Összes oldalmegjelenítés

2016. február 12., péntek

Kókuszos zabkeksz

Kókuszos zabkeksz
Mostanában többször sütök valamilyen reform süteményt. Zabpehellyel már régebben is sütöttem kekszeket, ami szerepel a blogon. Most a többi hozzávalót is megreformáltam, vagyis egy Itt talált receptet kicsit még átírtam. Tehát következik az én, egészségesebb  változatom:
Hozzávalók:
15 deka olvasztott kókuszzsír
2 púpos kanál xilit
2 evőkanál forróvíz
1 csapott evőkanál szódabikarbóna(én csak 1 teáskanállal tettem)
12 deka aprószemű  zabpehely
12 deka diabestar liszt
12 deka xilit
15 deka kókuszreszelék

A két evőkanál forróvízben feloldottam a csapott evőkanál szódabikarbónát, belekevertem a két púpos kanál xilitet és mindezt hozzákevertem az olvasztott kókuszzsírhoz.  A zabpelyhet, lisztet, kókuszreszeléket meg a többi xilitet szárazon összekevertem, majd beleöntöttem  a kókuszzsíros keveréket. Fakanállal összedolgoztam, majd kézzel igyekeztem meggyúrni a tésztát. Amikor összeállt se lett olyan jellegű, mintha hagyományos alapanyagokból csináltam volna. Ezeknek a tésztáknak nehezebb a kezelése. Most negyed órára hűtőbe tettem, hogy lehessen formázni. Nem szabad keményre hűteni, csak épp hogy formázni lehessen.
Két tenyerem között diónyi gombócokat formáltam, amiket kicsit meglapogattam korong alakúra.
Sütőpapiros tepsibe egymástól kicsit távolabb raktam őket, mert némileg terülnek sütés közben. A sütőt 180 fokra előmelegítettem, kb. 25 perc alatt sült meg. Vigyázni kell vele, mert könnyen túlsüthető. Mikor szép rózsaszínűek, már jók. Miután kivesszük, még teljesen lágyak, de mire kihűlnek megszilárdulnak. Két nagy gáztepsivel lett ebből az adagból, 44 db.
Nem volt rossz, de különösebben nem voltam elájulva tőle. 
Viszont a férjemnek nagyon ízlett, és mivel neki nem tanácsos hízni, ebből ehet bátran. Vittem kóstolót a fodrásznőmnek, ő is megdícsérte.  
Köszönöm a receptet Rosta Erzsébetnek !
Lehet, hogy az eredeti hozzávalókkal (vaj, finomliszt,cukor) is egyszer kipróbálom.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...