Összes oldalmegjelenítés

2016. január 27., szerda

Dübbencs

kapros dübbencs
"A dübbencs-et úgy csinálják, hogy kenyérsütéskor a kenyértésztából egy darabot levágnak, disznózsírral jól összegyúrják, azután elnyújtják, megzsírozzák és felgöngyölik. Tepsibe teszik és megsütik. Jó erős tésztaétel. Szokták nevezni dubbancs-nak, kőttes-nek vagyvarjú-nak." 
Az idézet a Szakácskönyv /Tudnivalók/Történelem portálról való.
Én most kenyeret nem sütöttem, direkt dübbencsre utaztam, mert a férjem már nagyon sokszor megdícsérte, hogy egyik uszodás barátja milyen finom dübbencset süt.
Rászántam tehát magam a dübbencs sütésre,  Rebarbara blogjáról hoztam a receptet, nagyon megköszönöm neki.
Hozzávalók:
60 deka liszt
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
3 evőkanál kacsazsír
3-3,2 deci víz
3 deka friss élesztő
Töltelék:
1 nagy csokor vágott kapor
2 evőkanál kacsazsír
Tetejére:
1 evőkanál kacsazsír
A tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben a kenyérsütő tartályába tettem (először a folyadékok, majd a szilárd, tetejére a morzsolt élesztő ), majd dagasztás-kelesztés program lejárta után a megkelt tésztát kivettem. (Akinek nincs kenyérsütője, a hagyományos módon dagassza, kelessze.)
Annyiban tértem el a recepttől, hogy mangalica zsírral készítettem, mivel a kacsazsírt szaglás után avasnak ítéltem.
A töltelékhez a megolvasztott zsíron kicsit megfuttattam a kaprot. (Jó lett volna több kapor, de az egész fagyasztót ki kellett volna érte pakolni.)
A vékony téglalappá kinyújtott tésztára rákentem a zsíros kaprot, majd fentről és lentről is felhajtottam középig, ezután mindkét oldalát behajtottam középig, és összecsuktam, mint egy könyvet.
Sütőpapírral bélelt 20x30-as tepsibe tettem és tenyérrel szétlapogattam, hogy töltse ki a tepsit. Én ezt kicsit durván csináltam, itt-ott kiszakadt, bár inkább csak szépséghiba. Fél órát letakarva kelesztettem, majd bevagdostam a tetejét kockákra úgy, hogy nem vágtam át. Lekentem olvasztott zsírral és a 200 fokosra előmelegített sütőben jó fél óra alatt megsütöttem. Nem lett fényes a teteje.
Így készült a dübbencs
Miután kivettem a sütőből ráborítottam 10 percre egy másik tepsit. Langyosan a "perforáció" mentén kimetéltem.
Jó laktató, kellemesen sós, finom kalács. A férjem véleménye- hogy bár a Zoli (a barátja) nem pont így csinálja, hanem rúdnak, vagy bukta formára, tölteléknek pedig túrót szokott bele tenni - ez a kapros is nagyon finom. Majd megismétlem rúdnak formázva túrósan. :)
Könnyű, leveles szerkezetű a kapros dübbencs

4 megjegyzés:

  1. Finom lehet! Szeretem ezek a régi, egyszerű ételeket.
    Jó hogy elkészítetted és bemutattad, hisz a fiatalok talán még nem is hallottak róla :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kati! Az az igazság, hogy én se ismertem eddig - anyukám többnyire lángost szokott kenyérsütéskor sütni, vagy kolbásszal töltött cipókat. Mostmár én is tudom, hogy kenyértésztából is lehet finom kalácsot sütni.

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet! Sokszor olvastam már a receptjét de még nem volt szerencsém megkóstolni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Nagyon finom volt, főleg melegében.:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...