száját bevizeztem és így mártottam a kakaóporba. A felesleges kakaóport leráztam róla, majd az üvegcse száját a tésztagombócokba nyomtam. Legalább olyan mélyre kell nyomni, hogy szép "nagy" tönkje legyen a gombának. a gombákat 10-12 perc alatt készre sütöttem.
Megemeltem egyet, és mikor már színesedik az alja is, ki lehet venni.
Készítése
Ildikó szerint sokáig eltartható - persze nem nálunk! :)
Azt is írja, hogy érdemes mindjárt dupla adaggal készíteni. Én most kipróbáltam, egy adagból 30 db lett, és legközelebb ha jön Dorka unokám sütni, javasolni fogom muffin helyett ezt a kekszet. Szerintem jól el fog szórakozni vele! :)

Köszönöm Ildikónak a receptet! Érdemes a linkjére rákattintani, sok szépség-finomság van nála! :)

8 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik! Nagyon jó ötletes :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mutatósak, finomak, és pofonegyszerűen elkészíthetők! :)

      Törlés
  2. Szépek lettek! Ez a keksz még nálam is vár kipróbálásra:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, az unokáid biztosan örülni fognak neki! :)

      Törlés
  3. De széek, láttam közbe Éva is elkészítette :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Évának is nagyon szépen sikerült! :)

      Törlés
  4. Én egy kicsit másképpen csináltam, anno, sajnos a fotók elvesztek akkor, unokahúgom laza mozdulattal mindent kitörölt a fényképező gépről :) Előkeresem a receptemet és megmutatom én is, ha már csiperke szezon van :D Egyik jobb, mint a másik, most láttam Évusnál is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Vicuska, tavaszi gombaözön....:D Várjuk a tiédet is!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...