Összes oldalmegjelenítés

2016. január 2., szombat

Panettone - olasz gyümölcskenyér

Panettone
Ezt az eredeti olasz panettonét rokonoktól kaptuk karácsonyi ajándékba. Megmutatom és néhány szóban jellemzem, aztán majd alkalom adtán én is megpróbálom megsütni.
Panettone - az olasz pane szó az alapja, ami kenyeret jelent. A panettone talán édes kenyeret, vagy gyümölcskenyeret. Származását tekintve Milánó az őshazája.
Ez egy hengeres formájú, kb. 15 centi magas, kb. 1 kiló súlyú kalács. Formáját tekintve a mi kuglófunkhoz hasonlítható. búzalisztből, vajból, tejjel, sok tojássárgájával készül, ettől a kalács szerkezete nehezebb mint a kelt kalácsoké Mazsolát, kandírozott citrusféléket, aszalt gyümölcsöket, csokoládét, stb tesznek bele ebbe az élesztős(eredetileg kovászos), de nem simán kelesztett, hanem "érlelt"tésztába. 
A sütőedény se mindegy, agyagedényben kell sütni, vagy kerámia kuglófsütőben, esetleg mázas virágcserépben.  A kalács tetejét kereszt formában bemetszeni.
Aztán a minőség a sütésen is múlik. Régen szakaszosan sütötték. A szakaszok sütése különböző hőmérsékleten történt, de még a szakaszok közt több órás pihenőidőt is tartottak...
Na, ez elég bonyolutnak tünik. Nem tudom, ma hogyan sütik. Az olasz háziasszonyok nem otthon sütik, hanem pékségekben készítik és kereskedelmi forgalmazásban szerzik be.Az olaszoknak a panettone olyan, mint nekünk a bejgli karácsonykor. Minden asztalon "kötelező".
Panettone belseje
Reggelire citromos teával
Kedves volt a rokonoktól, hogy hoztak nekünk ilyen finom kalácsot. Ha majd egyszer megsütöm, arról is beszámolok. :)

2 megjegyzés:

  1. Én is vettem készen, még a blogolós időszak előtt és imádtam. Többször nekifutottam, hogy megsütöm, de mindig kudarcba fulladt a próbálkozásom. Kíváncsi vagyok, Neked sikerül-e, de nagyon drukkolok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm María, hogy drukkolsz! :) Először beszerzek hozzá egy kerámia sütőedényt, aztán megkeresem a legszimpatikusabb receptet...

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...